11/10/15

Οι «κόκκοι πλαστικού», τα capital controls και το τέλος του επιχειρείν


Δεν χρειάστηκε ούτε ένα λεπτό στον υπάλληλο της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που εξέτασε το αίτημα, για να το απορρίψει. Διάβασε ότι επρόκειτο για «εισαγωγή κόκκων πλαστικού, για συσκευασίες», αναρωτήθηκε περί τίνος πρόκειται και μετά τσαλάκωσε το χαρτί και πήγε στο επόμενο.
Και κάπως έτσι, μια μεγάλη παραγγελία για την εισαγωγή πρώτων υλών, που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία φρέσκου γάλακτος στη χώρα μας, «αρχειοθετήθηκε» στον κάλαθο των αχρήστων της επιτροπής που εξετάζει τις αιτήσεις για εισαγωγές στην εποχή των capital controls.

Πικρή η ιστορία, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, ωστόσο έχει και πολύ πιο ενδιαφέρουσα συνέχεια, που εξηγεί με γλαφυρό τρόπο γιατί στο τέλος αυτής της περιπέτειας –με τους ελέγχους των κεφαλαίων– τίποτα δεν θα είναι όπως πριν στο ελληνικό επιχειρείν. Προσέξτε:
Η εταιρεία ξαναπροσπάθησε, καταθέτοντας νέο αίτημα, στο οποίο αναφέρει ότι «η πρώτη ύλη αφορά συσκευασία παιδικού γάλακτος», έχοντας, προφανώς, στο πίσω μέρος του μυαλού της τη σκέψη ότι έτσι μπορεί και να συγκινήσει τους υπευθύνους. Στο μεταξύ, όμως, και ενώ περιμένει ακόμη την απάντηση εναγωνίως, το εργοστάσιο «κάθεται» και μαζί κάθονται και οι εργαζόμενοι σ’ αυτό, που αντιλαμβάνονται όλοι μαζί ότι αν δεν βρεθεί σύντομα λύση, το μέλλον διαγράφεται άδηλον.
Και αυτό γιατί οι πελάτες της μονάδας δεν μπορούν να περιμένουν εσαεί. Κάπως πρέπει να συσκευάζουν το γάλα, που ως ευπαθές προϊόν πρέπει να προωθείται άμεσα στην αγορά και να καταναλώνεται σε διάστημα 3-4 ημερών από τότε που περισυλλέγεται.
Μία από αυτές λοιπόν τις εταιρείες, πάνω στην ανάγκη της, τι έκανε; Απευθύνθηκε σε μια θυγατρική της, σε γειτονική βαλκανική χώρα. Τη ρώτησε, λοιπόν, αν θα μπορούσε να την εξυπηρετήσει για κάμποσο χρονικό διάστημα με δικές της συσκευασίες και εννοείται ότι η απάντηση που πήρε ήταν καταφατική. Σε λίγες ώρες, στην πόρτα της εταιρείας στην Αθήνα, εμφανίστηκαν οι νταλίκες με τις ξένες πινακίδες, που μετέφεραν τις πολύτιμες συσκευασίες.
Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη στο λογιστήριο –και κατ’ επέκταση στη διοίκηση– ήταν το τιμολόγιο. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι ο λογαριασμός αποδείχθηκε πολύ πιο φθηνός, σε σχέση με τις εγχώριες συσκευασίες, λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και τα έξοδα μεταφοράς! Οπότε, αυτομάτως, άρχισαν να γίνονται κάποιες εύλογες δεύτερες σκέψεις, που συνοψίζονται στο εξής: «Μήπως τελικά να συνεχίσουμε έτσι, ακόμη και όταν λυθεί το πρόβλημα στην Ελλάδα;».
Η ιστορία μας ωστόσο δεν τελειώνει εδώ, καθώς έχει μάλλον πιο... πικρό τέλος. Και αυτό γιατί γρήγορα το δέλεαρ έγινε ακόμη μεγαλύτερο. Από τη βαλκανική θυγατρική ενημέρωσαν κάποια στιγμή την Αθήνα ότι αν ήθελαν θα μπορούσαν να κάνουν για λογαριασμό της μητρικής μια μεγάλη παραγγελία στον τοπικό προμηθευτή συσκευασιών, μαζί με τη δική τους. Αυτομάτως, η ήδη φθηνή τιμή που θα τους έδινε, θα γινόταν χαμηλότερη. Στα όρια του εξευτελιστικού, για τα ελληνικά δεδομένα. Και βεβαίως, πουθενά για πουθενά συγκρίσιμη με την τιμή που τους έδινε ο Ελληνας προμηθευτής - κατασκευαστής, μέχρι να επιβληθούν τα capital controls.
Από την εταιρεία μάς λένε ότι «το σκεφτόμαστε», αλλά «δεν έχουμε αποφασίσει». Οτι μπαίνουν στον πειρασμό, πάντως, είναι γεγονός και μάλιστα αδιαμφισβήτητο. Στις μέρες μας, μια τέτοια οικονομία κλίμακας δεν μπορεί να περάσει από κανέναν απαρατήρητη. Και λογικό. Αν όμως τελικά υποκύψουν στον πειρασμό, τότε είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία της ελληνικής παραγωγικής μονάδας, των μετόχων της, των εργαζομένων της και βεβαίως όλων των παράπλευρων επαγγελμάτων που «ζουν» από αυτήν.
Αθροιστικά, η αλυσίδα θα καταλήξει στη συνολική εικόνα της οικονομίας, η οποία, έτσι, ακόμη και αν κάποια στιγμή απαλλαγεί από το βαρίδι των ελέγχων κεφαλαίου (που θα απαλλαγεί, αλλά άγνωστο πότε), θα έχει δεχθεί τέτοιο χτύπημα που πολύ δύσκολα θα μπορεί να επουλωθεί. Και μαζί της βεβαίως θα το υποστεί και το ελληνικό επιχειρείν και όλοι όσοι –Ελληνες και ξένοι– εξακολουθούν να προσπαθούν, εντός των συνόρων.

