22/11/14

«Σεισμός» για τον Ρίχτερ στην Κρήτη

ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ
up-date: Αναγόρευσαν τον Ρίχτερ εν κρυπτώ, αγνοώντας τις αντιδράσεις των κρητικών!

«Σεισμός» για τον Ρίχτερ στην Κρήτη
Μανόλης Κοκολάκης 
Πολλά …ρίχτερ προκάλεσε ο Γερμανός καθηγητής Χαϊντς Ρίχτερ στην Κρήτη καθώς συγγενείς εκτελεσθέντων κατά την γερμανική κατοχή ματαίωσαν τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, αντιδρώντας για τις θέσεις που έχει εκφράσει σε βιβλίο του για τη «Μάχη της Κρήτης».

Η εκδήλωση – ανακήρυξης που είχε προγραμματιστεί στο Ωδείο Ρεθύμνου διαλύθηκε υπό το βάρος της αντίδρασης των συγκεντρωμένων που κρατούσαν πορτρέτα με φωτογραφίες των νεκρών ηρώων του πολέμου φωνάζοντας συνθήματα.

Οι συγκεντρωμένοι αναφέρθηκαν στην ηρωική Μάχη της Κρήτης, στις Γερμανικές βαρβαρότητες της κατοχής ενώ επέκριναν τον Γερμανό καθηγητή όπως και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης που πήρε την πρωτοβουλία αναγόρευσης του Ρίχτερ σε Επίτιμο διδάκτορα.

Μέσα σε κλίμα έντασης ο Γερμανός καθηγητής απεχώρησε από το Ωδείο, υποστηρίζοντας μάλιστα πως δεν αναφέρει στο βιβλίο του αυτά ακριβώς για τα οποία τον κατηγορούν. Το βιβλίο του κ. Ρίχτερ, που όπως έγινε γνωστό κυκλοφόρησε πριν από δυο χρόνια και έχει επικριθεί εξ αρχής από πολλούς.

«Σεισμός» για τον Ρίχτερ στην Κρήτη

Στο βιβλίο με αντικείμενο τη Μάχη της Κρήτης ο κ. Ρίχτερ χαρακτηρίζει την παγκοσμίως γνωστή ηρωική Μάχη της Κρήτης ως «στρατιωτικό μύθο»
Παράλληλα υιοθετεί την άποψη ότι «οι άτακτοι Κρήτες, που έλαβαν όπλα κατά των μονάδων εισβολής (αλεξιπτωτιστές, ορεινοί κυνηγοί), μεταχειρίστηκαν «βάναυσες» και «βάρβαρες « πρακτικές σε βάρος των Γερμανών τραυματιών, αιχμαλώτων ή και νεκρών, παραβιάζοντας το Δίκαιο του Πολέμου».
Όμως η περίπτωση του κ. Ρίχτερ πέρα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ρέθυμνο, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σ' όλη την Κρήτη από στρατιωτικούς, καθηγητές, εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων κ.α.

«Σεισμός» για τον Ρίχτερ στην Κρήτη

Μάλιστα ξεχώρισε η άμεση κινητοποίηση του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη, που παρενέβη με επιστολή του προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης ζητώντας του έγκαιρα να ματαιώσει την εκδήλωση. Τις έντονες αντιδράσεις τους εξέφρασαν παράλληλα ο σύνδεσμος εφέδρων αξιωματικών Ρεθύμνου, και ο Αριστομένης Συγγελάκης μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

«Ο κ. Ρίχτερ προσβάλλει την Αντίσταση και τη Θυσία του κρητικού λαού. Ο λαϊκός ξεσηκωμός, η απαράμιλλη γενναιότητα και η γενναιοψυχία των Κρητικών, που τίμησαν και έθαψαν τους νεκρούς και περιέθαλψαν τους τραυματίες εισβολείς της Βέρμαχτ δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ούτε, άλλωστε, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξε το Γ´ Ράιχ στην Ελλάδα. Ας μη ματαιοπονούν: η κάθαρση από την ανείπωτη τραγωδία της Γερμανικής Κατοχής δεν μπορεί να επέλθει χωρίς Δικαιοσύνη και Αποζημίωση! » δήλωσε στο «Έθνος» ο Αριστομένης Συγγελάκης.

«Σεισμός» για τον Ρίχτερ στην Κρήτη

Ωστόσο καταπέλτης σε δηλώσεις της είναι η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ντανιέλα Μαρούδα που είπε χαρακτηριστικά: «Ακόμη και αν η πρόθεση είναι θετική, το αποτέλεσμα ενδέχεται να καταστεί επικίνδυνο για τις νομικές θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών».

Εξ ίσου καταπέλτης για την πρόθεση αυτή εκ μέρους του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών να ανακηρύξει σε επίτιμο διδάκτορα του Χάιντς Ρίχτερ εμφανίστηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ηράκλειο 98,4» ο Στέλιος Περράκης, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο .

