11/12/13

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» στο Μαξίμου

Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας
Ραβανός Αρης 
Συγκρατημένα αισιόδοξη για εν μέρει συμφωνία με την τρόικα παραμένει η κυβέρνηση, αν και έχει χαμηλώσει τους τόνους αρκετά τις τελευταίες ημέρες, καθώς διαπίστωσε ότι το κλίμα έγινε και πάλι αρνητικό.
Τα όσα συνέβησαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα με τα «παιχνίδια» της τρόικας σχετικά με το εάν θα έλθει ή όχι στην Αθήνα, προκάλεσαν αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο και επί τους ουσίας αναπροσάρμοσαν και την τακτική τους.
Υπό τη σκιά νέων επικριτικών δημοσιευμάτων από ξένα ΜΜΕ, η ελληνική κυβέρνηση το μόνο που αναμένει στην παρούσα φάση είναι να επέλθει συμφωνία για το ζήτημα της συρρίκνωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ώστε να εκταμιευθεί το πολυσυζητημένο ένα δισ. ευρώ που είναι η υποδόση από τον περασμένο Ιούλιο!

Οι εκκρεμότητες όμως θα παραμείνουν και δεν αναμένεται και στις σημερινές συναντήσεις της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη να επέλθει συμβιβασμός.

Το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών παραμένει αγεφύρωτο, καθώς υπάρχει η μεγάλη διαφορά αντίληψης στο κρίσιμο για την ελληνική πλευρά ζήτημα των πλειστηριασμών και όπως εκτιμούν οι πιο μυημένοι επί των διαπραγματεύσεων οριστική συμφωνία για τα ανοικτά θέματα με την τρόικα δεν μπορεί να υπάρξει νωρίτερα από τα τέλη Ιανουαρίου.
Τα ταμειακά διαθέσιμα
Μέχρι στιγμής πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους δεν υπάρχει και η εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα δώσει μια τονωτική ένεση, καθώς στις 11 Ιανουαρίου του 2014 λήγουν ομόλογα ύψους 1,9 δι. ευρώ που πρέπει να αποπληρώσει η ελληνική πλευρά.

Βέβαια η παράταση της εκκρεμότητας, θα προκαλέσει και καθυστέρηση στην εκταμίευση και των άλλων 4,9 δισ. ευρώ, τα οποία θα έλθουν στα κρατικά ταμεία, ανάλογα με την πορεία της αναθεώρησης του προγράμματος και γι’ αυτό το λόγο ήδη στην κυβέρνηση συζητάνε εναλλακτικά σενάρια για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, εάν χρειαστεί.
Η λύση για τα ΕΑΣ
Αυτή τη στιγμή, το μόνο που αναμένει η κυβέρνηση είναι να δοθεί «πράσινο φως», κάτι το οποίο θεωρείται και πολύ πιθανό, ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία για 12 μήνες, δυο εργοστάσια των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων που θα έχουν εξαγωγική δραστηριότητα.
Θα υπάρξει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και από την πορεία της εξέλιξής του θα φανεί εάν μπορεί το νέο σχήμα να είναι βιώσιμο. Στη θέση τους θα παραμείνουν μόνο 350 εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι, πιθανότατα, θα βρεθούν εκτός με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
Ο συναγερμός του Σαμαρά
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται όλοι σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» και είναι ενδεικτικό σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς ασχολείται και με την παραμικρή λεπτομέρεια, δίνοντας λύσεις ακόμα και σε ζητήματα που είναι σε επίπεδο υφυπουργών ή και γενικών γραμματέων.
Αυτή η παρέμβαση δείχνει σαφώς ότι υπάρχει και μείζον πρόβλημα ως προς την διαχείριση της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης από αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου που εμφανίζονται, όπως λέγεται, κατώτεροι των περιστάσεων. Πάντως, εντός της εβδομάδος αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, όπου θα συζητηθεί και το θέμα των εργαζομένων στα ΕΑΣ.

Φόρος ακινήτων και πλειστηριασμοί
Η μη συμφωνία με την τρόικα, αλλά και το ρευστό τοπίο στο εσωτερικό της δικομματικής κυβέρνησης, καθυστέρησε και την κατάθεση του νομοσχεδίου γα τη φορολογία ακινήτων, στην οποία θα ενσωματωθεί ως τροπολογία και η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης ήταν σε «ανοικτή γραμμή» με το Μέγαρο Μαξίμου, διότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και πλέον εάν κατατεθεί σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί, αναμένεται να συζητηθεί με την κατεπείγουσα διαδικασία. Και αυτό θα γίνει ώστε να έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση έως την μεθεπόμενη Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου που θα διακόψει το Κοινοβούλιο τις εργασίες του για τις εορτές.

Σε κάθε περίπτωση όμως εάν χρειαστεί ίσως υπάρξει και μια μικρή παράταση των εργασιών του Κοινοβουλίου για να νομοθετήσει σχετικά η κυβέρνηση και να φανεί συνεπής στην εξαγγελία της ότι θα υπάρξει προστασία από τους πλειστηριασμούς, καθώς λήγει η προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση στο τέλος του έτους.

Πάντως με βάσει τις τελευταίες πληροφορίες, δεν προκρίθηκε τελικά, να έρθει το θέμα των πλειστηριασμών με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αν και είχαν υπάρξει σχετικές εισηγήσεις. Το σημαντικό όμως είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια ακόμη μονομερή κίνηση που αποτελεί και ένα μήνυμα προς την τρόικα.

