13/7/15

Το Νομοσχέδιο των μεταρρυθμίσεων που μας επιβάλουν τώρα, ήταν έτοιμο... από τις 3 Μαΐου

Συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις που έμειναν στα χαρτιά, ερωτηματικά για την καθυστέρηση
Σημαντικές μεταρρυθμίσεις περιελάμβανε ήδη από τις αρχές Μαΐου του 2015 το πλαίσιο σύγκλισης ανάμεσα στην Αθήνα και του Θεσμούς (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).
Πρόκειται για τις διατάξεις του Νομοσχεδίου που είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» την Κυριακή 3 Μαΐου και οι οποίες αναμένεται να συμπεριληφθούν στα εφαρμοστικά νομοσχέδια που θα βρεθούν προς ψήφιση στη Βουλή (αν υπάρξει συμφωνία).
Εύλογα διερωτάται κανείς γιατί ενώ ήταν έτοιμο το σχέδιο αυτό τελικά δεν προχώρησε ποτέ, και για ποιο λόγο υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών για την προώθηση συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν το κλίμα και ίσως να «προλάβουν» κάποιες από τις καταστροφικές συνέπειες (για την οικονομία και τις τράπεζες) που ακολούθησαν τις μετέπειτα εβδομάδες.  
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα πλήρη κείμενα που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», μέρος των οποίων έχει ήδη δημοσιεύσει, το «χαμένο» Νομοσχέδιο της σύγκλισηςπροέβλεπε:
-Περαιτέρω ανεξαρτησία και υπερεξουσίες στον εκάστοτε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Με αποφάσεις που θα δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ανεξάρτητος Γραμματέας θα ελέγχει όλη τη διάρθρωση και τη στελέχωση του φοροεισπρακτικού και του φοροελεγκτικού μηχανισμού πέρα από κομματικό έλεγχο.
-Στο νομοσχέδιο η κυβέρνηση αλλάζε τις προτεραιότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στον σχετικό πίνακα προβλέπεται η παραχώρηση του 51% του ΟΛΠ (και όχι πλέον του 67%) με προβλεπόμενο εφάπαξ ποσό τα 400 εκατ. ευρώ, υπογραφή της σύμβασης το τρίτο τρίμηνο του 2015 και είσπραξη πριν από τα Χριστούγεννα. Για τον ΟΛΘ το ποσοστό είναι επίσης 51% και το αναμενόμενο τίμημα 150 εκατ. ευρώ. Προβλεπόταν επίσης η άρση των εμποδίων για το «Ελληνικό».
- Στο φορολογικό πακέτο είχαν περιληφθεί ο νέος φόρος στα ξενοδοχεία και ο φόρος πολυτελείας.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.