7/11/15

Ελλάδα: Η χώρα των μαγνητικών και των αξονικών

Κάθε Έλληνας και πάνω από δέκα διαγνωστικές εξετάσεις. Ο αριθμός των παραπεμπτικών που φθάνουν στον ΕΟΠΥΥ με τις εξετάσεις που γράφουν οι γιατροί στους ασφαλισμένους προκαλούν αίσθηση: μόνο τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου, δόθηκαν 56 εκατ. παραπεμπτικά, συνολικού κόστους 447 εκατ. ευρώ: 493.703 αξονικές τομογραφίες κόστους 25,2 εκατ. ευρώ, 299.542 μαγνητικές τομογραφίες κόστους 47,7 εκατ., έγιναν 487.401 triplex αξίας 22,1εκατ. ευρώ και άλλοι 1.643.551 υπέρηχοι κόστους 33,9 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα διαγνωστικά κέντρα και υπηρεσίες φθάνει μόλις τα 302 εκατ., προϋπολογισμός που έχει ήδη εξαντληθεί.

Ο όγκος των εξετάσεων που γράφουν κάθε χρόνο οι γιατροί βρίσκεται εδώ και μήνες στο μικροσκόπιο της διοίκησης του Οργανισμού, που βλέπει μήνα με το μήνα τις δαπάνες για τις διαγνωστικές να ξεφεύγουν επικίνδυνα. Συνολικά το 2014 δόθηκαν 127 εκατ. παραπεμπτικά και έγιναν 1.032.030 αξονικές τομογραφίες, 591.873 μαγνητικές, 1.093.928 triplex και 3.898.764 υπέρηχοι.
Χρειάζονται τόσες εξετάσεις; Ο ΕΟΠΥΥ έχει βάλει στο πρόγραμμα ήδη από την αρχή του χρόνου κατευθυντήριες οδηγίες, όρια συνταγογράφησης, "κόφτες” ανά ιατρική ειδικότητα, καθώς και τον αποκλεισμό των εργαστηριακών ειδικοτήτων από την παραπομπή εξετάσεων, με στόχο τη συγκράτηση της δαπάνης και την αποφυγή μέτρων όπως το clawback, το οποίο καταβάλλουν οι επιχειρήσεις Υγείας για να καλύψουν το ποσό της υπέρβασης από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης, έχει επιτευχθεί ήδη στο α' εξάμηνο  μία μείωση της τάξης του 14.53% (45,5 εκατ.), ενώ για το σύνολο του 2015 εκτιμάται ότι η δαπάνη θα ανέλθει σε 508 εκατ. έναντι 602 εκατ. το 2014.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις αναμένεται μεν να έχουν επίδραση στο κομμάτι του κόστους, τι γίνεται όμως με τον αριθμό των διαγνωστικών που δίνουν οι γιατροί; Εκτός από τις συνταγογραφικές οδηγίες που δόθηκαν, προσδοκίες για τη μείωση του όγκου των παραπεμπτικών υπάρχουν μετά την αφαίρεση της δυνατότητας των εργαστηριακών ιατρικών ειδικοτήτων (βιοπαθολόγοι, ακτινοδιαγνώστες, κυτταρολόγοι, παθολογοανατόμοι) να παραπέμπουν για διαγνωστικές εξετάσεις. Το ίδιο ισχύει και για γιατρούς άνευ ειδικότητας.
Παρόλα αυτά οι γιατροί εμφανίζονται επιφυλακτικοί, σημειώνοντας πως στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί η μείωση που επιχειρεί ο ΕΟΠΥΥ, ειδικά την ώρα που υπάρχει ζήτηση- ενδεχομένως και ανάγκη- για τη διενέργεια εξετάσεων, η οποία δεν μπορεί να υποβληθεί στη λογική της περικοπής δαπανών.
Πάντως οι μειώσεις στις διαγνωστικές συνεχίζονται. Με την πρόταση ανακοστολόγησης που αφορά σε 52 διαγνωστικές εξετάσεις από ένα σύνολο 1.792 εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, οι οποίες συνεισφέρουν περισσότερο από το 50% της προκαλούμενης δαπάνης, το εκτιμώμενο όφελος με αναγωγή στα στοιχεία του 2014 είναι περίπου 41 εκατ. ευρώ ή 6,8% της συνολικής δαπάνης. Επίσης οι κλιμακωτές εκπτώσεις για έξι κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων -μαγνητικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, αξονικές τομογραφίες, σπινθηρογραφήματα, υπέρηχοι και εξετάσεις αίματος-, σε σχέση με το πλήθος εξετάσεων (δηλαδή όσο αυξάνεται ο αριθμός τους να αυξάνει και η έκπτωση), εκτιμάται πως θα εξοικονομήσει άλλα 121 εκατ. ευρώ.
Βασιλική Κουρλιμπίνη

