22/12/13

Για ασφάλεια και ανάπτυξη!

Νίκος Ελευθερόγλου
 
Άρωμα Ελλάδας στην ατζέντα της προεδρίας της Ε.Ε. επιχείρησε να δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που έδωσε χθες μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. 
Γι' αυτό και αναλύοντας τους στόχους της ελληνικής προεδρίας, που ξεκινά επισήμως την 1η Ιανουαρίου του 2014 (και ουσιαστικά άρχισε χθες), έκανε αναφορά στα ζητήματα που «καίνε» και τη χώρα μας.

Στη συνέντευξη ο κ. Σαμαράς, που εμφανίστηκε έχοντας δίπλα του τον υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια (για να σηματοδοτήσει τα θέματα της ατζέντας) και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Γιώργο Μουρούτη, δήλωσε: «Φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής και ξεκινάμε με ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά μας και έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία μας». Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ελληνική προεδρία ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, προσθέτοντας ότι το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης και χρονιά εξόδου από την κρίση.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε και στα θέματα που την απασχόλησαν: «Το συμβούλιο αναγνωρίζει τις νέες προκλήσεις για την άμυνα και την ασφάλεια και κυρίως για τη θαλάσσια ασφάλεια και αποφασίστηκε πολιτική αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων». Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η ενίσχυση της πολιτικής για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και όσων εμπλέκονται στη «χυδαία εμπορία προσώπων», όπως είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε ότι αποφασίστηκε και η στήριξη άλλων χωρών εκτός Ε.Ε. που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις. «Συζητήθηκε στο συμβούλιο η διευρυμένη έννοια άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης, που περιλαμβάνει και τις σύγχρονες προκλήσεις. Επίσης, σημαντική είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και των βιομηχανιών αιχμής τα επόμενα χρόνια. Για την Ελλάδα αυτό ανοίγει ευκαιρίες, καθώς η χώρα διαθέτει μονάδες ειδικά μετά την απόφαση για τα ΕΑΣ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι το δεύτερο μεγάλο ζήτημα ήταν η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. «Αναγνωρίστηκε ότι, ενώ υπάρχουν σημαντικά σημάδια ανάκαμψης, οι διαφορές Βορρά - Νότου είναι έντονες και η ανεργία σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, είναι πολύ υψηλή. Η αποκατάσταση του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ύψιστης προτεραιότητας. Η πρωτοβουλία αποκατάστασης του δανεισμού θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2014».

Ο κ. Σαμαράς έκανε, τέλος, ειδική αναφορά στα μεγάλα οδικά έργα που ξεκίνησαν στη χώρα μας και τα οποία θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία, όπως είπε.

Νίκος Ελευθερόγλου
δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.