10/8/16

Stratfor: Η «φιλία» Πούτιν-Ερντογάν δεν θα κρατήσει πολύ

Οι «εύκολες» υποσχέσεις Πούτιν - Ερντογάν για οικονομική συνεργασία και γιατί είναι αναπόφευκτη μια νέα αντιπαράθεση των δυο χωρών. Το «μάθημα» του Χένρι Κίσσινγκερ, τα πραγματικά αγκάθια στη σχέση Μόσχας-Αγκυρας και ο ρόλος των ΗΠΑ.

Όπως έλεγε ο Χένρι Κίσσινγκερ, στις διεθνείς σχέσεις τα κράτη δεν έχουν μόνιμους φίλους ή εχθρούς, μόνο συμφέροντα. Αυτό το μάθημα «ακούστηκε» χθες στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε «περασμένα-ξεχασμένα» στον «αγαπητό φίλο, τον αξιοσέβαστο Βλαντιμίρ» σε μια ειρωνική (και κάπως υπερβολική) επίδειξη διπλωματικής συμφιλίωσης.
Κατά τη διάρκεια μόλις ένδεκα μηνών, η Τουρκία και η Ρωσία πήγαν απ' το να χαρακτηρίζουν η μία την άλλη τον Νο 1 δημόσιο εχθρό, στο να «τα λένε» σαν παλιοί φίλοι. Ο Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να αντιμετωπίζουν την κατάρριψη τον Νοέμβριο του 2015 του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικά F-16, και τη διαμάχη που ακολούθησε, ως μια ανωμαλία σε μια κατά τα άλλα φιλική σχέση. Όπως είπε ο Πούτιν, «προτεραιότητά μας είναι να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν την κατάρριψη του αεροσκάφους» - βασικά, να ξεπεραστεί αυτό το άσχημο επεισόδιο και να ομαλοποιηθεί η σχέση τους.
Αυτό όμως δεν είναι τόσο εύκολο. Η Τουρκία και η Ρωσία ήδη βρίσκονταν σε μια αναπόφευκτη πορεία σύγκρουσης πριν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη Συρία. Η Ρωσία, από τη μια πλευρά, εργάζεται χρόνια τώρα να διατηρήσει μια σφαίρα επιρροής έναντι του Δυτικού «εναγκαλισμού», και, μέσω των στρατιωτικών επιχειρήσεών της στη Γεωργία το 2008 και στην Ουκρανία το 2014, έδειξε ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία όταν κρίνει απαραίτητο για να κρατήσει υπό έλεγχο τους γείτονές της και να κρατήσει σε απόσταση τους μεγαλύτερους αντιπάλους της.

Όμως, αυτές οι ενέργειες της Ρωσίας απλώς μεγάλωσαν την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στη ρωσική περιφέρεια, βαθαίνοντας έτσι την αντιπαράθεση Ουάσινγκτον-Μόσχας. Για να κάνει την Ουάσινγκτον να πάρει στα σοβαρά τις απαιτήσεις της, η Μόσχα χρειάζονταν να εμφανιστεί τόσο ως διαφθορέας, όσο και ως μεσολαβητής σε μια σύγκρουση που αποσπούσε την προσοχή των ΗΠΑ.
Πρώτα, η σύγκρουση αυτή ήταν στο Ιράν, όταν όμως οι ΗΠΑ διαπραγματεύτηκαν και κατέληξαν σε συμφωνία για τα πυρηνικά της χώρας, η Ρωσία έστρεψε την προσοχή της στη Συρία.
Για τη συνέχεια Euro2Day

5 σχόλια:

  1. Η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν είναι μόνο μεγάλα λόγια κενά από πραγματικό περιεχόμενο και που αν τυχόν αποδειχτούν στο τέλος έστω και σε 1% πραγματικότητα τότε κάηκε η γούνα της Τουρκίας. Απόδειξη ότι αμέσως - αμέσως "σκάνε μύτη" τα 12 ν.μ. στο Αιγαίο ενώ έπονται και μερικά άλλα φαρμακερά δήγματα από τα ανατολικά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Απόδειξη ότι αμέσως - αμέσως "σκάνε μύτη" τα 12 ν.μ. στο Αιγαίο".
      Η "απόδειξη" πώς ...αποδεικνύεται;

      Διαγραφή
  2. Βαθύτατη η τρικυμία εν κρανίω στην θυγατρική της CIA.

    Μέσα στα πολλά τραγικά σημεία του άρθρου ξεχωρίζει όμως η κεντρική ιδέα, η ο κεντρικός μύθος αν προτιμάτε.

    ...Σε αυτή τη συγκεκριμένη κρίσιμη γεωπολιτικά στιγμή, ... ο Λευκός Οίκος αποφάσισε πως θα ήταν καλύτερα να διευκολύνει την επαναπροσέγγιση Μόσχας - Άγκυρας....

    Σε μία Μέση Ανατολή όπου η Αμερικάνικη (δολοφονική και χαοτική) πολιτική έχει συντριβεί από την αντίδραση του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας, το παπαγαλάκι του Stratfor προσπαθεί να πείσει ότι οι Αμερικάνοι έχουν ακόμη εξουσία να επιβάλλουν την προσέγγιση Ρωσσίας Τουρκίας.

    Προφανώς ουδείς κατάλαβε μέχρι σήμερα ότι το πραξικόπημα στην Τουρκία οργανώθηκε από τους Αμερικάνους για να υπάρξει επαναπροσέγγιση Ρωσσίας - Τουρκίας. Τώρα ξέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μόνο που μπορώ να σημειώσω είναι ότι και το πραξικόπημα (κάποια στιγμή στο μέλλον θα μάθουμε τελικά τι ήταν) και όλη ή αλλαγή της πολιτικής Ερντογαν άρχισε μετά και την φανερή αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκιας Ισραηλ. Κάπου εκεί βρίσκεται ή αρχή του νήματος. Τώρα τη κρύβεται από πίσω μόνο όσοι τα σχεδιάζουν γνωρίζουν. Πολύ πιθανό οι Αμερικάνοι μετά τις απανωτές σφαλιαρες που έφαγαν από τους Ρώσους να αποφάσισαν και αυτοί να παίξουν σε ανώτερο επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η «φιλία» Πούτιν-Ερντογάν δεν θα κρατήσει πολύ"

    Η «φιλία» Πούτιν-Ερντογάν θα κρατήσει όσο εξυπηρετούνται τα συμφέροντά των αμοιβαίως. Ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο.

    "Όπως έλεγε ο Χένρι Κίσσινγκερ..."

    Η αρθρογράφος φαίνεται ότι δεν έχει ακουστά για κάποιον Θουκυδίδη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.