Ανησυχία για τις ψηφοφορίες 
Σε αυτό το κλίμα, και ενώ το ΔΝΤ παραδέχθηκε για μια ακόμη φορά το λάθος του επί του ελληνικού προγράμματος, δια στόματος της γενικής διευθύντριάς του, Κριστίν Λαγκάρντ, υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία σε Μέγαρο Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη για το τι θα γίνει στην ψηφοφορία για το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει μπροστά της και μια ακόμα δύσκολη κοινοβουλευτική περιπέτεια, αυτή της συζήτησης στη Βουλή την επόμενη Τετάρτη, της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποβρυχίων.

Η σύγκρουση αναμένεται να είναι σκληρή, καθώς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος ετοιμάζει την αντεπίθεσή του έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα.

Παράλληλα προβληματισμός επικρατεί σε μεγάλη ομάδα «γαλάζιων» βουλευτών της ΝΔ που δεν επιθυμεί να υπάρξει εκ νέου ταύτιση του κόμματός τους με το ΠαΣοΚ και υποστήριξη του κ. Βενιζέλου, διότι αυτή η κίνηση ενεργοποιεί αρνητικά αντανακλαστικά στην κομματική βάση.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Πιστεύω ότι κατάλαβα τι σχεδιάζει η Τρόϊκα όταν διάβασα στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ότι επιδιώκει να υποτιμήσει τα πάντα στην Ελλάδα.

    Διότι, εάν είχαμε την Δραχμή και όχι το Ευρώ, (Το οποίο δεν μπορεί καμία χώρα της ΟΝΕ να υποτιμήσει, αλλά λόγω της προστασίας του οποίου μπόρεσε η Ελλάς να δανεισθή τεράστια ποσά! Ας έχουμε υπ' όψιν μας ότι με την εισδοχή μας στην ΟΝΕ, αυτομάτως χάσαμε το 30% της ανταγωνιστικότητάς μας!), θα υποτιμούσαμε την Δραχμή. Με την Δραχμή με μικρότερη αξία έναντι του Δολλαρίου ΗΠΑ ή του Ευρώ, θα είχαμε μείωση των εισαγωγών διότι αυτές θα ήσαν ακριβότερες. Αντίθετα, θα είχαμε αύξηση των εξαγωγών επειδή τα Ελληνικά προϊόντα θα ήσαν σαφώς φθηνώτερα των ακριβότερων ξένων.

    Η Τρόϊκα, δεν μπορούσε να μειώσει υποτιμώντας την την αξία του νομίσματος που ήταν το Ευρώ.

    Μπορούσε όμως να υποτιμήσει ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ (μισθών, συντάξεων, ακινήτων, και ούτω καθ' εξής...).

    Δεν υπελόγισε όμως ορθώς τον παράγοντα ΥΦΕΣΗ, ο οποίος εν τέλει αντί να επιφέρει τις αλλαγές που επιθυμούσε η Τρόϊκα (π.χ. μείωση των εξόδων του απερίγραπτου υπερμεγέθους Κράτους και να φέρει κάποια ανάπτυξη), κατέστρεψε τον τροφοδότη της οικονομίας ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ την οικονομία της χώρας μας.

    Εάν το 2010, οι κυβερνώντες απέλυαν 250.000 δημοσίους υπαλλήλους - εκ των υπερβαλλόντων "επίορκών"(!) και ανικάνων - και έκλειναν π.χ. τον άχρηστο Οργανισμό Αποξήρανσης της Κωπαϊδος και άλλους άχρηστους οργανισμούς "κηφηναριά", ναι μεν θα είχαμε 250.000 άνεργους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά δεν θα είχαμε τους 1.500.000 άνεργους του ιδιωτικού τομέα καθώς και τις χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν και έπαψαν να παράγουν πλούτο.

    Αν υπήρχαν αυτές οι επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να απορροφήσουν ένα μεγάλο μέρος εκ των απολυμένων 250.000 δημοσίων υπαλλήλων.

    Επίσης, θα μπορούσαν οι κυβερνώντες, αν ήθελαν βέβαια, να σταματήσουν το ΟΡΓΙΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ του Δημόσιου και Πολιτικού Τομέα που έχει κυριολεκτικά .... σακατέψει τα έσοδα του Ελληνικού Κράτους,καθώς και να αλλάξουν το φορολογικό σύστημα βελτιώνοντας το μειώνοντας ταυτόχρονα την φοροδιαφυγή!


    Αυτές είναι ένα μέρος των απλών σκέψεων ενός συνεπούς Έλληνα πολίτη.

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Σάββα χρειάστηκε πολύς χρόνος για να συντάξεις το κείμενο που στην ουσία είναι ύμνος για τον Σαμαρά και μας τον παρουσιάζεις τόσο πολύ εργασιομανή ώστε να μην αφήνει τίποτε για τους υπουργούς και υφυπουργούς ακόμη ακόμη και τους γεν. γραμματείς; Δηλαδή μας λες ότι αφού οι κατοχικοί μας κάψουν μετά μας αλείφουν λάδι, δηλαδή μας μεταφέρεις την αγωνία του Μαξίμου αν θα σωθούμε ή όχι. Λοιπόν ας σοβαρευτούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.