1/11/14

Οι ΗΠΑ για κυπριακή ΑΟΖ και τουρκικές προκλήσεις

«Οι ΗΠΑ σέβονται την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου και το δικαίωμα να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο» ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, με αφορμή τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
«Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα (χθες) με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, για να συζητήσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις», ενημέρωσε ο Λευκός Οίκος.
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπός του επισήμανε ότι «ο αντιπρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και «την ελπίδα οι εντάσεις θα αποκλιμακωθούν μέσω των συνεχών διπλωματικών προσπαθειών». Δέσμευση διατύπωσε ο Μπάιντεν «να ενθαρρύνει όλα τα κράτη της περιοχής να ακολουθήσουν αμοιβαία επωφελή προσέγγιση για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων».
Kατά την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Αναστασιάδη, πάντα κατά την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις καλές υπηρεσίες του ειδικού συμβούλου του (γγ) των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε».
Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος Τζένιφερ Ψάκι ρωτήθηκε αν συμφωνεί με το περιεχόμενο επιστολής του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, προς τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με την οποία τους καλεί να παρέμβουν για να σταματήσει η «κατάφωρη παραβίαση» εκ μέρους της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου».
Η Τ. Ψάκι είπε ότι επιστολή θα απαντηθεί προσθέτοντας ωστόσο: «Συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε επίσης γιατί τον Αύγουστο ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε από την Κίνα να παγώσει «όλες τις προκλητικές ενέργειες» στη θάλασσα της Νότιας Κίνας ενώ σήμερα στην πρόκληση της Τουρκίας στην Κύπρο το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών δεν πράττει το ίδιο. Η Τ. Ψάκι απάντησε ότι  «κάθε περιφέρεια και κάθε σύγκρουση και κάθε χώρα είναι διαφορετική. Επομένως, δεν πρόκειται να έχω το ίδιο σημείο (αναφοράς) για διαφορετικές χώρες ή περιοχές».

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΨΑΚΙ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΙ ΤΟ ΗΘΕΛΕ; ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΙΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ: «...κάθε περιφέρεια και κάθε σύγκρουση και κάθε χώρα είναι διαφορετική. Επομένως, δεν πρόκειται να έχω το ίδιο σημείο (αναφοράς) για διαφορετικές χώρες ή περιοχές».
    Α) ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ; Β) ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ; ἤ Γ) ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ "ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ" ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ;
    ΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΗ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ - ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΖΓΗΤΗΜΑΤΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ - ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.