13/10/16

Πώς χάσαμε τη μεγάλη επένδυση της Apple…

"Η Ελλάδα είναι αποτυχημένο κράτος ήδη και θα είχε βιοτικό επίπεδο χώρας της πρώην κομμουνιστικής ανατολικής Ευρώπης ή Αφρικής  αν δεν είχε τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και τα τελευταία χρόνια τα δεκάδες δισ. του ELA να κρατάνε τα ATM’S των τραπεζών  ανοιχτά."
Ας υποθέσουμε πως η Apple επέλεγε την Ελλάδα να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επένδυση. Η Αpple είναι εταιρεία νέας τεχνολογίας, δεν μολύνει όπως π.χ. οι ενεργειακές επενδύσεις ή τα ορυχεία ή  οι γεωτρήσεις υδρογονανθράκων και δίνει μεγάλους μισθούς γιατί χρειάζεται ειδικευμένο προσωπικό, σαν τους νέους Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό.
Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πως στον ελληνικό πληθυσμό ελάχιστοι θα ήταν αυτοί που δεν θα ήθελαν την επένδυση μιας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να πληρώνει μισθούς 2 με 3.000  ευρώ σε μερικές χιλιάδες ειδικευμένο προσωπικό αλλά απαιτεί ειδικό φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς.
Στην  Ιρλανδία που προσελκύει στην Ευρώπη τέτοιου είδους επιχειρήσεις ο κατώτατος μισθός ξεκινά από τα 1.400 ευρώ όταν στην Ελλάδα βρισκόμαστε στα 580 και συζητάμε τα 520 ευρώ.
Σε πρόσφατη έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για την πολιτική κίνηση η "Επόμενη Ελλάδα", στην υποθετική  ερώτηση, αν θα συμφωνούσατε η Apple που κατασκευάζει τα iphone, να κάνει μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα αρκεί να φορολογείται με συντελεστή φορολόγησης κάτω του 10%, η πλειοψηφία του 58,5% συμφωνεί και μόνο το 29% διαφωνεί.
Για τη συνέχεια Capital

11 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα διαφωνησω σ αυτα που λεει το αρθρο,καλο ειναι ομως να πουμε,αφου γινεται αναφορα στην Ιρλανδια, οτι η συγκεκριμενη εταιρεια,ΝΟΜΙΜΑ βεβαια,δεν πληρωνει σχεδον κανενα φορο(κα να τους πουμε ελατε με 10% θα γελανε).Πολλοι λενε για την χωρα μας,οτι υπαρχει μεγαλη φοροδιαφυγη,αλλα χρησιμοποιειται η Απλ,σαν προτυπο.Η συγκεκριμενη εταιρεια,εχει πει,οτι δεν θελει να πληρωνει φορους στην Αμερικη γιατι ειναι υψηλοι,προφανως δεν θελει να πληρωνει τιποτα(απ την αλλη,χρησιμοποιει τις υποδομες,τους νομους το νομισμα κλπ των ΗΠΑ).ΟΠοτε λοιπον να μην ξαναπουμε για φοροδιαφυγη,αφου ειμαστε θετικοι,στο να μην πληρωνουν οι μεγαλες εταιρειες.

    Οσον αφορα το θεμα οτι προσφερουν θεσεις εργασιας,το οποιος φυσικα και ειναι σημαντικο ,καλο ειναι να ξερουμε,οτι στην Ιρλανδια,φορολογουν τον λαο μεχρι και στο νερο.ΔΕν πληρωνουν οι εταιρειες,πληρωνει ο λαος.ΕΠισης,εχουν ανεβει οι τιμες στα ακινητα(απο ξενους επενδυτες) και δυσκολευεται ο μεσος Ιρλανδος να πληρωσει το ενοικιο του.

    Πριν λοιπον μιλαμε για ξενες χωρες,καλο ειναι να ακουμε και την αποψη του λαου και να μην κοιταμε μονο τους αριθμους(πρωτη σε αναπτυξη ειναι η Ινδια,αλλα 77% των νοικοκυριων,δεν εχει εισοδημα απο δουλεια).Και φυσικα να καταληξουμε σε τι συτημα θελουμε να ζουμε,θελουμε φοροδιαφυγη η οχι;η θελουμε να την λεμε (νομιμη) φοροαπαλλαγη;τοτε βεβαια,να ενημερωσουμε,οτι ο απλος λαος(οπως στην Ιρλανδια,ΗΠΑ κλπ) θα πληρωνει μεγαλυτερους φορους.

    YΓ http://www.economist.gr/index.php/politics-6/2012-02-09-11-14-56/21899-to-mega-skandalo-forodiafygis-tis-apple-kai-to-paramythi-ton-ksenon-ependyseon

    το αρθρο σε καποιο σημειο,ξεφευγει και ασχολειται με το brexit,αλλα στο υπολοιπο αρθρο,κανει μια καλη αναλυση της καταστασης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Xristos βλέπεις κανένα Ιρλανδό να έρχεται στην Ελλάδα για να γλυτώσει από τους φόρους;
    Βλέπεις κανέναν Ιρλανδό πολιτικό να προτρέπει την χώρα του να γίνει Ελλάδα;
    Μη φοβάσαι, μηδεν φορολογικό συντελεστή στις εταιρείες να βάλεις δεν πατάει καμία στην Ελλάδα!

