1/6/16

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις offshore

Εικόνα από την ΟλομέλειαΕικόνα από την Ολομέλεια   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και των βουλευτών της ΧΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και του Ποταμιού, πέρασε η τροπολογία για τις offshore που έφερε η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή.

Συνολικά η τροπολογία έλαβε 190 θετικές ψήφους, επί συνόλου 197 βουλευτών. «Παρών» δήλωσαν επτά από τους βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, ενώ η ΝΔ είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση και δεν έλαβε μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία.

Η συζήτηση που προηγήθηκε διεξήθη σε κλίμα ακραίας πόλωσης, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να ασκεί δριμύτατη κριτική στη ΝΔ και να συγκρούεται με τον Σταύρο Θεοδωράκη του Ποταμιού.

«Η αποχώρηση της ΝΔ ήταν μια κωμικοτραγική σκηνή» είπε ο κ. Τσίπρας:

«Γιατί η ΝΔ το έβαλε στα πόδια; Γιατί αποχώρησε; Δύο οι πιθανές αιτίες: είτε επειή συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες στην ονομαστική ψηφοφορία, είτε επειδή τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των 60 ημερών και να τακτοποιήσουν υποθέσεις.»

«Εμπαίζετε την εθνική αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό. Εμείς στη γελοιότητα αυτή δεν μπορούμε να συμμετέχουμε. Μπορείτε να εισάγετε εν ονόματι της αμνήστευσης των υπεύθυνων ό,τι διατάξεις θέλετε. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που αμνηστεύει τους υπευθύνους» είχε πει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

«Οι παρανομήσαντες έχουν ήδη επιτύχει την απαλλαγή τους» πρόσθεσε, για να αποχωρήσει σύσσωμη η ΝΔ.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, επισήμανε: «Καμία σκιά δεν πρέπει να μείνει. Φέρνουμε βελτιστοποίηση προηγούμενης διάταξης, ίσως με υπερβολή. Μόνο με υπερβολές μπορεί να απαντήσει κάποιος στη λάσπη και τη χυδαιότητα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Αν πάμε σε υπερβολή, η παγίδα είναι ότι θα καταπέσει. Από τα Συνταγματικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια και θα πάμε πάλι από το μηδέν».

«Δεν ήξερα ότι όταν φεύγει ο κ. Μητσοτάκης, αφήνει στη θέση του τον κ. Θεοδωράκη» απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας, ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Εσείς έχετε στο επιτελείο σας ανθρώπους του Ακη Τσοχατζόπουλου, που έχουν διωχθεί, κλέψει πολιτικό χρήμα».

Άμεσα αντέδρασαν πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η  συνεδρίαση.

Στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Φάμελλος ζήτησε από τον κ. Θεοδωράκη είτε να ανακαλέσει τον ισχυρισμό του, είτε «να πει ονόματα».

«Ξαφνιάζομαι που κάποιοι εκπλήσσονται με μία αλήθεια: οι βασικότεροι συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου είναι στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε υπουργικές θέσεις, είτε στο γραφείο του πρωθυπουργού. Είναι ζητήματα που δεν λέγονται πρώτη φορά», απάντησε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Δριμύτατη επίθεση στη κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή και προβλέπει την γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες είναι φωτογραφική και εκδικητική, κατά του πολιτικού της αντιπάλου, του πρόεδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η ένταση που προξενείτε δεν είναι οιωνός καλών εξελίξεων, και πλανάστε ή είστε αφελείς αν πιστεύετε ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η χώρα βοηθιέται. Η διάταξη αυτή που φέρατε σήμερα είναι φωτογραφική για την οικογένεια του κ. Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε:

«Δεν είναι ωραίο να ψηφίζονται στη Βουλή εκδικητικοί νόμοι. Αν έχετε επιχειρήματα εξοντώστε τον πολιτικό σας αντίπαλο με άλλο τρόπο. Ηρωοποιείτε τον κ. Μητσοτάκη με αυτή τη διάταξη. Το πολιτικό σύστημα σήμερα χρειάζεται συναίνεση. Συναίνεση όμως δε μπορεί να υπάρξει κάνοντας διατάξεις για να έχουν πρόβλημα οι πολιτικοί αντίπαλοι.

» Ακολουθείτε λάθος δρόμο. Δεν είναι συνταγή η όξυνση και το να κάνετε φωτογραφικές εκδικητικές διατάξεις για τους αντιπάλους σας. Αυτά δείχνουν μικρότητα.»

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο κ. Λεβέντης είπε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκχωρήσει στελέχη του παλαιού κατεστημένου ΠΑΣΟΚ, «που ήθελαν να προστατέψουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και τα οποία αγκάλιασε προκειμένου να γίνει κυβέρνηση.»

«Η πολιτική θέλει να μπορείς να κοιτάξεις στα μάτια τον ελληνικό λαό. Και εσείς τον φοβάστε και κρύβεστε πίσω από τις κλούβες. Έχετε υποχρέωση να απολογηθείτε απέναντι του, γιατί του είπατε πολλά και δεν κάνατε τίποτα», κατέληξε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Σε υψηλούς τόνους και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος: «Ακούσαμε τον κ. Θεοδωράκη να μιλά για συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου στην κυβέρνηση.

» Όταν δίναμε μάχη για τα υποβρύχια, ήταν ορντινάντζα του Γιάννου Παπαντωνίου» είπε.

