26/10/15

Σάββας Καλεντερίδης: Περί σημαίας, εθνικού ύμνου, έθνους και πατρίδας


Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλοί που έχτισαν πολιτικές και άλλες καριέρες προτάσσοντας ιδέες και σύμβολα όπως πατρίδα, σημαία, έθνος, ορθοδοξία, που θεωρούνται ιερά από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Αυτοί που το έκαναν, λεηλατώντας στην ουσία αυτές τις ιερές έννοιες, χαρακτηρίζονται –και σωστά– ως πατριδοκάπηλοι και θεομπαίχτες.


Γιατί όταν επικαλείσαι και κάνεις ιδεολογική σου σημαία μόνο για το φαίνεσθαι ιδέες και σύμβολα, σου πρέπουν τέτοιοι κι ακόμα χειρότεροι χαρακτηρισμοί.
Η ζημιά που έκαναν και κάνουν όσοι χρησιμοποιούν για ιδιοτελείς σκοπούς τις προαναφερθείσες ιδέες και σύμβολα είναι μεγάλη, γιατί αφενός τις απαξίωσαν στα μάτια του λαού, αφετέρου στέρησαν τη δυνατότητα από τους αγνούς ιδεολόγους πατριώτες να τις επικαλούνται.
Από την άλλη πλευρά, ένα άλλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, αμφισβητούσε συστηματικά τις έννοιες έθνος, κράτος, πατρίδα, σημαία, συντασσόμενο με ιδεολογίες που οδηγούσαν στην απαξίωση των εννοιών αυτών και στην ουσία στη διάλυση του έθνους και της πατρίδας. 
Η κατάσταση αυτή οδήγησε σταδιακά στην αλλοίωση των παραδοσιακών χαρακτηριστικών της ελληνικής κοινωνίας. Ενώ για παράδειγμα τη δεκαετία του 1910 ή ακόμα και του 1940, οι Έλληνες ήταν έτοιμοι να ανταποκριθούν με αυταπάρνηση στο πρώτο κάλεσμα της πατρίδας, και το έκαναν πολεμώντας πρώτα επί δέκα χρόνια στα Βαλκάνια και τη Μικρά Ασία και μετά στην Ήπειρο, τη Γραμμή Μεταξά και την Εθνική Αντίσταση, σταδιακά το πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων μεταλλάχθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να φοβάται κανείς να πει ότι είναι Έλληνας πατριώτης, ότι αγαπά το ελληνικό έθνος και την πατρίδα, ότι θεωρεί την Ορθοδοξία μέρος της ταυτότητας του Έλληνα, ότι οφείλουμε σεβασμό στη σημαία και τον εθνικό μας ύμνο, για να μην παρεξηγηθεί – ακριβώς επειδή έκαναν «σημαία» τους αυτές τις ιδέες και τα σύμβολα οι πατριδοκάπηλοι και οι θεομπαίχτες.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα σοβαρό κομμάτι στην ελληνική κοινωνία που βρίσκεται στην αντίπερα όχθη με τους πατριδοκάπηλους και τους θεομπαίχτες, είναι οι κατ’ επάγγελμα ανθέλληνες, αντιεθνικιστές, αναρχικοί, αριστεροί, και μια σειρά ομάδες που έκαναν καριέρα αμφισβητώντας τις έννοιες πατρίδα, έθνος, σημαία, εθνικός ύμνος και Ορθοδοξία, φθάνοντας στο σημείο σήμερα να καταλάβουν και την ίδια την εξουσία.
