13/6/16

Το Πολεμικό Ναυτικό μας, τρίτο σε αξιολόγηση του ΝΑΤΟ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Την περασμένη Τετάρτη δύο από τα τρία χόβερκραφτ που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) διέσχιζαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα το Αιγαίο, στο πλαίσιο της Ασκησης «Καταιγίς 2016». Ηταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο, έπειτα από αρκετό καιρό που τα ρωσικής κατασκευής σκάφη παρέμεναν στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Από τα τέσσερα –πανάκριβα και αμφιβόλου επιχειρησιακής αξίας χόβερκραφτ, καθώς δεν μπορούν να πλεύσουν με ανέμους άνω των 4 μποφόρ (είχαν αγοραστεί προ 15ετίας)– ένα έχει παροπλιστεί και ακόμη ένα παραμένει πάντα ακίνητο για συντήρηση. Βλέποντάς τα, αρκετά στελέχη του Π.Ν. χαμογέλασαν ειρωνικά, ενθυμούμενα τις προ κρίσης εποχές που τα εντυπωσιακά –λόγω της ιλιγγιώδους ταχύτητας που αναπτύσσουν– Zubr έβγαιναν στο Αιγαίο τακτικά όταν ο εκάστοτε υπουργός Αμυνας ήθελε απλά να εντυπωσιάσει κάποιον υψηλόβαθμο επισκέπτη.
Η άσκηση «Καταιγίς 2016» στέφθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από επιτυχία. Αλλωστε το ελληνικό Π.Ν. είναι τρίτο κατά σειρά στην αξιολόγηση του ΝΑΤΟ ως η πλέον ικανή ναυτική δύναμη, σε σύνολο 28 κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Το αξιόμαχο του Π.Ν. αποτελεί έναν από τους λόγους διατήρησης της εμπιστοσύνης του ΝΑΤΟ στην ικανότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο στην Κεντρική Μεσόγειο, ιδίως ενόψει της κλιμάκωσης των επιχειρήσεων στα βόρεια του κόλπου της Σύρτης στη Λιβύη.

Αυτή η πραγματικότητα είναι που πιέζει αρκετούς οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τη ναυτική ισχύ της, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους στόχους της Συμμαχίας στη νότια πτέρυγά της. Υφίσταται μια αρκετά σοβαρή συζήτηση περί του αν η Ελλάδα πρέπει να περιοριστεί ως η χώρα που φιλοξενεί την «Best in the Med» Βάση της Σούδας στην Κρήτη, ή να συμμετάσχει στις συμμαχικές επιχειρήσεις με αυξημένη παρουσία.

Κακή συγκυρία

Οι δυσκολίες είναι αρκετές και εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά στη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι μια φρεγάτα που βρίσκεται σε αποστολή μπορεί να κοστίζει έως και ένα εκατομμύριο ευρώ τον μήνα. Πρόκειται, όπως αναφέρουν, για ένα πλοίο το οποίο φέρει ελικόπτερο, έχει πλήρωμα μεταξύ 150 και 170 ατόμων και, όπως είθισται σε μια ναυτική επιχείρηση στην ανοικτή θάλασσα, πέρα από τα έξοδα κίνησης και τις αμοιβές των αξιωματικών, μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτες βλάβες ή άλλα προβλήματα.

Αν, μάλιστα, η Ελλάδα συμμετάσχει με περισσότερα του ενός πλοία στην επιχείρηση στα ανοιχτά της Κεντρικής Μεσογείου, τότε το κόστος πολλαπλασιάζεται. Ενδεικτικό της οικονομικής στενότητας είναι ότι η Ελλάδα, που άλλοτε συμμετείχε σε όλες τις συμμαχικές ασκήσεις, επιχειρήσεις ή δραστηριότητες εντός και εκτός Μεσογείου, πλέον έχει περιοριστεί σε πάρα πολύ σημαντικό βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ουκ ολίγες φορές οι αρμόδιοι του υπουργείου Εξωτερικών εισηγούνται τη συμμετοχή σε ασκήσεις, αλλά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας τελικά επιλέγει την αποχή για οικονομικούς λόγους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο ναυτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο στη Μεσόγειο, η Ελλάδα στέλνει ένα υποβρύχιο για 15 ημέρες, ανά τετράμηνο, στη Sophia (βόρεια δυτικής Λιβύης και Τυνησίας), και ακόμη ένα υποβρύχιο για 15 ημέρες, ανά τετράμηνο, στην Active Endeavor. Αλλο ένα ενδεικτικό στοιχείο της οικονομικής στενότητας που υπάρχει είναι ότι από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σχεδιάζουν την απόσυρση της φρεγάτας «Σπέτσαι» από τη δραστηριότητα του νατοϊκού στολίσκου SNMG 2 στο Αιγαίο και την αντικατάστασή της με κάποιο μικρότερο πλοίο ή τη διατήρηση της ελληνικής παρουσίας με τις δύο ήδη παρούσες κανονιοφόρους «Νικηφόρος» και «Μαχητής».