8 σχόλια:

  1. Ας αφήσουμε τα παραμύθια. Το πρόβλημα είναι ότι γερνάει ο πληθυσμός και τα γεροντάκια έχουν ανάγκη από εξετάσεις, εγχειρίσεις, φάρμακα, θεραπείες.

    Δεύτερον, δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος.

    Δύο παραδείγματα: Υπηρεσιακό ιατρός σωμάτων ασφαλείας, εξυπηρετούσε σε κεντρική υπηρεσία καθημερινά από 600 έως 1000 συναδέλφους (ανάλογα την περίοδο χειμώνα περισσότερους), για τον κόπο του έκοβε αποκόμματα από τα ατομικά τους βιβλιάρια ("ένα απόκομμα για το γιατρό μας") και καθάριζε περί τα 200 χιλιαρικάκια μόνο από τα αποκόμματα, σα να είχε δεί όλους αυτούς τους ανθρώπους στο ιδιωτικό του ιατρείο.

    έλα όμως που δεν του έφταναν αυτά και έκανε παιχνίδι και με φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα, έπαιρναν τα φάρμακα και τα πετούσαν! ή απαιτούσαν πληρωμές για ουδέποτε παρασχεθείσες υπηρεσίες.

    Το άκρον άωτον: κάποια στιγμή με από πολλές καταγγελίες, έγινε τελικά μια διοικητική εξέταση και η ΥΠΑΔ ... (να μη γράψω ποια) του κατήγγειλε τη σύμβαση. παρά την καταγγελία της σύμβασης συνέχιζε να τον πληρώνει επί 19 μήνες, μέχρι που έσκασε μύτη ένας τρελός αστυνόμος και τους σήκωσε όλους.

    Μη τα πολυλογούμε η δικογραφία υπεβλήθη την άνοιξη του 2010 και ακόμα δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια από την Εισαγγελία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ rwmios,

      Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω την ιστορία, αλλα κάπου καποια στοιχεία δεν κολλάνε μεταξύ τους. Αρχικά, από το 2008 και μετά τέτοιου είδους περιπτώσεις ποιθαρχικοί / ποινικου αδικήματος σημαίνουν αυτομάτως εμπλοκή της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων και διαθεσιμότητα μεχρι να εκδοθεί τελική απόφαση (ποινική και πειθαρχική). Εάν αθωωθεί ποινικά επανέρχεται μετα βαϊων και κλάδων ασχέτως ετυμηγορίας πειθαρχικού συμβουλίου (για αυτό το λόγο τα πειθαρχικά περιμένουν πρωτόδικη απόφαση ποινικού). Μέχρι (μεγίστου χρονικού περιθωρίου) 18 μηνών - και όχι 19 όπως γραφεις - μισθοδοτείται κανονικά εφόσον θεωρείται "προς διερευνηση" και δεν εχει κυρηχθεί ένοχος για ποινικά / πειθαρχικά αδικήματα, άρα και δεν εχει απομακρυνθεί / αποταχθεί. Μετά την παρέλευση του 18μήνου και εφόσον δεν υπάρχει ακόμη απόφαση επανερχεται στα καθηκοντα του μεχρι να εκδικαστεί (ποινικά ή πειθαρχικά) η περίπτωση και να ληφθεί απόφαση.

