8/10/15

ΗΠΑ: Δεν υφίσταται απόφαση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία

REUTERS/GEORGE OURFALIAN
Το CNN ανέφερε την Τρίτη ότι ο Κέρι είχε προτείνει μια ζώνη απαγόρευσης στη Συρία για να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός (φωτ. αρχείου).
Δεν υφίσταται απόφαση να θεσπιστεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, ξεκαθάρισε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χθες, μετά από αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έχει προτείνει την εναλλακτική αυτή λύση για να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός. 
Επικαλούμενο δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων, το CNN ανέφερε την Τρίτη ότι ο Κέρι είχε προτείνει μια ζώνη απαγόρευσης στη Συρία κατά μήκος των βόρειων συνόρων της, με πιθανότητα δεύτερης κοντά στα νότια σύνορα με τη Συρία.
Σύμφωνα με το κανάλι, η ιδέα παρουσιάστηκε σε μια συνεδρίαση του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας την περασμένη Πέμπτη, παρότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την είχε απορρίψει με τον ισχυρισμό ότι η κρίση στη Συρία μπορούσε να αντιμετωπιστεί με πολιτική μετάβαση στην οποία ο πρόεδρος της Συρίας Μπάσαρ Άλ Άσαντ παραιτείται.
Χθες ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) Τζον Κίρμπι δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η κυβέρνηση συνέχιζε τις διαβουλεύσεις για το πώς θα επιτεθεί στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. «Έχουμε συζητήσει τις ανησυχίες της Τουρκίας για την κινητικότητα του Ι.Κ. εκεί, στη βόρεια Συρία, και μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει απόφαση να προχωρήσουμε σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», είπε μεταξύ άλλων.
Σε ενημέρωση δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος Τζος Έρνεστ είπε το θέμα δεν συζητείται αυτή τη στιγμή, αν και δεν το απέκλεισε για το μέλλον.
Η Τουρκία, σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, πιέζει εδώ και καιρό για μια ζώνη στη βόρεια Συρία, για να απωθήσει το Ι.Κ. και τους Κούρδους μαχητές από τα σύνορά της καθώς και να ελέγξει τη ροή των μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα για να μπουν στη χώρα.
Σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, ο Ομπάμα εξέφρασε με έντονους όρους την αντίθεσή του σε μία τέτοια ζώνη, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει μετριοπαθείς αντιπολιτευτικές ομάδες στη Συρία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.