23/6/16

Startfor : Τα δύο σενάρια για την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα

Κρίσιμες κάλπες στη Βρετανία. Ο δρόμος προς την έξοδο και οι παγίδες αν επιλέξουν το Brexit. Τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα και τα τρία μοντέλα για τη νέα σχέση με την ΕΕ. Γιατί η παραμονή θα ανακουφίσει, αλλά δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ευρώπης.

Οι βρετανοί ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αποφασίσουν αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωση. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο θα αλλάξει την πορεία τόσο της χώρας, όσο και της ΕΕ για τις επόμενες δεκαετίες, δεν είναι βέβαιο, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδιναν οριακό προβάδισμα πότε στη μία και πότε στην άλλη πλευρά.
Σύμφωνα με το Stratfor η απόφαση για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε σαρωτικές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρώπη. Ωστόσο μια ψήφος υπέρ της παραμονής δεν θα βελτίωνε τις προοπτικές της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Σενάριο 1ο: Η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αν κερδίσει στο δημοψήφισμα το «στρατόπεδο» της «αποχώρησης», ο αντίκτυπος της ψήφου θα αντηχήσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα και έτσι, όμως, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που θα πρέπει να έχουμε υπ' όψη για το Brexit:
-Δεν θα συμβεί άμεσα
Σύμφωνα με το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέλη που θέλουν να αποχωρήσουν από το Ευρωπαϊκό μπλοκ πρέπει πρώτα να διαπραγματευτούν τους όρους της εξόδου τους και να αναπτύξουν ένα πλαίσιο για την μελλοντική τους σχέση με την Ευρώπη.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.