14/10/16

"Το δέλτα για τη Δημοκρατία"























Δρ. Ζωρζέτα Μπακάκη

Πολιτικός επιστήμονας-Διεθνολόγος
Ένα πρωινό του Οκτώβρη σε μια ακαδημαϊκή αίθουσα της Ελβετίας συζητάμε τους παράγοντες που καθιστούν μία χώρα δημοκρατική. Ανθρώπινα δικαιώματα και διάκριση των εξουσιών είναι κάποια από τα στοιχεία που αναφέρουν οι μαθητές μου, αλλά και “majority rule”.
Όχι εκλογές ή δημοψηφίσματα, αλλά o κανόνας της πλειοψηφίας.
Οι εκλογές δεν αποτελούν ένδειξη της δημοκρατίας, παρά μόνο δείχνουν την πρόθεση του πολιτικού καθεστώτος για δημοκρατικές διαδικασίες.
Το πολιτικό καθεστώς, λοιπόν, σου δίνει το δικαίωμα να ψηφίσεις. Ωστόσο, το κάθε πολιτικό καθεστώς διαχειρίζεται διαφορετικά αυτό το δικαίωμά σου, προσπαθώντας είτε να σε ενημερώσει/επηρεάσει πριν ψηφίσεις (εκλογική εκστρατεία) είτε να ερμηνεύσει/παρερμηνεύσει το αποτέλεσμα εκ των υστέρων.
Για παράδειγμα, η ειρήνη τέθηκε σε δημοψήφισμα πριν λίγες ημέρες στην Κολομβία και η πλειοψηφία του λαού επέλεξε πόλεμο.
Η πλειοψηφία ωστόσο δεν ψήφισε, λιγότερο από 38% του Κολομβιανού πληθυσμού ψήφισε.
Γιατί οι εκλογικές διαδικασίες δε συνάδουν με τη δημοκρατία;
Γιατί οι πλειοψηφίες δεν ψηφίζουν;
Γιατί οι δημοκρατίες παίρνουν αποφάσεις χωρίς να λάβουν υπόψη τον κανόνα της πλειοψηφίας;
Κάποιες εκλογικές διαδικασίες απαιτούν τα δύο τρίτα ή τρία πέμπτα του συνόλου, προκειμένου να παρθεί απόφαση (π.χ., ψηφοφορία για Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής).
Το οικονομικό κόστος μιας δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας δεν είναι το πρόβλημα. Φυσικά η εφαρμογή τέτοιων ιδεών δεν είναι εύκολη, δεν πρόκειται για μία νομική τροποποίηση ή ένα εκλογικό νόμο.
Η δημοκρατία άλλωστε δεν ήταν ποτέ εύκολη, απλή ή αρκετή! Γιατί χρειάζεται, όχι έναν, ούτε δύο, αλλά πολλούς. Μόνος σου δεν θα μπορέσεις, χρειάζεσαι την οικογένειά σου, τους φίλους, την παρέα σου, τους γείτονες σου, την πόλη σου, να δημιουργήσετε  κίνημα πολιτικό, να συζητήσετε ιδέες και οράματα, να βάλετε στόχους και να τους υλοποιήσετε.
Έτσι η δημοκρατία θα γίνει πιο προσιτή, πιο χρήσιμη και πιο λειτουργική για όλους τους πολίτες.
Το δέλτα για μένα είναι μία παρέα φίλων που τους αρέσει να προσπαθούν, έχουν οράματα, και πείσμα.
Δεν τους αρέσει η «βόλεψή» τους, δε λένε «δε βαριέσαι», δεν πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς.
Στην Ελλάδα άλλωστε άλλαξαν πολλά καθεστώτα γιατί κάποιοι ήταν οραματιστές που το κοινό καλό ήταν και δικό τους.
Οι θέσεις του δέλτα δεν αφορούν εμένα και εσένα που του τυγχάνει να διαβάζεις τις σκέψεις μου, αφορούν όλους.
Επηρεάζουν τον τρόπο ζωής μας, τον τρόπο της σκέψης μας αλλά και τη νοοτροπία μας.
Διάβασε τις θέσεις του δέλτα, άκουσε τους εκπροσώπους του και διάλεξε αν θες να συνεχίσεις το σήμερα όπως είναι ή προτιμάς το αύριο αλλιώς!

