5/8/14

Κύπρος: Τα "εφικτά" που έγιναν εφιάλτες

"Θα πρέπει να είμαστε αρκούντως ώριμοι και να εγκαταλείψουμε τα οράματα που μετατρέπονται σε εφιάλτες", δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη του στο "Βήμα" των Αθηνών. Αλλά για να είναι απολύτως δίκαιος κανείς, θα πρέπει πρωτίστως να αναζητήσει τις αιτίες και τους υπευθύνους, που κατέστησαν τα οράματα αυτού του λαού, εφιάλτες.
Ιστορικά, η ηγεσία αυτού του τόπου, μετέτρεπε με τις επιλογές της και τη συνεχή διαφοροποίηση των στόχων, τα οράματα σε εφιάλτες. Την Ενωση την εγκατέλειψε για να αναζητήσει ανεξαρτησία, την ανεξαρτησία-αυτοδιάθεση, την αντικατέστησε με την ομοσπονδία, την ομοσπονδία τη μετονόμασε σε διζωνική και τη διζωνική την ταύτισε με το σχέδιο Ανάν. Και δεν γνωρίζουμε ακόμη μέχρι πού τελικά θα φθάσουμε. Έναντι όλων αυτών των εγκαταλείψεων, των παλινωδιών, των αμφιταλαντεύσεων και των ανώμαλων αναδιπλώσεων της ελληνικής πλευράς, η Τουρκία, ένα και μόνο στόχο είχε ευθύς εξαρχής: Τη διχοτόμηση και τα δύο κράτη.
Συνεπώς, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναζητεί υπευθύνους για το κατάντημα, να μετατρέπουμε οράματα σε εφιάλτες, ας τους αναζητήσει σε αυτούς που διαχειρίστηκαν το εθνικό πρόβλημα, εδώ και πέραν της πεντηκονταετίας. Και αν αναζητεί απουσία ωριμότητας και πολιτικής κρίσης και πάλιν ας αναζητήσει τα ελλείματα στην κεφαλή.

Όμως το ερώτημα επεκτείνεται. Δεν είναι μόνο τα οράματα που κατέστησαν εφιάλτες. Είναι και τα εφικτά τα οποία κατέστησαν ανέφικτα. Είναι και οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων, οι οποίες κατέστησαν, όχι μόνο τα οράματα, αλλά ακόμη και τα εφικτά, εφιάλτες. Είναι και οι ψευδαισθήσεις ότι τάχατες, μετατρέποντες το πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε δικοινοτική διαφορά, θα μπορέσουμε να φθάσουμε πιο γρήγορα σε λύση. Ή ότι με προτάσεις μας, οι οποίες προσεγγίζουν τις τουρκικές θέσεις, θα ημερέψουμε το θηρίο και θα το πείσουμε να ανταποδώσει, στη μεγαλοψυχία του, κάποια πινάκια φακής, στην πλευρά μας.

Ποιο ήταν το "όραμα" της πολιτικής ηγεσίας, τα τελευταία χρόνια, μετά την εισβολή; Ποιο ήταν το λάβαρο αγώνα που αναπέτασε, ως μόνη προσφερόμενη διέξοδο για επανένωση; Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Επτά Πρόεδροι Δημοκρατίας-περιλαμβανομένου του κ. Αναστασιάδη- την έθεσαν ως στόχο λύσης. Πού καταλήξαμε; Καταλήξαμε στις πιο ακραίες υποχωρήσεις, προκειμένου να πετύχουμε μία εκτρωματική λύση, η οποία θα ήταν εξ υπαρχής, θνησιγενής. Εδώσαμε τα πάντα για να "πετύχουμε" μία ανεφάρμοστη λύση. Και ποίο το αποτέλεσμα; Κυνηγούμε χίμαιρες. Η τουρκική πλευρά, έχει προ πολλού προελάσει από αυτή τη λύση. Ζητεί πολύ περισσότερα. Ζητεί νομιμοποίηση των εγκλημάτων της και δημιουργία δύο χωριστών κρατών. Ακόμη και η διζωνική κατέστη εφιάλτης.

Πλέον, δεν είναι τα οράματα που κατέστησαν εφιάλτες. Είναι τα εφικτά που κατέστησαν ανέφικτα και όπως τα ερμηνεύει και η διεθνής κοινότητα(σχέδιο Ανάν), κατέστησαν εφιάλτης.
Εδώ και 40 χρόνια η ηγεσία δεν κυνηγά και δεν διεκδικεί οράματα. Διεκδικεί λύση-εφιάλτη, επιχρυσωμένη με το απατηλό περίβλημα της επανένωσης. Η διζωνική ομοσπονδία δεν αποτελεί επανένωση. Συνιστά διχοτόμηση. Κατόπιν τούτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η πολιτική ηγεσία, ας εγκαταλείψουν τους ανώφελους προβληματισμούς με στόχο να δικαιώσει ο καθένας τις επιλογές του. Ας προβληματισθούν τώρα πώς τα εφικτά τους κατέστησαν ανέφικτα, και πώς θα επιλέξουν στρατηγικές οι οποίες θα καταστήσουν τη λύση όχι εφιάλτη, αλλά εχέγγυο επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού στη γη του...
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.