5/10/15

Τι ακριβώς έγινε μεταξύ ρωσικής και τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία

  • Σάββας Καλεντερίδης
  • Στιγμιότυπο από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για τις επιχειρήσεις που διεξάγουν οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία (φωτ.: ΑΠΕ-EPA/Russian Defence Ministry Press Service)
Πολύς θόρυβος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες σχετικά με το ζήτημα της υποτιθέμενης παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου της Τουρκίας από ρωσικό αεροσκάφος που επιχειρεί στη Συρία και την αναχαίτισή του από τουρκικά F-16.
Εξάλλου ακολούθησε αυστηρή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αναφερόταν στο θέμα, με την οποία μάλιστα η Άγκυρα προειδοποιεί τη Μόσχα ότι ενδεχόμενη επανάληψη τέτοιας πρόκλησης είναι δυνατόν να προκαλέσει δυσάρεστες εξελίξεις, για τις οποίες υπεύθυνη θα είναι η Ρωσία.
Mια άλλη εκδοχή, ωστόσο, παρουσιάζει η εφημερίδα «Milliyet».
Tο ρωσικό αεροσκάφος –που βομβάρδισε την περιοχή Γιαμαντίγια, στο έδαφος της Συρίας– εισήλθε στην περιοχή των πέντε μιλίων από τα τουρκικά σύνορα την οποία η Τουρκία είχε μονομερώς ορίσει ως λωρίδα ασφαλείας, μετά την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους τύπου RF-4, το 2012. Στη λωρίδα ασφαλείας, για όποιο ιπτάμενο μέσο εισέρχεται εφαρμόζονται οι κανόνες εμπλοκής της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Αφού υπογραμμιστεί ότι πρόκειται για εναέριο χώρο της Συρίας που η Τουρκία μονομερώς ανακήρυξε ως ζώνη ασφαλείας, να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου ενημέρωσε τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, Αγγλίας Φίλιπ Χάμοντ, Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ διαμαρτυρήθηκε στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Πριν από λίγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν είδηση σύμφωνα με την οποία δύο αεροσκάφη αγνώστου εθνικότητας τύπου MΙG-29, παρενόχλησαν σμήνος 10 τουρκικών F-16 που έκαναν περιπολία στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία δεν μετέφερε αεροσκάφη αυτού του τύπου στη Συρία. Ωστόσο η Πολεμική Αεροπορία της Συρίας διαθέτει τέτοιου τύπου αεροσκάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.