Το αξιοσημείωτο –και ταυτοχρόνως επικίνδυνο για τον ελληνισμό και την πατρίδα–, που χρήσει ειδικής έρευνας και ανάλυσης, είναι ότι άτομα αυτής της… ιδεολογίας, με αξιοθαύμαστη επιμονή και μεθοδικότητα, εδώ και δεκαετίες έχουν διαβρώσει τους μηχανισμούς του κράτους και κυρίως της παιδείας, με προφανή στόχο να αναθεωρήσουν την ιστορία και να αλλοιώσουν τα ιδιαίτερα και παραδοσιακά χαρακτηριστικά του ελληνικού έθνους.
Αν μελετήσει κανείς τη στελέχωση και την ακαδημαϊκή συμπεριφορά στις έδρες Ιστορίας των ελληνικών πανεπιστημίων, θα διαπιστώσει ότι κάποιο κέντρο έχει κάνει «πολύ καλή δουλειά», με αποτέλεσμα πλέον τα ελληνόπουλα να μπολιάζονται με τη λογική του… συνωστισμού, της αμφισβήτησης του Κρυφού Σχολειού, της αμφισβήτησης της προσφοράς του Μακρυγιάννη, ενώ στήνονται νέα τοτέμ, με γεγονότα και «ήρωες» που όχι μόνο δεν πρόσφεραν στο έθνος και την πατρίδα, αλλά τουναντίον έδρασαν ανθελληνικά και αντιπατριωτικά. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα, με τελευταίο την ηρωοποίηση του Γρηγορόπουλου και του Παύλου Φύσσα, που μπορεί να πλήρωσαν με τη ζωή τους την άδικη βία του κράτους και ενός κόμματος, όμως εθνικοί ήρωες και μάρτυρες δεν είναι.
Όμως γιατί τα λέμε όλα αυτά.
Αφορμή για το άρθρο αυτό, ή μάλλον η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η απαράδεκτη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού την ώρα που η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων παιάνιζε τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας στο μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, κατά την επίσημη τελετή κατάθεσης στεφάνου από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, γαλουχημένος με τα νάματα της Αριστεράς και της… προόδου (ήτοι καταλήψεις, ανυπακοή στο κράτος, βανδαλισμοί στη δημόσια περιουσία, απαξίωση και απαρέσκεια στις έννοιες του πατριωτισμού που προαναφέρθηκαν), απέδειξε ότι βρίσκεται στον κόσμο του, δηλαδή στον κόσμο που έπλασε όλα αυτά τα χρόνια που υπηρέτησε τις αξίες της ΚΝΕ και συνέχεια του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να σταθεί σε στάση προσοχής, για να τιμήσει τον καλεσμένο και τη χώρα του, που είναι ο κύριος σύμμαχός μας στην Ευρώπη, είχε σταυρωμένα τα χέρια του, ανοικτά τα πόδια του, και ατένιζε τον ουρανό!
Επειδή τίποτε δεν είναι τυχαίο στη ζωή, ήλθε η στιγμή οι Έλληνες να προβληματιστούμε σοβαρά, γιατί από τη μια οι πατριδοκάπηλοι και οι θεομπαίχτες και από την άλλη οι εθνομηδενιστές και οι πατριδοκτόνοι οδηγούν το έθνος και την πατρίδα στη διάλυση.
Να μην τους αφήσουμε.
http://www.pontos-news.gr/article/142415/peri-ethnoys-kai-patridas