    Κάτσε να δεις από την 1/1 τι έχει να γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εκανα καμια συγκριση μ Ελλαδα, δεν ειπα οτι ειμαστε καλυτερα η χειροτερα κ της Ιρλανδιας,μιλησα,εγραψα καλυτερα, για την κατασταση στην χωρα αυτη.Οταν χρησιμοποιουμε το παραδειγμα μιας χωρας(οπως το αρθρο αυτο),τα λεμε ολα και οχι οτι μας βολευει για να στηριξουμε τηνα ποψη μας.Συμφωνω οτι καμια εταιρεια δεν θα ερθει,οτι φορο και να εχουμε,αλλα να λεει το αρθρο οτι εστησε υποδομη η Ιρλανδια,τι ακριβως εννοει;τον τροπο φορααποφυγης;

      Διαγραφή
  4. Η Ελλάδα πληρώνει το αντίτιμο της υψηλού επιπέδου βοήθειας που έλαβε από τους Ευρωμαφιόζους και τον υπερατλαντικό συνεταίρο τους, οι οποίοι μεταξύ των άλλων, μερίμνησαν μετά μανίας και για την δημιουργία του σημερινού φορολογικού καθεστώτος, με σκοπό την απαγόρευση νέων επενδύσεων.

    Ταυτόχρονα επί μία εικοσαετία τουλάχιστον η Ευρωμαφία δια των ενταύθα υπαλλήλων της, έχει καταστρέψει συνειδητά κάθε βιομηχανική μονάδα του ιδιωτικού τομέα και τώρα και του Δημοσίου, για να μετατρέψει την χώρα σε εισαγωγέα προιόντων αλλά όχι και παραγωγό.

    Δραχμή, ποσοστώσεις και θανατηφόροι φόροι εισαγωγής είναι η συνταγή, αλλά πέστα αυτά στους νεοφιλελεύθερους και θα ορμήξουν να σε πνίξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι αμερικανοι,δεκαρα δεν δινουν για το αν η απλ θα επενδυσει στην ελλαδα...
    Οι μανατζερς της απλ ειναι τρελοι για δεσιμο...
    Πιστευω ομως, οτι προτιμουν να επενδυσουν στην ιρλανδια παρα στην ελλαδα...
    Εκτος αν εμεις ειχαμε το μυαλο των κινεζων:
    "Αστους ναρθουν με -5% φορο,μεργατικα στο -300%,κλεψτους το νοου χαου, φτιαξε διπλα ενα αντιγραφο εργοστασιο ,παρτους ολους τους εργαζομενους και μετα που σε ειδα που σε ξερω.Κοροϊδα!!!"...αλλα φοβουμαστε και την σκια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Αμερικανοί δεν επένδυαν στην Ελλάδα (και είχαν το σκοπό τους οι άνθρωποι) επί καλών εποχών διατί να το κάνουν τώρα ? Και τα περί μη προσφιλούς κλίματος για επενδύσεις με συγχωρείτε αλλά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις των επιδόξων επενδυτών.Πέραν τούτου,μεγάλη οικονομική κρίση εφάμιλλη της κρίσης χρέους της Ελλάδος που να έχει αναστραφεί με ιδιωτικές επενδύσεις και ελλείψει δημοσίων και χωρίς νομισματική διεύρυνση δεν υπάρχει στον κόσμο ! Σε κάνενα μέρος.Όποιος μου βρει επενδύω στη Μυανμάρ.
    ΥΓ : Μέχρι και η κρίση στην Ιαπωνία το 1990 ξεπεράστηκε με διορισμούς στο δημόσιο ! Στην Ιαπωνία υπάρχουν μέχρι και γυαλιστές των μεταλλλικών επιφανειών στο δήμο Τόκυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα συμφωνησω στο οτι η ανστροφη θα γινει πρωτα με κρατικες επενδυσεις,παντα ετσι γινεται.Ακομα και στην Αμερικη,ρωτανε τους υποψηφιους τι θα κανει το κρατοςγια να φερει αναπτυξη και που θα βρουν τα λεφτα( και επειδη δεν εχουν κανενα σχεδιο,λενε για για τους δρομους).Η Ιαπωνια ομως,δεν εχει περασει την κριση,παρ ολο που κοβουν χρημα και δανειζουν με μειωμενα επιτοκια,οτι ακριβως κανουν οι FED,ECB,BOE κλπ.Η νομισματικη πολιτικη απο μονη της,χωρις δημοσιονομικη δεν εχει αποτελεσμα.Για την Ιαπωνια,δες αυτο:
    https://www.youtube.com/watch?v=00m7kiPIcew

    απο 2.03 εως 3.48

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι περιβοητες λοκχηντ,νορθροπ,μακντοναλντ,μποϊνγκ κ.ο.κ. περιμενουν σαν χανοι την τροφη τους απτο υπουργειο αμυνας των...ΗΠΑ...Τα πακετα δε, πεφτουν συννεφο...ως κιο ομπαμας τρωει με διπλες μασελες...
      Αλλα οι αμερικανοι το δικαιουνται,γιατι ετσι γουσταρουν.
      Εμεις πρεπει να κανουμε μεταρρυθμισεις!!!επειδη το θελει η τουρκια...
      Και το χαφτουμε...παναχραντου πρεσβειας θελουσης...

      Διαγραφή
  8. Και αφού οι ιθαγενείς ψήφισαν αυτόν που υποσχέθηκε τα περισσότερα και παράλογα, διαπίστωσαν ότι για τα κακά του τόπου φταίνε οι ξένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.