10 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο και μάλλον θα χειροτερεύει.

    Το άρθρο είναι μπούρδα, όπως συμβαίνει συνήθως όταν γράφεται από άσχετο με το επιχειρην...

    Δεν ξέρει η μητρική εταιρία τα κόστη της θυγατρικής;

    Του γείτονα είναι η θυγατρική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτό ακριβώς ήθελα να πω και εγώ!! δεν το είχαν ψάξει δηλαδή και έπεσαν από τα σύννεφα με το χαμηλότερο κόστος και μάλιστα από θυγατρική????? Μάλλον ασυναρτησίες γράφει.
    Κρίμα γιατί το blog μεχρι στιγμής μου έχει δείξει ότι αναρτά σοβαρές απόψεις και όχι ότι πετάει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρακαλούνται τα ΣυριζοΤρόλ να παρακολουθήσουν συνεδρίες υποστηρικτικής ψυχολογίας.
    Η πραγματικότητα δεν αλλάζει όσο και αν πλάθουν στο μυαλό τους ενναλακτικούς κόσμους.
    Η χώρα καταρρέει αλλά εμείς θα σωθούμε από τη λίστα λαγκαρντ όταν και οι λιγοστές επιχειρήσεις κλείνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έχουν ήδη κλείσει αρκετές (δεν τολμώ να πω πολλές, διότι μάλλον δεν υπάρχουν πια) υγιείς εταιρείες, λόγω ελλείψεως πρώτων υλών.

    «Μήπως τελικά να συνεχίσουμε έτσι, ακόμη και όταν λυθεί το πρόβλημα στην Ελλάδα;»

    Εταιρείες που έχουν θυγατρικές στο εξωτερικό, εργάζονται ήδη έτσι, με τριγωνικές αγορές.

    Όταν ο Τσίπρας ευχόταν να είχαμε γίνει Αργεντινή, μερικοί δεν φανταζόταν ότι το εννοούσε. Κι όμως, στην Αργεντινή, όπου οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και, προπαντός, οι συναλλαγματικοί περιορισμοί ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια, η οικονομία σέρνεται.

    ΥΓ: Το ότι η μητρική δεν γνώριζε το κόστος τής συσκευασίας τής θυγατρικής, είναι ένα εξατομικευμένο πρόβλημα, που δεν αλλάζει την γενική θλιβερή πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μην το βλέπετε έτσι! στην πραγματικότητα ο υπάλληλος προστάτεψε την εταιρεία απο τον κίνδυνο να κάνει δουλειά στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η διατυπωση "τι έκανε; Απευθύνθηκε σε μια θυγατρική της, σε γειτονική βαλκανική χώρα"
    ειναι μαλλον λαθος. Ο συντακτης μαλλον ηθελε να πει
    "τι έκανε; Απευθύνθηκε σε μια συγγενη (με το αντικειμενο) της, σε γειτονική βαλκανική χώρα".
    Η ουσια ομως ειναι στο γεγονος, οτι το ελληνικο κρατος ειναι γεματο με ψυχοπαθεις δημοσιους υπαλληλους,
    Δρουν εχθρικα και απολυτα επιζημια.
    Ανεπαρκεις, που κρυβονται πισω απο μια αυστηρη τυπολαγνεια.
    Μοχθηροι κατα κανονα.
    Πολλες φορες, ειρωνες.
    Αυτη ειναι η ουσια. Τα αλλα ειναι μπουρδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια είναι η τυπολαγνεία των δημοσίων υπάλληλων;

      Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί από τους δημοσίους υπαλλήλους μπήκαν; Οι συναλλαγματικοί;

      Και γιατί να μην απευθύνθηκε σε θυγατρική;

      Τελικά, μήπως οι μόνες "μπούρδες" εδώ είναι αυτά που γράφεις;

      Διαγραφή
  7. Ευχαριστω για τα καλα σου λογια, κατ'αρχην.
    Μια μητρικη εταιρεια, δεν απυθυνεται σε μια θυγατρικη, αλλα εντολοδοτει.
    Οι δημοσιοι υπαλληλοι κατα κανονα, ειναι τυπολαγνοι, προκειμενου να:
    -ασκουν εξουσια
    -φυλαγουν τα νωτα τους
    -ικανοποιουν σε πολλες περιπτωσεις εναν σαδισμο κατα των ανυπερασπιστων πολιτων.
    -Επισης σε πολλες περιπτωσεις, για να εκβιαζουν ενα δωρακι (πολεοδομιες, υπεκα κλπ)
    Οι δημοσιοι υπαλληλοι, θα επρεπε να ελεγχονται για την ιακνοτητα τους να εφαρμοζουν τους νομους και τις διαταξεις, οχι μονο κατα γραμμα, αλλα και κατα πνευμα.
    Ο τυπολαγνος δυ, εφαρμοζει για τους παραπανω λογους, τους νομους και τις διαταξεις κατα γραμμα. Αποτελεσμα;
    Μπλοκαρει την λειτουργια της υπηρεσιας του και βασανιζει τους παντες (χαρακτηριστικο παραδειγμα η κωνσταντοπουλου)
    Ο κατα πνευμα δυ, τηρει τους κανονες, διευκολυνοντας την υπηρεσια και τους πολιτες. Αυτο θελει ικανοτητα, και γνωση του αντικειμενου.
    Σκεψου, να σου αρνηθει η υπηρεσια μια βεβαιωση για το ξενοδοχειο σου, διοτι ο δρομος ειναι 3,95 μετρα και οχι 4 που οριζει ο νομος!
    Αυτα φιλε nativist.
    Α ναι, και που'στε, την ρωσια, παντα την αποκαλω μητερα, αν δεν εξακολουθει να σας πειραζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ' αρχήν ευχαριστείς, δηλαδή το έχεις σαν αρχή, ή κατ' αρχάς (πρώτα-πρώτα, εν πρώτοις).

      >Μια μητρικη εταιρεια, δεν απυθυνεται σε μια θυγατρικη, αλλα εντολοδοτει.<

      Φυσικά εντολοδοτεί. Το απευθύνομαι αποκλείει την εντολή;

      Τα περί ΔΥ που γράφεις, τι σχέση έχουν με το θέμα; Μιλάμε για την ζημιά που κάνουν οι κεφαλαιακοί και συναλλαγματικοί έλεγχοι κι εσύ γράφεις αλλ' αντ' άλλων. Για εταιρείες μιλάμε, που χρειάζονται πρώτες ύλες από το εξωτερικό, αν δεν το κατάλαβες, που μάλλον δεν το κατάλαβες.

      Ούτε για το τι κάνεις με την Ρωσία (εγώ δεν την φωνάζω "μητέρα", αλλά την γράφω με κεφαλαίο, από σεβασμό στην γραμματική), έχει σχέση με όλα αυτά.

      Διαγραφή
  8. ""Κατ' αρχήν ευχαριστείς, δηλαδή το έχεις σαν αρχή, ή κατ' αρχάς (πρώτα-πρώτα, εν πρώτοις).""
    Πολυ καλη η παρατηρηση σου. Δεν το ειχα συνειδητοποιησει.
    Οσον αφορα το ""Φυσικά εντολοδοτεί. Το απευθύνομαι αποκλείει την εντολή;""
    Απαντω στο πνευμα της αναρτησης, και συγκεκριμενα στο,
    ""Απευθύνθηκε σε μια θυγατρική της, σε γειτονική βαλκανική χώρα. Τη ρώτησε, λοιπόν, αν θα μπορούσε να την εξυπηρετήσει για κάμποσο χρονικό διάστημα"".
    οσο για τους ΔΥ, τοποθετηθηκα λογω της προτασης
    ""Δεν χρειάστηκε ούτε ένα λεπτό στον υπάλληλο της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που εξέτασε το αίτημα, για να το απορρίψει. Διάβασε ότι επρόκειτο για «εισαγωγή κόκκων πλαστικού, για συσκευασίες», αναρωτήθηκε περί τίνος πρόκειται και μετά τσαλάκωσε το χαρτί και πήγε στο επόμενο.""
    Απτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.