13 σχόλια:

 1. Στο αντίστοιχο όμως μνημείο στο Κρεμλίνο ο κύριος πρωθυπουργός μας στεκόταν - μετά υπερβάλλουσας προθυμίας - σαν στέκα του μπιλιάρδου. Μαγκιές μόνο σε Χώρες με Δημοκρατία. Σε αριστερά, αυστηρά μάλιστα, καθεστώτα, Προοο-σοχή!. Είναι ερώτημα αν ένα ποσοστό 35x65%=~23% του λαού μπορεί να επιβάλει ΣΑΝ πρωθυπουργό μίας Χώρας κάποιον που δεν σέβεται τα σύμβολα της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. >Μαγκιές μόνο σε Χώρες με Δημοκρατία. Σε αριστερά, αυστηρά μάλιστα, καθεστώτα, Προοο-σοχή!<

   Δηλαδή, τέτοιο είναι το καθεστώς (sic) τής Ρωσίας;

   Διαγραφή
 2. Συμφωνώ και επαυξάνω, αλλά αν δεν καταλαβαίνει ο κάθε ένας μας, γιατί πρέπει να αγαπάμε την πατρίδα μας, το κράτος μας, την εθνική μας ταυτότητα, τότε τι να γράψει κανείς και τι να καταλάβει. Όταν έχει μπερδευτεί στην Ελλάδα η αγάπη για την πατρίδα και το έθνος με το μίσος και τον ρατσισμό, όταν δεν καταλαβαίνει κανείς ότι δεν μπορεί να υπάρχει δημοκρατία ουσιαστική αν δεν έχει το δικό του κράτος κανείς, αν δεν καταλαβαίνει πως το κράτος δεν είναι εχθρός, αλλά θα πρέπει να διορθώνεται και όχι να καταστρέφεται έτσι ώστε να ζούμε ελεύθεροι τι να κάνουμε δηλαδή; Μπορεί κάποιος από όλους αυτούς τους αναρχοαριστερούς, να μας απαντήσει γιατί όλα τα αριστερά επαναστατικά κινήματα είχαν εθνικό πρόσημο και όχι ταξικό; Οι Κουβανοί επαναστάτησαν ως Κουβανοί, οι Ινδοί ως Ινδοί, οι Βιετναμέζοι ως Βιετναμέζοι, οι Κορεάτες ως Κορεάτες, οι Κινέζοι ως Κινέζοι, οι Κούρδοι ως Κούρδοι, όχι ως προλετάριοι ή δεν ξέρω κι εγώ τι. ο Καστρο έστειλε στρατό στον Άσσαντ! Ο Τσε Γκε Βαρα ήταν γιατρός και ο Κάστρο δικηγόρος δεν ήταν εργάτες σε εργοστάσιο.... Οι μόνοι που κάνουν ταξικό αγώνα είναι οι Έλληνες αριστεροί και για αυτό αποτυγχάνει και ολόκληρο το κράτος γιατί ποτέ δεν το στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις και παρέσυραν και τους κοσμοπολίτες της δεξιάς σε αυτά τα βήματα. Τέλος πάντων οι άνθρωποι είναι σε έναν κόσμο που όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά δεν πρόκειται και ποτέ να υπάρξει! Το πιο εύστοχο ερώτημα το έχει θέσει ο Κονδύλης, "ποιο είναι το νόημα να ακρωτηριαστεί ένα κράτος προς όφελος άλλων" όπως υποστηρίζουν μερικοί στην Αριστερά, και για αυτό τον έκαναν πέρα οι εργατοπατέρες εδώ και το έχει παραδεχτεί και ο Κοτζιάς ότι υπάρχουν τέτοιοι στο κόμμα του στη συνέντευξή που είχε δώσει στον Καραμπελιά! Όταν όμως ο κόσμος τους ψηφίζει καταλαβαίνει το επίπεδο της παρακμής! Ακόμα και 20% να είναι το αληθινό ποσοστό που πήραν 1 στους 5 Έλληνες αποφάσισε ότι δεν τον ενδιαφέρει η πατρίδα και το έθνος, και αν αναλογιστεί κανείς τι πρωθυπουργοί έχουν εκλεγεί άλλες φορές και ύστερα από τι εθνικές συμφορές τότε καταλαβαίνει κανείς ότι δεν θέλουμε να έχουμε πατρίδα, δεν θέλουμε να ζούμε ελεύθεροι! Το να ατιμάσει κανείς το παρελθόν του και τους προγόνους του είναι μια επιλογή και εμείς από ό,τι φαίνεται αυτό επιλέξαμε όντας και εντελώς ανήθικοι στη συντριπτική μας πλειοψηφία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σχετικά με την εμφάνιση και την συνολική εικόνα αυτών των αλητών, ενδιαφέρον έχει και το άρθρο τού Παντελή Σαββίδη.

