2/6/14

Γιάννης Βαρουφάκης: Διαφωνώ με το... διορισμό μου

Photo: Alexandros Katsis / Fosphotos.com
Άγγλος δεν είμαι. Μονεταριστής ούτε. Πανεπιστημιακός είμαι. Κεντρικός Τραπεζίτης δεν υπήρξα ποτέ. Άρα, αν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε για την θέση του Διοικητή της Τράπεζας, θα διαφωνούσα με την πρότασή του! Ευτυχώς ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν σκέφτηκε να με προτείνει για αυτή την θέση. Το σχετικό «ρεπορτάζ» απλά αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα δημοσιογραφικής παρακμής εφημερίδας, που κάποτε, διάβαζα συστηματικά.

Δεν έχουν περάσει δύο εβδομάδες που σε άρθρο μου στο protagon επιχειρηματολογούσα ότι ο νέος Διοικητής πρέπει να μην είναι Έλλην, να μην κατάγεται από την λοιπή ευρωζώνη, να μην είναι πανεπιστημιακός, να έχει μακρά και επιτυχημένη εμπειρία ως κεντρικός τραπεζίτης και να ανήκει στη σχολή των μονεταριστών (με τους οποίους διαφωνώ πλήρως, εκτός από την θέση τους ότι σε περιόδους αποπληθωρισμού η Κεντρική Τράπεζα οφείλει να κάνει ό,τι πρέπει για να αυξήσει την ποσότητα του χρήματος).

Γιατί προτείνω ξένο, Άγγλο, μονεταριστή και τέως κεντρικό τραπεζίτη; Δεν έχουμε δικούς μας υποψήφιους που θα ήταν καλοί κεντρικοί τραπεζίτες; Πιστεύω ότι έχουμε. Όμως, μην ξεχνάτε ότι Κεντρική Τράπεζα δεν έχουμε! Παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουμε. Συνεπώς, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, του προαναφερθέντος παραρτήματος, δεν είναι διοικητής κεντρικής τράπεζας αλλά ένα από τα 18 μέλη που στέλνουν τα κράτη της Ευρωζώνης να τα εκπροσωπήσουν στο Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, και δεδομένης της ασφυκτικά περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, το ζητούμενο είναι να στείλουμε έναν άνθρωπο που να μπορέσει να επηρεάσει το Συμβούλιο αυτό προς την κατεύθυνση της αύξησης της ποσότητας του χρήματος και, συγκεκριμένα, της τραπεζικής πίστης προς τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις ολόκληρης της Ευρώπης – ιδίως της χειμαζόμενης περιφέρειας.

Πόσο μπορεί να επιρρεάσει ο δικός μας εκπρόσωπος το Συμβούλιου της ΕΚΤ; Λίγο. Αν είναι Έλλην, καθόλου. Αν είναι Άγγλος, μονεταριστής, προερχόμενος από την Τράπεζα της Αγγλίας που χειρίστηκε την κρίση πολύ καλύτερα απ’ ότι η ΕΚΤ (και τον οποίο ο κ. Ντράγκι σέβεται), τότε αρκετά περισσότερο.

Τέλος, όσον αφορά τον δεύτερο σημαντικό ρόλο του Διοικητή της ΤτΕ, εκείνον της εποπτείας του νοσηρού τραπεζικού μας συστήματος, προτιμώ χίλιες φορές έναν Άγγλο τέως Κεντρικό Τραπεζίτη ως το άτομο με τις λιγότερες δεσμεύσεις από την εγχώρια Πτωχοτραπεζοκρατία.

protagon.gr

2 σχόλια:

  1. Κέ Βαρουφακη απευθύνεστε σε ενα κράτος που έχει την ελευθερία και την ανεξαρτησία στην οποία επιλογή του.....πιστεύετε ότι αυτο ισχύει στην περίπτωση μας?...
    Η οποία επιλογή όχι μόνο του διοικητού αλλα και του υπουργού να είστε σίγουρος ότι θα από πολλά κόκκινα......
    Εκτός χώρας...εννοείτε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στηριζόμενοι λοιπόν στη λογική του κυρίου Βαρουφάκη, θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε και έναν Άγγλο στη θέση του πρωθυπουργού…

    Υγ. Είμαι ο μόνος που αδυνατώ να παρακολουθήσω το σκεπτικό του Βαρουφάκη? Αυτός δεν ήταν που αφόριζε την τρόικα μέσα από τα άρθρα του???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.