Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου
Το φάσμα της δίψας αντιμετωπίζουν κάθε καλοκαίρι περιοχές της περιφέρειας που δέχονται πολλούς επισκέπτες, Έλληνες και ξένους.

Είτε γιατί το δίκτυο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού, είτε γιατί οι υδροφόρες δεν έχουν... εξοφληθεί προηγούμενες μεταφορές προς τα νησιά της άγονης γραμμής, είτε επειδή τα δίκτυα αφαλάτωσης είναι κακοσυντηρημένα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το φετινό καλοκαίρι αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες, η Μάνη, τα Χανιά,  και η Κύμη.

Στη Δονούσα, αφού το νερό «τελείωσε» και η υδροφόρα, παρά τις εκκλήσεις που έκανε η Δημοτική Κοινότητα, δεν κατάφερε να φτάσει στο νησί νωρίτερα από την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.
Το γεγονός, ότι το νησί στη συγκεκριμένη περίοδο δεν έχει νερό, δεν αποτελεί μόνο μεγάλο πρόβλημα, αλλά όπως είναι ευνόητο αποτρέπει τους επισκέπτες από το να το προτιμήσουν ως προορισμό διακοπών.

Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες, απογοητευμένοι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, δηλώνουν ότι «έχασαν» το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, αφού μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο βρίσκεται στο νησί ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών - κυριολεκτικά δεν μπορούσαν ούτε... έναν καφέ να φτιάξουν.
Στη διπλανή Ηρακλειά, το σύστημα αφαλάτωσης είναι εγκαταλελειμμένο και χωρίς συντήρηση και δεν καταφέρνει να σώσει το νησί από τη λειψυδρία, προορισμός για τον οποίο κατασκευάστηκε. Έτσι, τα σπίτι και τα καταστήματα περιμένουν την ιδιωτική υδροφόρα για να γεμίσουν τις δεξαμενές τους.

Ο πρόεδρος της Ηρακλειάς, Άγγελος Κωβαίος, έχει ήδη καταγγείλει μέσω του naxos -news ότι «πριν από έναν χρόνο στείλαμε επιστολή στους αρμόδιους φορείς ζητώντας να πάρουν μια απόφαση. Είτε την επαναλειτουργία του συστήματος αφαλάτωσης ή την απομάκρυνση του από το λιμάνι. Κανείς δεν μας έχει απαντήσει ακόμη. Αδιαφορία».

Στη Μήλο, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, τα σπίτια που βρίσκονται σε ύψωμα υδροδοτούνται εκ περιτροπής, καθώς η πίεση του νερού είναι χαμηλή λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση - διαμαρτυρία της «Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης για τη Μήλο». «ήταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, από προηγούμενες δημοτικές περιόδους, πως η δυναμική του δικτύου από τα Κατήφορα στο Κάστρο οριακά επαρκούσε στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης νερού το καλοκαίρι. Απαραίτητη ήταν η λύση αυτού του σοβαρού θέματος με την μελέτη και την πραγματοποίηση του έργου για την ενίσχυση αυτού του δικτύου και την εξασφάλιση και εναλλακτικών λύσεων. Τίποτε δεν έγινε γι' αυτό το μεγάλο θέμα όλα τα χρόνια της δημαρχίας Δαμουλάκη. Φαίνεται πως για “το δήμαρχο των έργων” αυτό το έργο δεν ήταν στις προτεραιότητες του, ή πως η Μήλος χωρίς νερό είναι ένα από τα “οράματα” του για το μέλλον του νησιού».
Σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού φέτος αντιμετωπίζουν και τα Χανιά.

Οι πρόσφατες εκκλήσεις για κατανάλωση νερού με... μέτρο δεν έτυχαν της ανάλογης ανταπόκρισης. Περισσότερο, όμως, δεν έτυχαν ανταπόκρισης οι επί σειρά ετών προειδοποιήσεις για κακοδιαχείριση του υδάτινου δυναμικού μέσα από τον πολυκερματισμό των φορέων.

Οριακή είναι η κατάσταση στον Πλατανιά, όπου το Σαββατοκύριακο υπήρξαν διακοπές νερού.
«Κάνουμε έναν κλεφτοπόλεμο για να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει νερό για τους 50.000 τουρίστες της περιοχής. Κάνω έκκληση να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση», ανέφερε στο flashnews ο πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης-Αποχέτευσης Βορείου Αξονα, Γιάννης Σταματάκης.