      Με λίγα λόγια, η παραπάνω ιστορία έχει σοβαρα κενά τα οποία ή δεν αναφέρθηκαν ή κάτι άλλο συμβαίνει.

      Διαγραφή
    2. αδελφέ φαίνεται ότι διάβασες επιφανειακά το σχόλιο.

      παρατήρηση 1η:
      19 ολόκληρους μήνες συνέχιζε και πλήρωνε τον φιλάργυρο ιατρό όχι η Υπηρεσία του (Σώμα Ασφαλείας) αλλά ο Οργανισμός Πρόνοιας και Ασφαλισμένων Δημοσίου (πρώην ΟΠΑΔ), δυνάμει της από 19μήνου καταγγελθείσης σύμβασης μεταξύ του ιατρού και του ΟΠΑΔ. ξεκάθαρο;;;

      παρατήρηση 2η: η εμπλοκή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων (Δ.Ε.Υ) δε σημαίνει σε καμία περίπτωση αυτεπάγγελτη θέση σε διαθεσιμότητα (αν διαβάζω σωστά ως προς την παρατακτική σύνδεση με "και" των προτάσεών σου).

      επίσης, έτσι για την ιστορία να αναφερθεί ότι η πλέον συνηθισμένη ενέργεια των "κακών" παιδιών, που βλέπουν ότι πάνε καρφί για απόταξη είναι εφόσον έχουν συμπληρώσει χρόνια υπηρεσίας να τραβήξουν μία μεγαλοπρεπή αίτηση συνταξιοδότησης, να λάβουν τη σύνταξή τους και να πάει να καεί το παλιάμπελο. Το θέμα της παροχής σύνταξης εξετάζεται μετά την αμετάκλητη ολοκλήρωση του ποινικού σκέλους.

      Διαγραφή
    3. άντε για να γελάσουμε λίγο ακόμη.

      μετά την υποβολή της δικογραφίας στην αρμόδια κατά τόπον Εισαγγελία. με ένα μαγικό τρόπο χάθηκαν τα τέσσερα από τα πέντε κουτιά της δικογραφίας που πενταψήφιο αριθμό σελίδων (2+.000) και για το λόγο αυτό διατάχθηκε η συνέχιση της προανάκρισης από Πταισματοδίκη (κλάιν μάιν που λέμε).

      περίπου 15 μήνες μετά την υποβολή της δικογραφίας, σκάει μια ωραία πρωία ένα τηλεφωνάκι από τον γραμματέα του πταισματοδίκη και ρωτάει τον τρελοαστυνόμο, για ποιο λόγο δεν είχαν γίνει οι τάδε και τάδε και τάδε ενέργειες και μόνο τότε αντελήφθησαν ότι είχαν χαθεί τα κουτιά (άσε να μη πω τίποτε χειρότερο)

      φιλάκια σε όλα τα παιδάκια

      Διαγραφή
  2. 2ο παράδειγμα: υπάλληλος του πρώην ΟΠΑΔ εκτύπωσε από το σύστημα με τη σειρά χιλιάδες αριθμούς μητρώου ασφαλισμένων και με τα βιβλιάρια αγκαζέ πήγε στα φιλαράκια του από μεγάλο διαγνωστικό κέντρο και "πραγματοποιήσαν" εξετάσεις - ιατρικές πράξεις αξίας 10 εκατομμυρίων που πληρώθηκαν κανονικά.

    όταν έγινε καταγγελία πήγαν στην αποθήκη που φυλασσόταν το αρχείο με τα αποκόμματα, έβγαλαν τα κουτιά έξω και έκοψαν το κάτω μέρος τους, όπου υπήρχαν οι υπογραφές του ιατρού, του ελεγκτή και η σφραγίδα.

    οι ευλογημένοι δεν μπορούσαν, δεν σκέφθηκαν να βάλουν φωτιά να μην ταλαιπωρούν τους ικανούς (sic) ελεγκτες του ΣΕΥΥΠ.