Η επιχείρηση SNMG2 στηρίζεται από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ –που διά του κ. Τζον Κέρι έχουν προαναγγείλει την αποστολή πλοίου στο Αιγαίο– αλλά και τους υπόλοιπους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, με μοναδική εξαίρεση την Τουρκία, η οποία επιθυμεί διακοπή της το αργότερο ώς τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στη Βαρσοβία στις 8-9 Ιουλίου. Οπως είναι γνωστό, η Τουρκία δεν επιθυμεί την προώθηση της νατοϊκής δραστηριότητας προς τα Δωδεκάνησα και προβάλλει ως αιτιολογία γι’ αυτό τις σχεδόν μηδενικές ροές προσφύγων προς αυτήν τη νησιωτική περιοχή από τα παράλια της Ανατολίας.

Ωστόσο υπάρχουν ολοένα και περισσότερες εκτιμήσεις βάσει των οποίων η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αφενός θα είναι μόνιμη, αφετέρου έχει ως βασικό λόγο την αποτροπή πιθανού θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε μια περίοδο κατά την οποία η Συμμαχία επιχειρεί να ανοιχτεί σχεδόν σε ολόκληρη την έκταση της Μεσογείου Θάλασσας.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Τουρκία τα τελευταία χρόνια διεκδικεί και σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνει τη διεύρυνση της παρουσίας της σε όλη τη Μεσόγειο, αλλά και έξω από αυτήν. Στην επιχείρηση «Beyaz Firtina» (Λευκή Θύελλα) 2016 –που πραγματοποιήθηκε περίπου δύο εβδομάδες πριν από την ελληνική «Καταιγίδα 2016»– ο τουρκικός στόλος προχώρησε σε ανάπτυξη μεγάλου μέρους των σύγχρονων μέσων του, πολλά εκ των οποίων έχουν ναυπηγηθεί τα τελευταία 5-10 χρόνια.

Στην άσκηση συμμετείχαν 12 φρεγάτες, επτά κορβέτες, 13 πυραυλάκατοι, επτά υποβρύχια, ένα αμφίβιο, 12 βοηθητικά πλοία, δύο ναρκοθηρευτικά, ένα σκάφος ψηφιακού πολέμου, πέντε αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας και 15 ελικόπτερα. Παράλληλα, το ναυτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας δεν σταματά και τα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης είναι έτοιμα να παραδώσουν και κάποιες νέες υψηλής τεχνολογίας «αόρατες» στα ραντάρ κορβέτες (τύπου «Stealth»).

Είναι απολύτως πασιφανές ότι η αναλογία «7 προς 10» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας (η οποία διαιωνίσθηκε κάποια χρόνια μετά τη λήξη του Σχεδίου Μάρσαλ), αλλά και η υπερπροσπάθεια της Αθήνας να ανταγωνιστεί την Αγκυρα σε αυτό τον τομέα κατά τη δεκαετία του 1990, αποτελούν μακρινό παρελθόν.

Η τουρκική κατακόρυφη αύξηση της ναυτικής ισχύος συνδυάζεται και με μια παράλληλη «νέα» αυτοπεποίθηση, η άνοδος της οποίας καταγράφεται τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης. Παρά το γεγονός ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό πέρασε μια σοβαρότατη κρίση (λόγω των δικών που έγιναν από την κυβέρνηση Ερντογάν εναντίον εκατοντάδων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού της γειτονικής χώρας) ήδη από το 2014 τα πλοία της γειτονικής χώρας δεν περιορίζονται στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας αλλά ανοίγονται ακόμη και σε υπερπόντια ταξίδια.

Συμβολικό σημείο καμπής το 2012, όταν ένας τουρκικός στολίσκος πολεμικών σκαφών πραγματοποίησε τον περίπλου της Αφρικής, σε ένα πανηγυρικό ταξίδι 102 ημερών με 25 στάσεις σε 24 χώρες της ηπείρου.

