18/10/15

Η Τουρκία αδειάζει τις Βρυξέλες και απαιτεί άρση του κυπριακού βέτο

Δεν υπάρχει λέει τελική συμφωνία και ζητά άρση του κυπριακού βέτο

Δραματικές εξελίξεις στις Βρυξέλες, με τη Σύνοδο Κορυφής να χαιρετίζει μεν προσχέδιο δράσης της ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό προσφέροντας μάλιστα και δώρα προς την υποψήφια χώρα, η οποία όμως αδειάζει τις Βρυξέλες. 
Η Τουρκία διαμηνύει ότι δεν υπάρχει τελική συμφωνία, ότι το σχέδιο δράσης δεν έχει πάρει την τελική του μορφή και αξιώνει επιπρόσθετα ανταλλάγματα στο πλαίσιο της γνωστής τουρκικής τακτικής. Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 ο υπηρεσιακός Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έθεσε θέμα επιπλέον ανταλλαγμάτων προς τις Βρυξέλες, επαναφέροντας και δημιουργίας ζώνης ασφαλείας εντός του Συριακού Εδάφους.

Τα «ανταλλάγματα» που ζήτησε η Τουρκία για τη μείωση των προσφυγικών ροών

Νωρίτερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν, ως ένα βαθμό, σε τρία από τα βασικά αιτήματα της Ευρώπης. Το πρώτο εξ αυτών είναι η απελευθέρωση της βίζας για 75 εκατ. Τούρκους πολίτες, ώστε να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Αίτημα που επρόκειτο να ικανοποιηθεί το 2017, καθυστέρησε ωστόσο, λόγω του ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Κατά τη χθεσινή Σύνοδο, συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το 2016, υπό τον όρο πρωτίστως, η Άγκυρα να αρχίσει να δέχεται πίσω του πρόσφυγες που έφυγαν από τα εδάφη της αλλά δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη.

«Η επιτάχυνση της διαδικασίας δε σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες», διευκρίνισε ο πρόεδρος Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως θα υπάρχει «ξεκάθαρη σύνδεση» μεταξύ των επιδόσεων της Τουρκίας στην ανάσχεση της ροής των προσφύγων και της απελευθέρωσης της βίζας.

Το δεύτερο αίτημα της Τουρκίας είναι η 3 δις επιπλέον χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των σχεδόν 2,2 εκατ. προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα. Το ποσό που απαιτεί η Άγκυρα, ωστόσο, δεν διατίθεται αυτή τη στιγμή από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ολόκληρο, αφού υπάρχουν μόνο τα 2,5 δις και τα υπόλοιπα 500 εκατ. θα πρέπει να διατεθούν από τα ταμεία των κρατών μελών της Ένωσης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Μέρκελ, μετά το τέλος της Συνόδου, η Ευρώπη θα πρέπει να καταβάλει τα 3 δις στην Τουρκία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ξοδέψει σχεδόν 7 δις για τις ανάγκες των 2 και πλέον εκατομμυρίων προσφύγων που ζουν στα εδάφη της.

Tρίτον, επιταχύνεται η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Το γεγονός επιβεβαίωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά το τέλος της Συνόδου. Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν στο ότι πρέπει να «ξανά – ενεργοποιηθεί» η διαδικασία, ώστε να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Ανατολίτικο παζάρι

Η Κομισιόν επέμεινε σε ξεπάγωμα τουρκικών κεφαλαίων για να εξευμενίσει την Άγκυρα, κάτι που απέρριψαν κατηγορηματικά Αθήνα και Λευκωσία που βρίσκοντας σε πλήρη συντονισμό αποτρέποντας τα χειρότερα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε τόσο στις δικές του ενστάσεις όσο και σε αυτές του Νίκου Αναστασιάδη. Οπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε κατανόηση στις θέσεις της Λευκωσίας λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να παίρνει μόνο ανταλλάγματα αλλά θα πρέπει να συμβάλει και στην επίλυση του Κυπριακου.

Στην πραγματικότητα συνεχίζεται ένα ανατολίτικο παζάρι με την Άγκυρα να έχει τη στήριξη της Κομισιόν, να εμμένει σε άρση του κυπριακού βέτο και σε ξεπάγωμα πέντε τουρκικών κεφαλαίων, σε απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων και σε άμεση παροχή φρέσκου χρήματος τριων δις ευρώ, κόστος το οποίο θα κληθούν να καταβάλουν όλα τα κράτη μέλη περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

1 σχόλιο:

  1. How stupid are we??????
    The cost of every illegal immigrant should be deducted from the trade between Turkey and the EU as a whole or by each union member that assumes the expense.
    Turkey is in no position to ask anything amd it is time to meet its faith.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.