12/11/14

Αιγύπτιοι τρομοκράτες αναγνωρίζουν ως «Αρχή» το Ισλαμικό Κράτος

Υποταγή στους τζιχαντιστές δήλωσε η οργάνωση Ανσάρ Μπέιτ αλ-Μάκντις
Αιγύπτιοι τρομοκράτες αναγνωρίζουν ως «Αρχή» το Ισλαμικό Κράτος
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014: φλόγες έχουν τυλίξει λεωφορείο που μετέφερε Νοτιοκορεάτες τουρίστες από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά στο Ισραήλ. Δέχτηκε επίθεση Αιγύπτιων ισλαμιστών με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Υποταγή στο αυτόκλητο «Ισλαμικό Κράτος» της Συρίας και του Ιράκ δήλωσε η στρατιωτική οργάνωση Ανσάρ Μπέιτ αλ-Μάκντις στην Αίγυπτο, ζητώντας από τους τζιχαντιστές οικονομική και στρατιωτική στήριξη για το δικό τους «τζιχάντ» στην χώρα όπου χτυπά η καρδιά του αραβικού κόσμου. Οι Αιγύπτιοι τρομοκράτες της εν λόγω οργάνωσης χωρίζονται σε δύο πτέρυγες: η μία δρα στη περιοχή του Βόρειου Σινά και η άλλη στην κοιλάδα του Νείλου.Υπάρχουν φόβοι ότι στο επίκεντρο των στόχων τους δεν θα βρίσκεται μόνο ο αιγυπτιακός στρατός και οι Αμερικανοί, αλλά γενικότερα η Δύση, κάτι που θα υπονομεύσει τις προσπάθειες του Καΐρου για ανάκαμψη του τουρισμού.

Η δολοφονία 21 Αιγυπτίων στρατιωτών στις 19 Ιουλίου, καθώς και η οργάνωση επιθέσεων σε στρατόπεδα, αποτελούν πρόσφατα κρούσματα της Ανσάρ Μπέιτ αλ-Μάκντις στην Αίγυπτο. Πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χερσόνησο του Σινά αποδυνάμωσαν, σύμφωνα με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, τους «Υποστηρικτές του Ιερού Ναού» (όπως σημαίνει το όνομα της οργάνωσης, εννοώντας το τέμενος Αλ Ακτσά στην Ιερουσαλήμ), ωστόσο αρκετοί πυρήνες της είναι ενεργοί και αναλυτές θεωρούν πιθανό ότι μέλη της υπάρχουν ακόμη και στους κόλπους των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.   

«Δεν φτάνει μόνο να φυτέψεις μια βόμβα και να τρέξεις, πρέπει να έχεις εμπειρία», λέει ηΝτία Ράσγουαν, ερευνήτρια του κέντρου πολιτικών και στρατιωτικών ερευνών Αλ Αχράμ .

Την περασμένη Δευτέρα δόθηκε στη δημοσιότητα ηχογραφημένη δήλωση του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, για τον οποίον σήμερα υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι έχει τραυματιστεί ή σκοτωθεί από βομβαρδισμούς αμερικανικών μαχητικών. Αναφερόμενος στη καταστροφή περίπου χιλίων σπιτιών από τον αιγυπτιακό στρατό, κάλεσε τον κόσμο να ξεσηκωθεί ενάντια στην κυβέρνηση. «Απευθύνομαι στους ανθρώπους μας στην Αίγυπτο. Τι περιμένετε μετά την προσβολή της αξιοπρέπειά σας; Πότε θα πάρετε τα ξίφη στα χέρια σας και θα αντιμετωπίσετε τους εχθρούς σας; Η ντροπιαστική ειρήνη  όπως και η βλάσφημη δημοκρατία δεν θα σας κάνει κανένα καλό», λέει χαρακτηριστικά.

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει μία διάσταση απόψεων μέσα στην τρομοκρατική οργάνωση, με ένα τμήμα της πτέρυγας του Νείλου να παραμένει πιστό στην Αλ Κάιντα. Ενα άλλο, μαζί με το μεγαλύτερο τμήμα της πτέρυγας του Σινά, έχει ζητήσει όπλα, λεφτά και στρατιωτική βοήθεια από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Υπάρχουν ολόκληρα χωριά που στηρίζουν τους τρομοκράτες. Εκεί, αν υπάρχουν τρεις νέοι σε κάθε σπίτι, οι δύο θα γίνουν μαχητές της Ανσάρ Μπέιτ αλ- Μάκντις», λέει ο Αμπντέλ Ραχίμ Αλί, αναλυτής με καλές πηγές στις υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου.
BHMA

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.