9/8/14

Ο Ερντογάν σαρώνει στις δημοσκοπήσεις – Στις κάλπες η Τουρκία

Ο Ερντογάν σαρώνει στις δημοσκοπήσεις – Στις κάλπες η Τουρκία
Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ, CNA-Κυπριακό Πρακτορείο
Καλούνται αύριο στις κάλπες στην Τουρκία 53 εκατομμύρια ψηφοφόροι για να ψηφίσουν τον πρόεδρο της χώρας. Θα λειτουργήσουν 161.033 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 8.00 το πρωί και οι κάλπες θα κλείσουν στις 17.00.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να βάλουν τη σφραγίδα `ναι`, η οποία υπάρχει σε κάθε παραβάν, κάτω από τις φωτογραφίες του υποψηφίου που επιλέγουν. Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και η σειρά των φωτογραφιών των υποψηφίων καθορίστηκε με κλήρωση: Ταγίπ Ερντογάν, Σελαχατίν Ντεμίρτας, Εκμελετίν Ιχσάνογλου.

Για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν και οι Τούρκοι κάτοικοι του εξωτερικού. Ο αριθμός τους σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογοδικείο (YSK) είναι 2.783.660, εκ των οποίων τα 2,3 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Σχολιάζεται ότι αυτές οι ψήφοι αποτελούν το 5% στο σύνολο των ψήφων του εσωτερικού και ότι σε αυτές τις ψήφους βασίζεται ο Ερντογάν για να βγει από τον 1ο γύρο. Οι κάλπες στο εξωτερικό έμειναν ανοιχτές 4 ημέρες αλλά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Τελικά ψήφισαν μόνο 250 χιλιάδες.

Το μεγάλο φαβορί είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Πάντως όπου και να κοιτάξει κανείς στην Τουρκία θα δει γιγαντοαφίσες του Ταγίπ Ερντογάν. Και το κυρίαρχο σύνθημα είναι “Ερντογάν, ο άνθρωπος του λαού”.
Πολλά χρήματα έχουν δοθεί και για τις προεκλογικές διαφημίσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Γίνεται λόγος για 630 εκατομμύρια δολάρια που έχουν δοθεί από επιχειρηματίες για την προεκλογική του εκστρατεία. Ασφαλώς όχι με το αζημίωτο, καθώς λέγεται ότι αυτοί οι επιχειρηματίες είναι εκείνοι που επωφελούνται από τα κατασκευαστικά έργα του κράτους.

 Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Ερντογάν ποσοστό 52-56% και στον υποψήφιο των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου 36-38%. Στον υποψήφιο του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς γύρω στο 10%.

 Το γεγονός ότι οι εκλογές γίνονται κατακαλόκαιρα δεν βοηθά την αντιπολίτευση. Οι ψηφοφόροι της είναι στα παραθαλάσσια θέρετρα, αντίθετα με τους ψηφοφόρους του Ερντογάν που ανήκουν στα χαμηλά ισλαμικά στρώματα και δεν πάνε διακοπές συνήθως.

Επειδή, το μήνυμα που δίνεται από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι ο Ερντογάν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο και αυτό ανησύχησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίοι τώρα βλέπουν τους ψηφοφόρους τους να διστάζουν να διακόψουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές για να επιστρέψουν να ψηφίσουν. Αφού έτσι κι αλλιώς ο Ερντογάν θα εκλεγεί, λένε.

Γι αυτό και τις τελευταίες μέρες η αντιπολίτευση τρέχει στα παραθαλάσσια θέρετρα να πείσει τους ψηφοφόρους της να έρθει να ψηφίσει. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανέθεσε σε 4 βουλευτές να μεταβούν στην παραθαλάσσια λωρίδα από το Μπόντρουμ, ως το Μάρμαρις, το Φέτχιε και τα Άδανα για να πείσουν τους ψηφοφόρους με επαφές πρόσωπο με πρόσωπο να πάνε στις κάλπες. Ο βουλευτής Αϊντίν Αϊαντίν, είπε στην `Τζουμχουριέτ` ότι γύρισε, στο Μπόντρουμ, τα ξενοδοχεία ένα-ένα, διαπίστωσε τον αριθμό των παραθεριστών και ότι `θα βάλουν 20 λεωφορεία μόνο από το Μπόντρουμ`.

Είναι η πρώτη φορά στην Τουρκία που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με άμεση ψηφοφορία, η οποία δεν είναι και τόσο `άμεση`, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν μπορεί να βάλει υποψηφιότητα όποιος το επιθυμεί, αλλά πρέπει να έχει την υποστήριξη, τουλάχιστον, 20 βουλευτών. Υπήρξαν 9 πρόσωπα που κατέθεσαν αίτηση υποψηφιότητας στο Ανώτατο Εκλογοδικείο, η οποία απορρίφθηκε αμέσως, καθώς δεν συνοδευόταν από υπογραφές 20 βουλευτών.

Ο κοινωνιολόγος Εμρέ Κονγκάρ έλεγε στην τηλεόραση `Halk TV`, προτρέποντας τον κόσμο να πάει οπωσδήποτε να ψηφίσει, ότι «τα νούμερα είναι σαφή: αν εκείνοι που ψήφισαν προ πενταμήνου στις Δημοτικές πάνε στις κάλπες και ψηφίσουν με τον ίδιο τρόπο, ο Ερντογάν παίρνει στον 1ο γύρο 40%». 
Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός αντιτάσσει ότι στο δημοψήφισμα της 12ης Ιουλίου του 2010 για τις συνταγματικές τροποποιήσεις κατάφερε να πάρει 69%. Γι αυτό και εκφράζει βεβαιότητα ότι και τώρα θα κερδίσει άνετα.

mignatiou.com

1 σχόλιο:

  1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΛΙΒΕΡΟΥΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ.
    ΕΚΕΙ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΕΔΩ ΟΙ ΘΛΙΒΕΡΟΙ ΚΩΛΟΓΛΥΦΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.