Κριτική άσκησε και στην ΝΔ, που είχε αποχωρήσει, λέγοντας: «Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να ξεχωρίσει από το καθεστώς Σαμαρά-Βενιζέλου, θα έπρεπε να σταματήσει την υπεράσπιση Παπασταύρου.

» Ο λαός ξέρει ποιοι έχουν την ταμπέλα της Siemens αντί να παίζουν με την εθνική Ελλάδος».

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι οι διορθωτικές τροπολογίες δεν ακυρώνουν τη βλάβη που προκάλεσε στο Δημόσιο η προηγούμενη ρύθμιση.

«Και βέβαια δεν απήντησαν στο ερώτημα ποιους προστατεύουν με την αποποινικοποίηση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες» τόνισε.,

Για τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην ψηφοφορία, είπε ότι οι βουλευτές ψήφισαν την τελική διάταξη όπως διαμορφώθηκε, με τις αναγκαίες πολιτικές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά της, η οποία παραμένει αμφίβολη.
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

  1. Γιατί δέν τροποποίησαν τό ἴδιο τό ἄρθρο 2 τοῦ Ποινικοῦ Κώδικος; Θά ἦταν συνταγματική ἡ ρύθμιση.
    Εἶναι φανερό, ὄτι ἡ ἐξαίρεση μόνο εἰδικῆς κατηγορίας ἀπό τήν γενική ἐφαρμογή τοῦ ἄρθρου 2 του Ποινικοῦ Κώιδκα, συνιστᾶ ἀμφίβολης συνταγματικότητας διάταξη. Δύσκολα θά ἀντέξῃ στό κριτήριο τῆς ἀρχῆς τῆς ἰσότητας. Δηλαδή:
    Δύο πρόσωπα ἀπειλούμενα μέ τήν ἴδια ποινή ἀρχικῶς, καί ἐλαφρύτερη ἤ καθόλου ὕστερα, τό ἕνα θά ΄καταδικασθῆ στήν ἐλαφρύτερη ποινή ἤ καθόλου, καί τό ἄλλο στήν ἀρχική (βαρὐτερη) ποινή. Τό γεγονός ὅτι θἀ πρόκειται γιά διαφορετικά ποινικά ἀδικήματα, δέν μπορεῖ νά θεωρηθῆ ἀποφασιστικό.
    Π.χ. ἐνδέχεται ἄν ἰσχύση ἡ τροποποίηση, ὁ βαρύτερα τιμωρούμενος (μέ Οφ-Σόουρ κλπ) νά ἔχει διαπράξει ἕνα ἔγλκλημα μικρώτερης συγκεκριμένης ἀπαξίας ἀπό τόν ἄλλον, πού ἄς ποῦμε ἔδειρε κάποιον σέ ἕναν καυγά καί τόν τραυμάτισε σοβαρά καί αὐτός τελικά πέθανε.
    Ἄρα θά πῆ κάθε λογικός ἄνθρωπος, δέν πρέπει συγκριτκῶς νά εὐνοηθῆ ὁ διαπράξας τό σοβαρότερα ἀδίκημα (σωματική βλάβη πού κατέληξε σέ θάνατο).
    Γιατί δέν τροποποίησαν τό ἴδιο τό ἄρθρο 2 τοῦ Ποινικοῦ Κώδικος; Θά ἦταν συνταγματική ἡ ρύθμιση λόγῳ τῆς γενικότητάς της καί μάλιστα θά ἀπκλειόταν καί γιά τό μέλλον κα΄θε χαριστική ρύθμιση. Γιατί;
    Εἶχα γράψει σέ ἄλλη ἀνάρτηση τοῦτο:
    Πολύ ἁπλᾶ, πρέπει νά ἀλλάξῃ καί τό ὡς ἄνω ἄρθρο 2 παρ. 1 Ποινικού Κώδικα, πού ἔχει ὑπερβολικά εὑρεία διατύπωση. Μπορεῖ νά διαμορφωθῆ, χωρίς κανένα συνταγματικό πρόβλημα, ὡς ἑξῆς:
    «1.Αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν δύο ή περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που περιέχει τις ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις, εφ' ὅσον ἴσχυσε τουλάχιστον επί ένα χρόνο».
    Θέλετε καί ἄλλη διατύπωση; Ἰδού:
    «1.Αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν δύο ή περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που περιέχει τις ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις, εκτός εάν καταργήθηκε εντός έτους από της ενάρξεως ισχύος του».
    Μία κίβδηλη τροποποίηση, ἐξ ὁρισμοῦ σχεδόν σίγουρα ἀντισυνταγματική, θά τήν καταστήσουν συνταμγατική τα Δικαστήρια ἀναφερόμενα στήν ἐκπεφρασμένη (φανερά) βούληση τοῦ νομοθέτη;
    Ἤ θά ἑρμηνεύσουν τό ἄρθρο 2 παρ. 1 τοῦ Ποινικοῦ Κώδικος, σύμφωνα μέ τήν κοινή λογική; Δηλαδή γιά νά ἐφαρμόζεται ἡ εὐμενέστερη διάταξη, θά πρέπει αὐτή νά ἔχει σχύσει ἐπί εὔλογο χρονικό διάστημα, τόσο, ὥστε νά μήν γίνονται εὐνοἱκές ἀπαλλαγές ἀπό ποινές, μέ νομοθετήματα ὀλίγων ἡμερῶν ἤ ὀλίγων μηνῶν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.