18/6/14

Κάποια Παραλειπόμενα των Γραφέντων Περί της Επίσκεψης Ιχσάν Αλίεφ

Του Μ.Στυλιανού
Για την συμπλήρωση την ρεπορτάζ από τις ανταλλαγείσες φιλοφρονήσεις κατά την χθεσινή επίσκεψη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και την «στρατηγική» ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, με την διέλευση του Αγωγού ΤΑΡ από την Ελλάδα, χρήσιμο είναι να προστεθούν και οι ακόλουθες
Πληροφορίες για την συμπλήρωση της εικόνας.
 
  1. Ο γαλλικός ενεργειακός γίγας ΤΟΤΑΛ αποφάσισε πρόσφατα να πουλήσει το μερίδιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα  ανάπτυξης και εκμετάλλευσης της πετρελαιοπηγής Σαχ Ντενίζ 2 του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκική Κρατική Εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ. Στην προσδοκώμενη απόδοση αυτής της πετρελαιοπηγής στηρίζεται ο οικονομικο-τεχνικός σχεδιασμός του προγραμματισμένου αγωγού ΤΑΡ.
  1. Λίγες ημέρες μετά την αναγγελία αυτής της απόφασης, η ΤΟΤΑΛ αλλά και η Γερμανική Ε.Ο.Ν. ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποσύρουν την συμμετοχή τους στον αγωγό ΤΑΡ, που θα μεταφέρει αζερικό αέριο στην Ιταλία. Αζέρος αξιωματούχος εξήγησε ότι η πτώση της κατανάλωσης αερίου στην Ιταλία προκαλεί την αναθεώρηση των ενεργειακών σχεδίων της χώρας. Δεν αναφέρθηκε από ποιον ή ποιους θα αναπληρωθεί η γαλλο-γερμανική μετοχική συμβολή στο έργο.
Στην ειδησεογραφία περί την επίσκεψη  και τις ελλαδο-αζερικές συζητήσεις στην Αθήνα απουσίασαν σχετικές…λεπτομέρειες. ¨Οπως και οποιαδήποτε αναφορά σε τυχόν ελληνικές προσόδους από δικαιώματα διέλευσης του αγωγού από το ελληνικό έδαφος.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.