4/6/16

Stratfor : Η ουτοπία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πραγματικότητα

Η δήλωση Τουσκ περί ευρωπαϊκής "ουτοπίας" αποτελεί υπενθύμιση ότι η Ευρώπη είναι θεμελιωδώς μια διχασμένη ήπειρος. Η διαφορά στις κουλτούρες Βορρά-Νότου, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και γιατί ο καλύτερος τρόπος για να σωθεί η ΕΕ ίσως είναι η "αποσυναρμολόγησή" της.

Με την εμμονή τους στην ιδέα μιας ομόσπονδης Ευρώπης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες χάνουν την επαφή τους με τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς και τροφοδοτούν το εθνικιστικό και ευρωσκεπτικιστικό αίσθημα σε όλη την ΕΕ. Κάπως έτσι συνόψισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την κατάσταση στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 30 Μαΐου. Σύμφωνα με τον Τουσκ, οι ευρωπαίοι ηγέτες δημιουργούν «διάφορες ουτοπίες –μια ουτοπία μιας Ευρώπης χωρίς κράτη-έθνη, μια ουτοπία μιας Ευρώπης χωρίς αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και φιλοδοξίες», αν και «οι πολίτες της Ευρώπης δεν μοιράζονται τον ευρω-ενθουσιασμό μας».
Ο Τουσκ δεν είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της ΕΕ που αμφισβητεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής ενοποίησης (ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ πρόσφατα έκανε παρόμοιες δηλώσεις). Όμως η επιλογή των λέξεων από τον Τουσκ είναι αξιοσημείωτη. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση συχνά χαρακτηρίζεται ως στόχος, ως φιλοδοξία ή ακόμα και ως όνειρο – έννοιες που ενέχουν κάποιον βαθμό ελπίδας για επίτευξη μιας πιθανότητας. Όμως εξ ορισμού, μια ουτοπία είναι ένας φανταστικός τόπος που υπάρχει μόνο ως ιδανικό. Ως εκ τούτου, ο Τουσκ παραδέχθηκε πως μια πλήρως ενοποιημένη Ευρώπη, όσο ιδανική και αν είναι, είναι αδύνατη.

Για τη συνέχεια Euro2Day

2 σχόλια:

  1. Ουτοπία η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση;; Και βέβαια είναι στα όρια τού ουτοπικού οράματος αυτός ο στόχος! Αλλά οι “ουτοπίες” κινητοποιούν τούς λαούς και τελικά, αυτές είναι που παράγουν και πολιτικό και πολιτιστικό αποτέλεσμα.
    Έχουμε διαφορές τοπικές στην Ευρώπη. Αλήθεια ; Μεγαλύτερες από εκείνες που χωρίζουν στις Η.Π.Α. Βορείους και Νοτίους; Ή μήπως και έχουν τίποτε κοινό οι Βοστονέζοι (Bostonians) με τούς Τεξανούς; εκτός τού ότι μετέχουν στον ίδιο Ομοσπονδιακό κρατικό κορμό; Και όμως οι Η.Π.Α. λειτουργούν.
    Προσωπική μου άποψη είναι πως παρά τις τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές
    διαφορές π.χ. Σικελίας, Κρήτης, Ηπείρου, Κορσικής, Ανδαλουσίας κ.λπ. με την Ουτρέχτη, την Βαυαρία, την Καρίνθια,την Ιουτλάνδη ή την Πρωσία, οι Ευρωπαϊκοί λαοί μετέχουν πολλών κοινών βιωμάτων και παρόμοιων εθίμων, σε βαθμό που να μπορούν εύκολα να αποδέχονται αλλήλους. Τα προβλήματα κατά την άποψή μου δεν είναι πολιτιστικά, αλλά οικονομικά και πολιτικά ˙ και αυτά είναι θέματα να αντιμετωπισθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις και τα Ενωσικά Θεσμικά όργανα. Οι διάφοροι Τουσκ και άλλοι επηρεαζόμενοι κατά ποικίλους τρόπους από τα υπερατλαντικά κέντρα θα προσπαθούν πάντα να φέρνουν την καταστροφή και να μάς λένε «αυτά δεν γίνονται ˙ Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει» . Βέβαια οι Πολωνοί πρόσφατα εντάχθηκαν στην Ε.Ε. και δεν είναι κρυφό το πόσο επηρεάζονται η Πολωνία καθώς και κάποιες άλλες χώρες τής πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. από τις Η.Π.Α. ˙ σε βαθμό που να μπορούν να θεωρούνται ενεργούμενα τής Ουάσινγκτον εξ ίσου όσο και η Αγγλία.
    Αν η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση είναι ουτοπία, τότε η συνεργασία Γαλλίας Γερμανίας αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στους τομείς Άνθρακα και Χάλυβος τι ήταν ; και Euratom και η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα στην συνέχεια . Όποιος θα το έλεγε θα έμοιαζε παράφρων ˙ ήρκεσε όμως η συγκατάνευση τού Τιτάνα Charles-André-Joseph-Marie de Gaulle στις ιδέες τού Robert Schuman και η αδιανόητη προσέγγιση τού Γάλλου στρατιώτη προς τον Γερμανό πρώην εχθρό του Konrad Adenauer έγινε πραγματικότητα και το ταξίδι για την ουτοπική Ενιαία Ευρώπη ξεκίνησε .
    Και βέβαια είναι υπονομευμένο σχεδόν από παντού ˙ οι αξίες και τα ιδεώδη έχουν ατονήσει που μοιάζουν ως εάν να μην υπάρχουν ˙ τα οικονομικά συμφέροντα τής Wall Street και τού City τού Λονδίνου θα είναι πάντα ενάντια σε κάτι που θα μπορούσε να αναδειχθεί σε αυτοδύναμο μέγεθος τέτοιων διαστάσεων όσο αναμένεται να είναι μια Ενιαία Ευρώπη. Βυσσοδομούν ανύσταχτα ενάντιες δυνάμεις με κινδυνολόγους “αναλυτές” (πότε Stratfor , πότε F.T., πότε άλλοι) και διάφορους υπαλλήλου Τουσκ για να μην γίνει ποτέ
    το όραμα πραγματικότητα.
    Ποιος θα κερδίσει; Δεν έχει κανείς δικαίωμα να αποτολμήσει προβλέψεις .
    Έχουμε όμως όλοι δικαίωμα να χτίσουμε το “ουτοπικό όραμα” απτή πραγματικότητα. Για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
    Και άσε τα σκυλιά να γρυλίζουν και να γαυγίζουν εναγώνια ˙ δουλειά δική τους η γκρίνια κα ι η υπονόμευση . Δικό μας έργο να προχωρήσουμε και να χτίσουμε το καλύτερο μέλλον που περνάει μέσα από την Ενωμένη Ευρώπη των Λαών και των Πολιτισμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΛΑΟΙ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΖΑΝ ΠΟΤΑΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
    ΑΠΛΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.