«Σεισμός» για τον Ρίχτερ στην Κρήτη

«Επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία. Οι αναφορές και οι χαρακτηρισμοί για τον αγώνα του κρητικού λαού που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι ανεπίτρεπτοι. Είναι προσβολή και πρόκληση στις θυσίες ενός λαού με τόσα θύματα. Ένα Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργεί ξεκομμένο από την κοινωνία.. Δεν μπορώ να φανταστώ το πώς ένα Πανεπιστήμιο της Κρήτης θέλει να κάνει επίτιμο διδάκτορα ένα πρόσωπο που προσβάλλει την Κρήτη και τους Κρητικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περράκης.

Όλες οι αντιδράσεις είναι προκατασκευασμένες και εκ του πονηρού, δηλώνει από την πλευρά του στο «ΕΘΝΟΣ» Ο καθηγητής του τμήματος πολιτικής επιστήμης, Αντρέας Στεργίου, ο οποίος έκανε και την πρόταση αναγόρευσης του κυρίου Ρίχτερ σε επίτιμο Διδάκτορα του πανεπιστημίου Κρήτη.

«Σεισμός» για τον Ρίχτερ στην Κρήτη

Ο ίδιος έκανε λόγο για υποκινητές της αντίδρασης που παράλληλα αναμιγνύονται στα εσωτερικά του Πανεπιστημίου. «Κάποιοι δεν διάβασαν το βιβλίο του κ. Ρίχτερ ολόκληρο, αλλά πήραν επιλεκτικά μικρά αποσπάσματα και επιχειρούν να κατασκευάσουν προκατασκευασμένες εντυπώσεις» δήλωσε στο «ΕΘΝΟΣ» ο κ. Στεργίου.

Μάλιστα τόνισε ότι «ο κ. Ρίχτερ είναι φιλέλληνας και έχει ένα τεράστιο συγγραφικό έργο. Ήταν ο πρώτος που στην Δ. Ευρώπη ανέδειξε τα εγκλήματα των Γερμανών, ενώ έχει γράψει βιβλία για την Ελλάδα με αναφορές στην βιαιότητα των γερμανικών στρατευμάτων ενώ για το έργο του το 2000 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κων/νο Στεφανόπουλο με τον χρυσό φοίνικα».

Ωστόσο τα «πυρά» συναδέλφων του από το τμήμα πολιτικής επιστήμης δέχεται ο κ. Στεργίου καθώς κάνουν λόγο για απόκρυψη στοιχείων από τον εισηγητή και η απόφαση της αναγόρευσης του κ. Ρίχτερ ελήφθη έχοντας άγνοια για την ύπαρξη του επίμαχου βιβλίου.

Μανόλης Κοκολάκης
ΕΘΝΟΣ 

Αναγόρευσαν τον Ρίχτερ εν κρυπτώ, αγνοώντας τις αντιδράσεις των κρητικών!


Οι καθηγητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης που εισηγήθηκαν την αναγόρευση του κ. Ρίχτερ ως επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης αρνήθηκαν να ακούσουν την κοινή γνώμη του Ρεθύμνου και αποδεικνύοντας ότι ουδεμία σχέση έχουν με την κοινωνία της πόλης που τους φιλοξενεί φρόντισαν ακόμα και να έρθουν σε συνεννόηση με το συντονιστικό της κατάληψης του ιδρύματος, δηλαδή τους φοιτητές, ενέργεια που στο παρελθόν δεν έχει επαναληφθεί ουδέποτε για άλλα πολύ σοβαρότερα ζητήματα λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

Με στόχο την ολοκλήρωση της τιμής του κ. Ρίχτερ, επιθυμία προφανώς ολίγων πανεπιστημιακών, δεν έγινε ούτε δημοσιοποίηση της τελετής, γνωρίζοντας ότι αυτό θα ενέγειρε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, δεν ενημερώθηκαν οι καθηγητές του συνόλου του ιδρύματος και παρουσία λίγων καθηγητών του τμήματος, αλλά και κάποιων φοιτητών, η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε.

Το έργο του κ. Ρίχτερ και τα γραφόμενα του στο βιβλίο του με ελληνικό τίτλο «Η Μάχη της Κρήτης» που κυκλοφόρησε το 2011 έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην κρητική κοινωνία, που θεωρεί ότι αποδίδει τις θηριωδίες κατά την γερμανική κατοχή στην πλευρά των κρητικών.

GOODnet.gr

4 σχόλια:

  1. Eνας Κούρκουλος μόνο μπορεί να μας σώσει απο την οικογένεια Ρίχτερ!!!
    ( να θυμίσω την ταινία..Ορατότης μηδέν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Nativist
    Πράγματι συγκλονιστικός! Πέρασα μια ώραια βραδυά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χάρηκα που σού άρεσε.

    Το γελοίο της υποθέσεως είναι, ότι από πάρα πολλές πλευρές δέχεται επιθέσεις όχι μόνο το ΠΚ, αλλά και οι .... Κρητικοί (!), λες και τού απένειμαν αυτοί τα εύσημα.

    Σήμερα διάβασα στον τοπικό τύπο ότι γίνονται ενέργειες να τού πάρουν πίσω το ντοκτορά. Το βράδυ που θα βγει η ηλεκτρονική έκδοση, θα σού στείλω το σχετικό άρθρο χάριν πληρότητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.