Επρόκειτο για την πρώτη φορά που τουρκικό πολεμικό πλοίο έφθανε στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, έπειτα από 102 χρόνια.

Αυτός ο συμβολισμός εξηγεί εν πολλοίς για ποιον λόγο το τουρκικό πολεμικό ναυτικό πλέει στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, τα πλοία του δεν διστάζουν να φθάσουν στα νότια της Κρήτης και των Δωδεκανήσων και στα ανοιχτά της Πελοποννήσου. Εμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι αυτή η τουρκική κινητικότητα δεν συνιστά τακτική κίνηση εγκλωβισμένη στις ανάγκες της εποχής, αλλά συνολική στρατηγική, η οποία καλείται να εξυπηρετήσει το όραμα της περιφερειακής δύναμης που καλλιεργούν οι διάφορες κυβερνήσεις του κ. Ταγίπ Ερντογάν κατά τα τελευταία πολλά χρόνια.

Η ναυτική ισορροπία (τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμών) αποτελεί μόνο ένα στοιχείο διαταραχής των ισορροπιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτή η εντεινόμενη κλίση της ζυγαριάς σε επίπεδο στρατιωτικό, οικονομικό και πληθυσμιακό, συνιστά για αρκετούς (και για το σημερινό ελληνικό ΥΠΕΞ) έναν από τους πολύ σοβαρούς λόγους που οι δύο χώρες θα πρέπει να λύσουν ταχύτατα τις χρονίζουσες διαφορές τους, διατηρώντας ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας ακόμη και σε περιόδους κρίσεων των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Καθημερινή

9 σχόλια:

  1. θα μπορουσατε να γραψετε την ταξινομηση των ΝΑΤΟικων ως προς την πολεμικη ικανοτητα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας σοβαρευτούμε λίγο. Τετοια πλύση εγκεφάλου για εσωτερική κατανάλωση δεν τα κάνουν ούτε στις τελευταίες τριτοκοσμικές χώρες - όχι οτι διαφερουμε πολύ.

      Ας πάρουμε για παράδειγμα μερικές "δυνατές" ΝΑΤΟικες ναυτικές δυνάμεις:

      - Ηνωμένες Πολιτείες
      - Μ. Βρετανία
      - Καναδάς
      - Γαλλία

      Διάλεξα επίτηδες τα "δυνατά" χαρτιά, δηλαδή χώρες που διαθετουν ναυτικες δυναμεις που μπορούν να επιχειρήσουν οποιαδήποτε στιγμή στην άλλη μερια του πλανήτη και να αποτελέσουν τον δυνατό στρατιωτικό βραχίονα της εξωτερικής τους πολιτικής. Αυτό δεν σημαίνει οτι το ναυτικό πχ της Ιταλίας ή της Ισπανία (χώρες που διαθετουν αεροπλανοφόρα) δεν εχει αντίστοιχες δυνατότητες, απλώς επέλεξα τις πιο προφανείς χώρες.

      Αν υποθέσουμε λοιπόν οτι ο ισχυρισμός για την 3η θέση του ΠΝ, αληθευει, κι αν υποθετικά θεωρήσουμε οτι το πιο ισχυρό ΝΑΤΟικό ναυτικό είναι αυτο των ΗΠΑ και θέσουμε στη δευτερη θεση το ναυτικό της Μ. Βρετανίας, τότε το Ελληνικό ΠΝ είναι ισχυρότερο από αυτό το Γαλλικό και το Καναδικό. Αν πάλι θεσουμε στη δευτερη θεση τους Γάλλους, τότε το ΠΝ θεωρείται ανώτερο του Βρετανικοί ΚΑΙ του Καναδικού ΚΑΙ Ιταλικού/Ισπανικού κλπ δηλαδή δυνάμεων που κατα παράδοση επιχειρούν οπουδήποτε οποτεδήποτε χωρίς να χρειαστεί να κάνουν έρανο υλικών και προσωπικού για να ανταπεξέλθουν.

      ...ρε παιδιά, και μεταξύ μας θα δουλευόμαστε? Τι συγκρίνουμε? Τους Βρετανούς που πριν 30 χρόνια μετέφεραν όλη τους την οικοσκευή στην άλλη ακρη του πλανήτη (Φωκλαντς) και κερδισαν ένα πόλεμο με το Ελληνικό ΠΝ που έστειλε άοπλο ελικόπτερονα φωτίσει με προβολέα μια νησίδα (δηλαδή πρακτικές τριτοκοσμικές) για να βεβαιωθούμε αν υπάρχουν κρυμένοι βάτραχοι?

