15/11/14

Ερρίφθη ο κύβος για τους υδρογονάνθρακες

rounded_corners
Με την επίσημη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της Ε.Ε. (Gazette) με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2014, ξεκίνησε και τυπικά ο πρώτος μεγάλος διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Ειδικότερα ο διαγωνισμός αφορά 20 θαλάσσιες περιοχές, έκτασης από 1.801 έως 9.543 τ.χλμ., για τα οποία η Ελληνική Κυβέρνηση προσκαλεί, μέσω της εν λόγω προκήρυξης, “τυχόν ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία υποβολής προσφορών”. 

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες καλούνται να υποβάλουν τις προσφορές τους έως των Μάιο του 2015. Στην προκήρυξη ορίζεται με σαφήνεια ότι τα εξωτερικά όρια των 20 θαλασσίων περιοχών έχουν καθοριστεί σύμφωνα με υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης και, σε περίπτωση μη ύπαρξης τέτοιας συμφωνίας, καθορίζονται από τη διάμεσο που περιγράφεται στο άρθρο 2 παρ. 1 του ν. 2289/1995, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 156 παρ. 2 του ν. 4001/2011 (ΦΕΚ Α΄ 179/22.8.2011). Χρησιμοποιείται δηλαδή η μέση γραμμή.

Είχε προηγηθεί στις 5 Νοεμβρίου η δημοσίευση αντίστοιχου διαγωνισμού και για το χερσαίο τμήμα της δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα πρόκειται για τρία “Οικόπεδα” στις περιοχές της Άρτας-Πρέβεζας, της Αιτωλοακαρνανίας και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Ως καταληκτική ημερομηνία αυτού του διαγωνισμού αναφέρεται η Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015.Ήδη το ενδιαφέρον τους για αυτά τα τρία “Οικόπεδα” έχουν εκφράσει ανοικτά η ιταλική εταιρεία Enel (που είχε καταθέσει επισήμως σχετική πρόταση και για τις τρεις περιοχές στις 14 Απριλίου 2014) και η ελληνική Energean Oil & Gas. Υπενθιμίζεται πως η τελευταία έχει αναλάβει ήδη την εκμετάλλευση άλλου “Οικοπέδου” στην περιοχή των Ιωαννίνων, της οποίας οι τρεις περιοχές που περιλαμβάνονται στην νέα πρόσκληση, αποτελούν φυσική γεωλογική συνέχεια.

Ιδιαίτερα πάντως το σκέλος που αφορά τις εκτάσεις νοτίως της Κρήτης θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τις εταιρείες που θα καταθέσουν τις προσφορές τους, καθώς αναμένεται να δείξει πολλά για την διάθεση της διεθνούς αγοράς και τις δυνητικές ισορροπίες που μπορεί να προκύψουν για την ευαίσθητη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, εν μέσω της υφιστάμενης γεωπολιτικής συγκυρίας και με το βλέμμα στραμμένο πάντοτε ανατολικότερα, ειδικά μετά και από την πρόσφατη “Διακήρυξη του Καΐρου”…
 

2 σχόλια:

  1. Μια κοινοποίηση έκανε η κυβέρνηση στην εφημερίδα της ΕΕ και χωρίς να υπάρχει ΑΟΖ, τις προκηρύξεις σε ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ τις παρουσιάζομε σαν νίκη και σαν όνειρο;

    Της Καρπασίας τα γαιδούρια κάτι θα ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ:

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.