    Σταματώ εδώ γιατί σιχαίνομαι να αναφέρω περισσότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζει κανείς ότι με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση λύθηκαν τα προβλήματα;;;;;;; Έχει ασχοληθεί κανείς με τις τρύπες που υπάρχουν; Έχει γίνει κανένας έλεγχος;;;

    Θέλετε να σας πω λεπτομέρειες;;;; ή θα γίνω κακός... αει σιχτίρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νά 'ταν μόνο οι αξονικές και μαγνητικές... Τα τιμολόγια των φακελακίων για επεμβάσεις ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ!! Για καταρράκτη ξέρω. Ξεκινάει από 250 (για επιμελητή) και αν κατά την διάρκεια της επέμβασης εμφανιστούν και άλλα προβληματάκια (κατά την διαβεβαίωση πάντα του θεράποντος ιατρού, δλδ, πιάσ' το αυγό και κούρευτο) φτάνει και 350. Έχεις πληρώσει και 50 για απογευματινό ιατρείο για να κερδίσεις χρόνο. Αν πας με την σειρά σου, θα περιμένεις και θα περιμένεις... βλέπεις ο χρόνος που δικαιούσαι αγοράστηκε από κάποιον άλλον. Όταν έρθει η μέρα σου θα σε βάλουν τελευταίο γύρω στις 3 το μεσημέρι, κατακουρασμένοι, αφού έχουν πάρει πρώτα τους "πελάτες" και θα παρακαλάς να μην φύγεις με μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι μπήκες. Ό,τι ίσχυε στην λαϊκή εμπειρία και ρήση από την δεκαετία του 1950, ισχύει και σήμερα: "Άμα δεν έχεις λεφτά πέθανες". Άλλα περιμέναμε και άλλα μας βγήκαν. Εεε Κουρουμπλή; Φάνηκες ξύπνιος και απεμπλάκης από το Υγείας. Κατάλαβες ότι δεν θα κάνεις τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο αξονας Γιατροι-Διαγνωστικα Κεντρα ειναι μια παλια, γνωστη, πλουτοφορα επιχειρηση.
    Χιλιαδες αχρηστες, ασκποπες, σκοπιμα υπερβολικες και καθπδηγουμενες προς συγκεκριμενους γιατρους ( " αυτος ειναι ο καλυτερος για τις εξετασεις σου "...), παραπομπες προς ακριβες εξετασεις καθε ειδους, αποδιδουν στους κρατουντες τον αξονα, αφ ενος διαρκη και αδιαπτωτη δουλεια και αφ ετερου ποσοστα, φυσικα "μαυρα". Μια ατελειωτη και αθικτη απο κανενα τακτικη, που απομυζησε τα Ασφαλιστικα Ταμεια με την τερατωδη συνεχιση της.
    Διαβασα καπου στον Βελγικο Τυπο πριν καιρο, οτι με βαση το πληθος των ζητουμενων εξετασεων, οι Εληνες ειναι μακραν, οι πιο "αρρωστοι" Ευρωπαιοι...
    Κανεις ποτε δεν αναζητηθηκε, δεν τιμωρηθηκε, τα (ιδιως αυτα ) μεγαλα "Κεντρα" (συμμετοχης επωνυμων Πολιτικων ) γιγαντωθηκαν και πολλαπλασιαστηκαν.
    Και ας ξερουν οι " πασχοντες " το σημαντικο. Ειδικα τα τελευταια χρονια οι εξετασεις, εκτος των απεικονιστικων, γινονται κ α τ α π ρ ο σ ε γ γ ι σ η ν τις περισσοτερες φορες, με βαση το προσφατο Ιστορικο του ασθενους ΚΑΙ λογω του οτι το κοστος των υλικων εχει πολυ ακριβηνει καθως η τιμη, με την Κρατικη διατιμηση, εχει μεινει στη Aνοιξη του 1992 (πλην οσων νεων εξετασεων ανεκυψαν ενδιαμεσως ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.