      Μήπως συγκρίνουμε το Γαλλικό ναυτικό που αποτελεί πυρηνική δύναμη και μπορεί "χθες" να μεταφέρει πλοία, αεροπλάνα και στρατιώτες σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη για να προστατευσει τα συμφεροντα της Γαλλίας με το Ελληνικό ΠΝ που δεν μπορεί οριακά προστατευει επαρκώς μια κλειστή θάλλασα όπως το Αιγαίο?

      Συγκρίνουμε τα μέσα που διαθετει το Ελληνικό ΠΝ τα οποία κρίνονται (εστω καιοριακά) ικανα να προστατευσουν την υδατινη επικρετεια της χώρας με δυνάμεις που εδώ και δεκαετίες επιχειρούν οπουδήποτε στον πλανήτη, οποτεδήποτε χρειαστεί?

      Πότε αποφασίσαμε να δουλευόμαστε και μεταξύ μας?

      Διαγραφή
    2. Βρετανία και Καναδάς ειναι ναυτικός σε κακή κατάσταση ... Τωρα .τοτε εντάξει.ο Καναδάς ηταν ποτε ναυτική δύναμη ;

      Διαγραφή
    3. Είναι το Βρετανικό Ναυτικό σε κακή κατάσταση σήμερα? Είμαστε με τα καλά μας? Μιλάμε για την χώρα που διαθέτει πυρηνοκίνητα υποβρύχια που μπορούν να περιπολούν και να επιχειρούν οπουδήποτε στον πλανήτη. Μιλάμε για την χώρα που έχει στόλο υποβρυχίων και πλοίων επιφανείας αποκλειστικά σε ρόλο πυρηνικής κρούσης. Μιλάμε για το ναυτικό που διαθέτει ελικοπτεροφόρα που μπορούν να κουβαλήσουν καμια 20αρια ελικόπτερα το καθένα και να αερομεταφέρουν στρατευματα οποτεδήποτε και οπουδήποτε - για να μην αναφερω οτι μεχρι πολύ προσφατα διεθετε και αεροπλανοφόρο - και πολύ σύντομα σε λιγότερο από 1-2 χρόνια θα διαθετει 2 από τα πιο σύγχρονα αεροπλανοφόρα με ίσως τα πιο hitec μαχητικά αυτη τη στιγμή. Για αυτό το ναυτικό μιλάμε? Αυτό θεωρείται κακή κατάσταση? Να σου υπενθυμίσω το Ελληνικό ΠΝ τι διαθετει για αερομεταφορά στρατευματων (εδώ γελάμε) και με τι "παντόφλες" αποβιβάζονται στις ακτές οι πεζοναυτες? Ημαρτον...

      Όσο για τον Καναδά, μιλάμε για το ναυτικό που περιπολεί και καλύπτει μια θαλάσσια έκταση που είναι μεγαλύτερη από ολόκληρη η Ευρώπη μαζί. Μιλάμε για το Καναδικό ναυτικό που πριν λίγα χρόνια δεν δίστασε να τσαμπουκαλευτεί και να προκαλέσει θερμότατο επεισόδιο με το Ισπανικό ναυτικό μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει ψαρότοπους για τους Καναδούς ψαράδες, επειτα από μαγκιές που έκαναν οι Ισπανοί. Αντιλαμβάνεσαι οτι οι Καναδοί διαθέτουν ναυτικό που καλύπτει και περιπολεί σε δύο ωκεανούς, την στιγμή που το Ελληνικό ΠΝ τρέχει και δεν προλαβαίνει να αναχαιτίζει τουρκικές βαρκούλες μέσα σε ένα νεροχύτη?

      Να μιλήσουμε για το Γαλλικό ναυτικό με ανάλογες πυρηνικές δυνατότητες και ικανότητα μεταφοράς αεροπορικών δυνάμεων και κρούσης οπουδήποτε και οποτεδήποτε? Και ξερεις... τετοιες χώρες, τα καραβια και τα αεροπλανοφόρα και τα ναυτικά τους, δεν τα εχουν απλά για να τα δροσίζουν στους ναυσταθμους - τα εχουν και τα χρησιμοποιούν, αφού κάθε λίγο και λιγάκι επιχειρούν παντού ανα τον πλανήτη.

