24/8/14

Ανήσυχη η τουρκική κυβέρνηση, επιταχύνει τις συνομιλίες για το κουρδικό

 Η τουρκική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει πως δεν έχει άλλα περιθώρια να κρατά άλυτο το κουρδικό ζήτημα και επιταχύνει, έτσι, τις συνομιλίες με τον φυλακισμένο στο Ιμραλί ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναγκάζουν την Τουρκία να επιδιώκει εντόνως λύση στο πρόβλημα για να αποφύγει τα χειρότερα.
Έτσι, σύμφωνα με την κυβερνητική εφημερίδα Sabah, επιταχύνονται οι εξελίξεις για τη διαδικασία επίλυσης.
Όπως είχε ανακοινώσει  στις 14 Αυγούστου ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, αξιωματούχοι της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ είχαν οχτάωρη συνάντηση με τον έγκλειστο αρχηγό του ΡΚΚ, Οτζαλάν στο Ιμραλί. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα δύο μέρη ήρθαν σε συμβιβασμό στα ζητήματα που αφορούν τον αφοπλισμό, την επιστροφή των μελών του ΡΚΚ στα σπίτια τους, την επανένταξή τους στην κοινωνία, τις κοινωνικές εγγυήσεις, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και το χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις συνομιλίες θα διεξάγει, πλέον, ο Υφυπουργός Δημοσίας Ασφαλείας και θα επικεντρωθούν στον νομικό πλαίσιο που θα διέπει τη διαδικασία επίλυσης. Ειδικοί αναλυτές, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τα ΜΜΕ θα συμπεριληφθούν στην διαδικασία προκειμένου να βοηθήσουν στην στήριξη της διαδικασίας από την κοινή γνώμη.

Σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο, το Υπουργικό Συμβούλιο θα περάσει διατάξεις ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του σχεδίου που συμφωνήθηκε στις συνομιλίες ενώ θα παρέχονται και νομικές εγγυήσεις προκειμένου να καμφθούν οι ανησυχίες των δύο μερών.

Να σημειωθεί ότι, κατά την πρόσφατη συνάντηση, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε 4 βασικά ζητήματα αναφορικά με τον οδικό χάρτη για τη διαδικασία επίλυσης.
Θα συσταθεί Συμβούλιο Εποπτείας προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες με επιτυχία.
Η διαδικασία είναι υψίστης σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.
Ένα σημαντικό εμπόδιο ξεπερνιέται με το νομικό πλαίσιο για τη διαδικασία επίλυσης
Θα υπάρξει συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των μελών του ΡΚΚ.

Την 1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, ο Οτζαλάν, θα απευθύνει νέο μήνυμα, δήλωσε η Περβίν Μπουλντάν του HDP.

2 σχόλια:

  1. -http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=444270
    Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ
    Δύο κουρδικές διαστάσεις με πολλές προεκτάσεις
    ..

    Δίκοπο μαχαίρι και για τον Οτζαλάν και για το κουρδικό κίνημα στην Τουρκία. Βλέπετε όμως υπάρχουν και σημεία ανταγωνισμού ως προς την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των Κούρδων, ειδικά της Τουρκίας και του Ιράκ. Η διαμάχη Οτζαλάν-Μπαρζανί είναι κάτι που συζητείται εδώ και καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μόνο που διαπραγματευεται ο Οτσαλαν είναι ο αφοπλισμος του PKK. Προφανώς και δεν έχει καμία σχέση με το εθνικοαπελευθερωτικο κίνημα και αμαυρωνει την ιστορία του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.