8/11/14

Επισπεύδει την οριοθέτηση των ΑΟΖ η τριμερής του Καΐρου

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ
«Αυτή τη συνάντηση τη χρωστούσαμε και οι τρεις στην ιστορία, για αυτό συζητήσαμε για θέματα συνεργασίας που συνδέουνται με ρίζες ιστορικές. Μας συνδέουν κοινές και έντονες ανησυχίες για την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο κ.Σαμαράς, στις κοινές δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ-αλ Σίσι.
«Ελλάδα και Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ και η Αίγυπτος η χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον αραβικό κόσμο. Γι αυτό και ήταν γόνιμη και χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων για θέματα που λέγονται: Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Λίβανος και το πολύπαθο πρόβλημα της Παλαιστίνης», πρόσθεσε.
«Γι αυτό και παίρνει πολύ σημαντικές διαστάσεις η συζήτηση για την επανένωση της Κύπρου κάτω από ένα μόνο κριτήριο, με σεβασμό στη δικαιοσύνη και την ιστορία. Τερματίζοντας τις απαράδεκτες ποροκλήσεις που γίνονται τελευταία σε βάρος της μεγαλονήσου», σημείωσε.
«Οφείλουμε για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας και για την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο να εγκαινιάσουμε μία στενή συνεργασία, με διάρκεια και βάθος, ενισχύοντας και διευρύνοντας έναν κύκλο σχέσεων και επαφών. Δώσαμε κυρίαρχη σημασία στο θέμα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, δηλαδή μία τρομοκρατία που απειλεί ως ιδεολογία και καθεστώς να εγκαθιδρύσει τον τρόμο», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος συνεχάρη τον Αιγύπτιο πρόεδρο για «τον πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο του στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».
«Δώσαμε βάση στην ενεργειακή ασφάλεια και τις συνεργασίες στα θέματα υδρογονανθράκων. Ένας τομέας που θα συνεργατούμε προς όφελος των λαών μας, αλλά και του εφοδιασμού ολόκληρης της ΕΕ. Και θέλω να γίνει καθαρό ότι σ' αυτή τη σχέση μεταξύ των τριών, Ελλάδα και Κύπρος θα στηρίξουν ως πρέσβεις, την Αίγυπτο στην ΕΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η ΕΕ πρέπει να τη στηρίξει και οικονομικά και ηθικά και η Ελλάδα και η Κύπρος θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, και θεωρούμε κρίσιμη τη διαμεσολάβηση και το ρόλο μας σε αυτή τη σχέση», σημείωσε.
Τέλος ευχαρίστησε τον πρόεδρο Σίσι για τις προσπάθειες σταθεροποίσησης όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και για την έμπρακτη στήριξή του στο θέμα της Κύπρου, χρησιμοποιώντας ως πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο.

3 σχόλια:

  1. Εύλογη αγωνία όλων μας ειναι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που έγινε. Κυρίως στο κομβικό σημείο της πιστής εφαρμογής του διεθνούς δικαίου ως πρός την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των τριών χωρών Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου. Δηλαδή εάν εφαρμόστηκε ορθά το διεθνές δίκαιο ή μήπως δεν εφαρμόστηκε κατά γράμμα. Χωρίς άλλο σχόλιο τώρα, τελούμε εν αναμονή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υποθέτω ότι ο πρόεδρος Σίσι μετά την φωτογράφηση θα μέτρησε με προσοχή τα δάκτυλα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tους προδότες δεν τους λυπάμαι. Τους πατριώτες λυπάμαι. Τι εννοώ :
    Όταν ο κ. Μανιάτης έχει ήδη ( για το Ελλαντιστάν και μόνο ) προκηρύξει στο βρόντο τις έρευνες στο Ιόνιο, διότι στην ουσία είναι στα διεθνή ύδατα, για να μην φορολογηθούν οι πολυεθνικές που θα αναλάβουν την εξόρυξη, πως να πιστέψω ότι ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος ?
    Έχω την διάσθηση ότι παίζονται δύο παιγνίδια ταυτόχρονα, στην πλατη μας. Ένα στην Ελλλάδα (Αιγαίο) που είναι αόρατο ( περιμένω να δω που θα κάνει τις επόμενες έρευνες το Μπαρμπαρος και θα καταλάβω αν έχω δίκιο ) και ένα στη Κύπρο ( Ανατολική Μεσόγειο ) που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Ο Αβραμόπουλος ( πρέπει να ξέρει πολλά για το “αόρατο” παιγνίδι που αναπτύσσεται στο Αιγαίο την ώρα που οι άλλοι κοιτούν αλλού ) μήπως πήγε να προωθήσει το αναθεωρημένο μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ ? Ώστε να γϊνει συνεκμετάλλευση μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ στο Αιγαίο ? Καλά τα λόγια και τα ωραία σκηνικά στο Κάϊρο, αλλά η Ελλάδα πρέπει να ορίσει ΑΜΕΣΑ και συνολικά την ΑΟΖ της με συντεταγμένες απεσταλμένες στον ΟΗΕ. όλα τ' άλλα είναι εκ του πονηρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.