      Για να έρθουμε και λίγο στα δικά μας, θέλεις να μου θυμίσεις πότε ήταν η τελευταία φορά που το Ελληνικό ΠΝ διεκπεραίωσε επιτυχώς μια πραγματική πολεμική επιχείριση (περα από το να αντιμετωπίζει ξυπόλυτους και ξεβρακωτους πειρατες ή να στέλνει άοπλα ελικόπτερα να φωτίσουν τα βραχια) και πότε κατάφερε να μεταφέρει χερσαίες ή αερομεταφερόμενες δυνάμεις για να επιχειρήσουν στην άλλη πλευρά του πλανήτη και να κερδίσει έναν πόλεμο?

      Σε καμία περίπτωση δεν επιχειρώ να θίξω το αξιόμαχο και την τεχνική κατάρτιση των στελεχών του ΠΝ που παλευουν να τα καταφέρουν με τα πενιχρα μεσα που τους παρέχει η Πατρίδα. Αλλά, δεν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες και την σύγχρονη πολεμική εμπειρία του Ελληνικού ΠΝ με ναυτικές δυνάμεις χωρών που είτε λόγω επιθετικής εξωτερικής πολιτικής, είτε λόγω του αποικιακού τους χαρακτήρα, είναι συνηθισμένες να πλέουν οπουδήποτε στον πλανήτη σαν να είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο. Σε αντίθεση, το δικό μας ΠΝ μόλις εξέλθει από τα στενά όρια του νεροχύτη που λέγεται "Αιγαίο" αισθάνεται οτι κατακτά τον Σύμπαν.

      Τέλος, για να χαριτολογήσουμε (εάν αυτό είναι επιτρεπτό) σε συζήτηση που είχα με τον δκτή πριν αρκετά χρόνια στη Β’ ΜΑΛ, μου είχε πει (αστειευόμενος βεβαίως) «…αν δεν πετάξει η Πολεμική Αεροπορία να βομβαρδίσει και να καταστείλει την εχθρική αντίσταση, δεν θα μπορέσει να μπει στη μάχη ο πεζός για να καταλάβει και να κρατήσει τα εδάφη…». Όταν τον ρώτησα «…μα, καλά, και το Ναυτικό τι θα κάνει?…» μου είπε χαμογελώντας «…αφού κερδίσουμε τον πόλεμο, θα φωνάξουμε το Ναυτικό να διοργανώσει την δεξίωση…».

      Διαγραφή
    4. Υπάρχουν μερικοί ενημερωτικοί ιστότοποι που ασχολούνται με την άμυνα και είναι εξαιρετικά αντικειμενικοί. e-amyna, proelasi. Οτιδήποτε άλλο έχω πετύχει, ακόμα κι αν περιβάλλεται απο την "εγκυρότητα" συστημικών ΜΜΕ, είναι αμφιλεγόμενης αξίας εως για τα σκουπίδια.

      Διαγραφή
  2. Με τέτοιο ναυτικό πως δε φυλάνε τα σύνορα μας και γεμίσαμε hot spot ? τι να το κάνουμε που ήρθαμε δεύτεροι στο ΝΑΤΟ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ικανοτητα των ελληνων ειναι αξεπεραστη σε ολα τα επιπεδα και σε ολα τα οπλα. Υπαρχει διαφορα επιπεδου επο οποιονδηποτε αλλο. Το προβλημα μας ειναι οτι ειμαστε υπο κατοχη. Αυτο εχει σαν αποτελεσμα επισης, την τοποθετηση στις ηγετικες θεσεις, ατομων με κριτηρια αλλοτρια. Αυτο μας καθιστα στρατιωτικα υποδεεστερους. Αλλα και ετσι, νομιζω οτι οταν ερθει εκεινη η ωρα, θα ντους γ@μησομεν.
    Τωρα ειμαστε σε καλο δρομο, διοτι κατανοησαμε πλεον οτι το πολιτικο συστημα ειναι η φωλια των δοσιλογων και οτι απο εκει ξεκινανε ολα τα κακα. Το πολιτικο συστημα ειναι το εργαλειο με το οποιο μας γ@μουν επι του παροντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ; Α ΞΕΧΑΣΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ , ΑΡΜΟΔΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, οι μετανάστες είναι δουλειά τού ΛΣ.

      Αλλά γιατί δεν ρωτάς τι έκανε το καταπληκτικό ΠΝ μας στην κρίση των Ιμίων;

      Γενικώς, τι να τις κάνει κανείς τις καλές ΕΔ, όταν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να τις χρησιμοποιήσει εκεί που χρειάζεται.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.