22/6/16

Stratfor : Στη σκιά του Brexit οι «αντισυστημικοί» κατακτούν το Νότο!


Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία αλλά και τα ποσοστά που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις το ισπανικό Podemos, δείχνουν εμφατικά ότι το αντισυστημικό αίσθημα στον ευρω-Νότο απειλεί την πολιτική τάξη στην ευρωζώνη.


Το γεγονός ότι η παγκόσμια προσοχή είναι στραμμένη στο επερχόμενο βρετανικό δημοψήφισμα είναι δικαιολογημένο. Μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργούσε πολιτικά και οικονομικά σοκ σε όλον τον κόσμο. Όμως, ασχέτως του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, τα γεγονότα στη Νότια Ευρώπη θα συνεχίσουν να πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια από τις πιο αξιοσημείωτες συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης είναι ηάνοδος των «αντισυστημικών» κομμάτων σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που ξεκίνησε ως μια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από οκτώ χρόνια, εξελίχθηκε γρήγορα σε μια οικονομική κρίση και κρίση ανεργίας.
Η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία «έθρεψαν» τη λαϊκή δυσπιστία έναντι των πολιτικών κομμάτων του κατεστημένου και οδήγησαν σε άνοδο νέων πολιτικών δυνάμεων, που αμφισβητούν την παραδοσιακή ηγεσία.
Αυτό το Σαββατοκύριακο, διάφορα γεγονότα σε Ιταλία και Ισπανία έδειξαν με έμφαση την έκταση με την οποία το αντισυστημικό αίσθημα απειλεί την πολιτική τάξη σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, ενόψει κρίσιμων εκλογών σε κάθε χώρα.
Στην Ιταλία, το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων κέρδισε τις δημοτικές εκλογές της 19ης Ιουνίου στη Ρώμη και στο Τορίνο, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του βιομηχανικού Βορρά. Δύο υποψήφιοι με ελάχιστη προηγούμενη εμπειρία στην πολιτική, η Βιρτζίνια Ράτζι στη Ρώμη και η Κιάρα Απεντίνο στο Τορίνο, κέρδισαν εύκολα τους έμπειρους αντιπάλους τους από την κυβερνώσα κεντρο-αριστερά.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.