  Όσον αφορά στον εθνομηδενισμό και τον ευτελισμό κάθε ιερού και όσιου, αυτός είναι διαπαραταξιακός. Ας μην λησμονούμε τον Πρωθιερέα Σημίτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ορθές (δυστυχώς) οι επισημάνσεις τού άρθρου. Και πέραν αυτού και άλλα όμοια: Και ο λυσσών κατά των παραδοσιακών αξιών Σημίτης όπως ορθότατα παρατηρεί ο Nativist , αλλά και στην Ν.Δ. ένας κάποιος Βαρβιτσιώτης (τάχα απόγονος αγωνιστών !!!!), κάποιοι Σπηλιωτόπουλοι και άλλοι τινες και γενικότερα από σχεδόν κάθε γωνιά τού "πολιτικού" και τού "ακδημαμαϊκού" μας κόσμου ύπουλα, δηλητηριώδη σχόλια και πρακτικές υπέσκαψαν (και τίποτε δεν δείχνει ότι θα πάψουν να υποσκάπτουν) αυτά που ανέκαθεν συνιστούσαν την "ραχοκοκαλιά" τού πατριωτισμού αλλά και τής απλής φιλοπατρίας των Ελλήνων .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η έννοια του Έθνους δεν πεθαίνει όσο μελάνι και να χαλάστει ! Είναι έννοια βιολογική και φυσιολογική και όχι νοηματική.Δε πα να διδάσκουν όλα τα πανεπιστημία της Γης ότι δεν υπάρχει Έθνος η έννοια του δεν πεθαίνει.Το είδαμε σε όλη τη μεγαλειότητα του το γεγονός στη Σοβιετική Ένωση και κατά τη διάρκεια της και κατά την πτώση της.Το ίδιο συμβαίνει και με τη θρησκεία ! Ότι προπαγάνδα και να υπάρξει εναντίον της είναι έμφυτος και πραγματική περισσότερο και από την πραγματικότητα για ορισμένους ανθρώπους.Πηγαίνετε στη γιαγιά στη Μόσχα το 1970 που θεραπεύτηκε με θαύμα από τον Άγιο Νικόλαο να της πείτε ότι η κομμουνιστική επιστήμη είναι ανώτερη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Απλοϊκή προσέγγιση και επιφανειακά διχαστική. Είμαστε σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης που τα μικρά έθνη κράτη τείνουν να εξαφανιστούν από συσσωματώσεις που ελέγχονται από ισχυρά συμφέροντα (βλ. ΕΕ). Στο πλαίσιο αυτό, σε μια διαρκώς εντεινόμενη κατάσταση εξάρτησης και υποτέλειας, διαμορφώνονται συνειδήσεις και προτάγματα κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων. Π.χ. οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι είναι επίσης "αντιεθνικιστές", ενώ ο "αριστερός" Τσίπρας εφαρμόζει μνημόνιο και γίνεται εκλεκτός της Ευρώπης. Αντίθετα τμήματα της Αριστεράς κάνουν λόγο για ανεξαρτησία από τα δεσμά της ΕΕ. Δεν υπάρχει τόσο απλή και ευδιάκριτη διαχωριστική γραμμή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. συμφωνω απολυτα γνωστοι νεοφιλελευθεροι εχουν ιδεες πολυ περισσοτερο απαξιωτικες απο την αριστερα.

   Διαγραφή
  2. Αυτό ακριβώς, δεν είναι τόσο απλός και σαφής ο διαχωρισμός

   Διαγραφή
  3. να λεω ονοματα νεο φιλελε που απαξιωνουν το εθνος βγαζοντας μια ειρωνεια και χολη; Ψαξτε στο site του ποταμου protagon.

   Διαγραφή
 7. Συμφωνώ με μια εξαίρεση: αυτή η στάση ΔΕΝ αντιπροσώπευε ποτέ την ΚΝΕ/ΚΚΕ.
  Ήταν ίδιο των "ανανεωτικών" δυνάμεων της "Αριστεράς".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. εχετε παρακολουθησει εδω και δεκαετιες τις σχολικες εθνικες εορτες τι γινεται την ωρα που ψαλλεται ο Εθνικος Υμνος; ΧΑΒΑΛΕΣ κανονικος. Και μαλιστα και με κυβερνησεις δεξιες οχι σοσιαλιστικες μονο. Τι επιπτωσεις εχει καθηγητης που θα παρατηρησει απλα τον μαθητη; Ε σ αυτο το κλιμα μεγαλωσε και ο Αλεξης. Ψαξτε τον λαικισμο λοιπον σε ολες της μετα πολιτευτικες κυβερνησεις που απαξιωσαν καθε τι το Εθνικο και εκαναν την παιδεια να καταντησει χαβαλες. Ωραια κλειστε λοιπον το στομα μην σας μπει μυιγα και κανετε οτι δεν γνωριζετε. Δεν γνωριζετε οτι την ωρα της πρωινης προσευχης γινετε χαβαλες και οσοι κατηγορειτε για τον ξεπεσμο αν καποιος επιπληξει το παιδι σας θα πεσετε να τον φατε; Αντε λοιπον υποκριτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. για να ψαξουμε και πολιτικους που εκτισαν κομματα πανς σε εθνικα θεματα και μετα τα εκαναν γαργαρα. για να βαζουμε καποιες φωτο. αντε

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.