26/10/16

Το ΕΔΕΚ ζητεί άμεση σύγκλιση Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό


Η ΕΔΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ζητεί την άμεση σύγκλιση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, εξ αιτίς της κρίσιμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, λόγω της πορείας των συνομιλιών.
Σύγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΕΔΕΚ έχει ως εξής:

"Η ΕΔΕΚ εκτιμά ότι ο ΠτΔ θα πρέπει να καταθέσει αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την άμεση σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η διεθνής αυτή διάσκεψη να συζητήσει τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα, την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών και των εποίκων, την εθνοκάθαρση, το σεβασμό των Διεθνών Συμβάσεων όπως της 3ης Βιέννης και την άμεση απόδοση της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της.

Η ΕΔΕΚ καταγγέλλει, επίσης, ότι κάποια κέντρα στο εξωτερικό δεν θέλουν δίκαιη λύση αλλά επιχειρούν κλείσιμο του Κυπριακού. Δεν μπορεί το εδαφικό, αυτή η σημαντική πτυχή του Κυπριακού, να πηγαίνει με συνοπτικές διαδικασίες στο εξωτερικό για να κλείσει. Η εμπειρία αποδεικνύει ότι τέτοιες συναντήσεις επιδιώκουν τη δημιουργία ψυχολογικής πίεσης στην πιο αδύνατη πλευρά.
Η ΕΔΕΚ εκφράζει ακόμη την ανησυχία και τον προβληματισμό της για τη συστηματική απουσία του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις διαπραγματεύσεις. Η παρουσία του ευρωπαίου απεσταλμένου είναι απαραίτητη για να ελέγχεται κατά πόσον οι όποιες προτάσεις συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.