23/6/16

Μέρκελ: Η ανατολική πτέρυγα του NATO πρέπει να ενισχυθεί

REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
Η Άγκελα Μέρκελ (φωτ. αρχείου) επιμένει ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία θα αρθούν μόνο όταν οι συμφωνίες εφαρμοστούν πλήρως, ενώ ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ Σταϊνμάιερ τάσσεται υπέρ της σταδιακής άρσης των κυρώσεων εφόσον υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία.
Τη δέσμευση της κυβέρνησής της για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του NATO επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ χθες, μόλις μερικές ημέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας τάχθηκε εναντίον «λεονταρισμών» που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις με τη Ρωσία. 
Η Μέρκελ είπε πως το Βερολίνο θα συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία, αλλά επισήμανε πως βλέπει «νέες απειλές» για την Ευρώπη και είναι αποφασισμένο τόσο να αυξήσει τις γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες, όσο και να ενισχύσει τη νατοϊκή συμμαχία.
Η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία «στο σύνολό της συμφώνησε με την απόφαση του NATO», η οποία προβλέπει ότι «μακροπρόθεσμα θα πρέπει να διαθέσουμε το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες», είπε η Μέρκελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες μετά τη συνάντησή της με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο. «Θεωρώ ότι αυτό θα υποστηριχθεί από τους πάντες στην κυβέρνηση (...). Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης», επέμεινε.
Οι δηλώσεις της Μέρκελ έγιναν τρεις ημέρες αφότου ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προειδοποίησε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν πρέπει να επιδεινωθούν «με λεονταρισμούς και διαπεραστικές πολεμικές κραυγές». «Όποιος πιστεύει ότι οι συμβολικές παρελάσεις αρμάτων μάχης στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας θα φέρουν περισσότερη ασφάλεια κάνει λάθος», είπε ο Σταϊνμάιερ στην εφημερίδα Bild, προσθέτοντας ότι δεν επιδιώκει να επιτρέψει να χρησιμοποιούνται «προσχήματα για να αναζωπυρωθεί μια παλιά σύγκρουση».
Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Γερμανίας διέψευσε ότι τα σχόλια αυτά συνδέονταν με τα στρατιωτικά γυμνάσια του NATO ή τα σχέδια για αύξηση των συμβατικών δυνάμεών του στην ανατολική Ευρώπη. Όμως τα σχόλια του Σταϊνμάιερ αποκάλυψαν το διευρυνόμενο χάσμα στην κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, έναν χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές.
Ο Σταϊνμάιερ τάσσεται υπέρ της σταδιακής άρσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία εφόσον υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία. Η Μέρκελ επιμένει αντίθετα ότι οι κυρώσεις θα αρθούν μόνο όταν οι συμφωνίες εφαρμοστούν πλήρως.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.