22/8/14

Κύπρος: Η επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Άμυνας

ΑΝΤΗΣ ΛΟΪΖΟΥ
Τη 16η τρέχοντος, ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μάικλ Φάλον επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη στην εξοχική του κατοικία στο Τρόοδος, συνοδευόμενος από τον Διοικητή των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, έναν Αξιωματικό, τον Διευθυντή του Γραφείου του και μιαν ανώτερη διπλωματική υπάλληλο της βρετανικής πρεσβείας στη Λευκωσία. Από κυπριακής πλευράς ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, χωρίς κανέναν τεχνοκράτη στρατιωτικό.
Ο σκοπός της επίσκεψης, όπως εκ των υστέρων ανακοινώθηκε, δεν νομίζω να έπεισε την πλειοψηφία του κυπριακού λαού. Εδώ τριτοκλασάτοι ξένοι διπλωμάτες να επισκεφθούν την Κύπρο και οι συμπαθέστατοι κήρυκες του λόφου του προεδρικού μεγάρου το διαλαλούν νυχθημερόν πριν από την πραγματοποίηση της επίσκεψης. Μου άρεσε επίσης πολύ το ότι ετονίσθη από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Βρετανού Υπουργού μετά την τουρκική εισβολή.

Άμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θεωρεί επιτυχία το ότι ο Υπουργός Άμυνας του ΗΒ επισκέφθηκε την Κύπρο μέσω βρετανικών βάσεων, όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο του (για να μη δυσαρεστηθούν οι φίλοι των Βρετανών Τ/κ), συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια ώρα, όπως ανακοινώθηκε, στην εξοχική του κατοικία, με μόνο παρόντα τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο (αφού προηγήθηκε επίσκεψή του στις εις το Τρόοδος βρετανικές εγκαταστάσεις) και συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στο Ιράκ, στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή χωρίς καν την παρουσία του Κύπριου Υπουργού Άμυνας (σύμφωνα με το πρωτόκολλο) και στην απουσία του Αρχηγού της ΕΦ ή άλλου στρατιωτικού, τότε σίγουρα ο Πρόεδρος Κληρίδης πρέπει να ενήστευε πέραν του σαρανταημέρου όταν είπε ότι είμαστε μπανανία.

Για μιαν ακόμη φορά οι «φίλοι» Βρετανοί μάς χρησιμοποιούν σαν ένα δεδομένο υποτελές κράτος και εμείς χαιρόμαστε. Ποιος θυμάται τον φίλο του συμπαθέστατου Χριστόφια, τον Γκόρντον Μπράουν; Το όλο έργο μού θυμίζει τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει τις ψήφους των Ελληνοαμερικανών στις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Κύπρο επίσημα και όταν αποκάλεσε την Κύπρο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ, εμείς οι αφελείς ιθαγενείς το επιστέψαμε και το πιπιλούσαμε για μήνες. Εάν είναι έτσι τα πράγματα, τότε προκαλώ τους φωστήρες πολιτικούς που το επίστευσαν και το επαναλάμβαναν συνεχώς (ειδικά εκείνος που το παίζει Νέστωρ της κυπριακής πολιτικής σκηνής) από τα ΜΜΕ, ότι είμαστε στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, να μου απαντήσουν στα ακόλουθα:

1. Γιατί η Κύπρος, ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, είναι το μοναδικό κράτος μέλος της Ένωσης που οι κάτοικοί του χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν τις ΗΠΑ;

2. Γιατί η Κύπρος, ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, οι τελευταίες της έχουν επιβάλει εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων και ανταλλακτικών οπλικών συστημάτων από το 1974, οπότε η σύμμαχος των ΗΠΑ Τουρκία εισέβαλε στο νησί (χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο αμερικανικό οπλισμό) και κατέχει το 37% του εδάφους της, έχουσα διαπράξει γενοκτονία και άλλα εγκλήματα πολέμου;

3. Γιατί η Κύπρος, ως Στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που δεν είναι μέλος στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη; (Αν η Κυβέρνηση σέβεται τις δεσμεύσεις της, ας τις τηρήσει υποβάλλοντας αίτηση ένταξης)

4. Γιατί οι ΗΠΑ και το ΗΒ, εκτός από τις ασκήσεις έρευνας και διάσωσης (που δεν είναι στρατιωτικές ασκήσεις), δεν έκαναν ποτέ μια στρατιωτική άσκηση με την Κυπριακή Δημοκρατία;

5. Γιατί ποτέ δεν εφοίτησε σε στρατιωτική σχολή των ΗΠΑ ή του ΗΒ Κύπριος Στρατιωτικός;

Φανταστήκατε, εάν δεν ήμασταν στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, τι επιπλέον θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε; Να μου το θυμηθείτε, ότι στο τέλος θα πληρώσουμε στην Τουρκία τα έξοδα της τουρκικής εισβολής και μισθούς προστασίας για την κατοχή. Αυτό είναι το απότοκο της φαιδρόσοφης πολιτικής όλων των κυβερνήσεών μας, που εκλέγονται για να χάνουν κάθε μάχη. Εμείς τους εκλέγουμε, αυτοί μας αξίζουν και γι΄ αυτό μας δουλεύουν.

Σημερινή


1 σχόλιο:

  1. O δολοφονος επιστρεφει στον τοπο του εγκληματος!Θα μπορουσε να ειναι ο τιτλος , για την επισκεψη του αγγλου υπ.αμυνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.