7 σχόλια:

  1. Οφείλετε να πάψετε να ασχολείστε με δημοκρατικές σαχλαμάρες και να προσανατολιστείτε προς αριστοκρατικά καθεστώτα. Η αριστοκρατία προηγείται ούτως η άλλως χρονικώς της δημοκρατίας και η αριστοκρατία σχετίζεται με το γεγονός ότι την εξουσία την ασκούν οι άριστοι των πολιτών και όχι η ανίδεη μάζα. Στην χώρα μας ένα τέτοιο πολίτευμα εφάρμοσε ο Καποδίστριας. Έχω συγγράψει λοιπόν βιβλίο με τίτλο Αριστοκρατία το πολίτευμα που θα σπάσει τα δεσμά των λαών που βασίζεται στο καποδιστριακό καθεστώς και σε αρχαίους ελληνικούς θεσμούς προσαρμοσμένους στο σήμερα. Η δημοκρατία οφείλει να πάρει σύνταξη και οποιαδήποτε τροποποίηση και αν κάνετε σε αυτήν ποτέ δεν θα φθάσει στο ύψος της Αριστοκρατίας. Εδώ μπορείτε να δείτε σχετική εκπομπή μου https://www.youtube.com/watch?v=OVohEx01mmw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προϋπόθεση για οποιοδήποτε διάλογο, είναι η ευγένεια και η ευπρέπεια.
      Βρες τους ομοίους σου, τους... αρίστους, να κάνεις διάλογο.

      Διαγραφή
    2. Ελπίζω να έχετε καταλάβει μετά από τόσα χρόνια που μου απαντήσατε αποφεύγοντας τον διάλογο με αφορμή την τάχα αγένεια μου να έχετε συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο της Δημοκρατίας. Η δημοκρατία πούλησε άλλωστε τον Οτσαλάν όπως και την Μακεδονία. Επιμένω λοιπόν να αφήσετε τις δημοκρατικές σαχλαμάρες και να παλέψετε όχι για την αναμόρφωση της δημοκρατίας που είναι μια απάτη αλλά για να την συνταξιοδοτήσετε. Η Ελλάς πήγε μπροστά κυρίως με αριστοκρατικά ολοκληρωτικά καθεστώτα. Όσο παλεύετε δημοκρατικά γίνεστε και εσείς συνυπεύθυνος της καταστροφής σε μικρότερο βαθμό βέβαια διότι δεν κυβερνάτε αλλά αφήνετε τους δημοκράτες να κυβερνούν....

      Διαγραφή
  2. Κατακερματισμενες παρεουλες απο δω κι απο κει, δεν προκειται κατα τη γνωμη μου να δωσουν λυση. Μαλλον το αντιθετο θα συμβει. Διαιρει και Βασιλευε. Υπαρχει αυτη τη στιγμη κινημα εκτος κοινοβουλιου με 6 χρονια ζωης , Δημοκρατικο, xωρις κανεναν πολιτικο στις ταξεις του,κ με προταγματα φωτια. Το ζητουμενο ειναι η συμπραξη-συμπορευση κινηματων κ οχι η πανσπερμια. Δειτε epamhellas.gr κ ελατε να ενωθουμε κατω απο το πατριωτικο καθηκον της απελευθερωσης της χωρας απο τα ευρωναζιστικα δεσμα με ορους Εθνικης ανεξαρτησιας κ Λαικης κυριαρχιας που θα οδηγησει σε Συντακτικη Εθνοσυνελευση για νεο, προς το πραγματικο συμφερον του Λαου Συνταγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είδαμε το δημοκρατικό χαρακτήρα του επαμ... που με διάφορους τραμπουκισμούς, δήθεν δημοκρατικούς επέβαλαν μια και μόνο φωνή, κατά σύμπτωση πριν από το 1 συνέδριο του Ιανουαρίου... και το αποτέλεσμα φάνηκε... η μεγάλη φυγή πολλών στελεχών που αηδίασαν από τους νεωτερίστικους μπολσεβικισμούς... με φυσικό επακόλουθο τη κατακόρυφη πτώση των ποσοστών...Πολλά έγιναν σε Ηράκλειο, Βόλο και σε άλλες πόλεις... τη δημοκρατία τελικά ο καθένας την έχει πλάση στο μυαλό του όπως τον συμφέρει...

    Η προσπάθεια των ανθρώπων για έκφραση, για μια αλλαγή όπως ο καθένας την πιστεύει δημιουργεί το φαινόμενο των κινημάτων... Αυτό δεν είναι κακό αλλά ούτε είναι προς το παρόν η λύση... Είναι μια προσπάθεια για την οποία ο χρόνος θα δείξει... Πάντως οι θέσεις είναι ουσιαστικές και ρεαλιστικές... Συγχαρητήρια στην παρέα και καλή επιτυχία στο δύσκολο εγχείρημα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιοι ακριβως ηταν οι ΄΄νεωτεριστικοι μπολσεβικισμοι΄΄ που δεν σας αρεσαν αγαπητε ; Ισα ισα το αντιθετο εγινε. Καποιοι ηθελαν να οδηγησουν το ΕΠΑΜ σε αριστεριστικα μονοπατια κοντρα στην ιδρυτικη του διακυρηξη, κ αυτο ακριβως αποφευχθηκε. Η μονη ιδεολογια που εχουμε στο ΕΠΑΜ ειναι ο πατριωτισμος κ η απελευθερωση της Πατριδας μακρια απο αριστερα η δεξια γκρουπουσκουλα. Αυτο που προεχει ειναι η απεξαρτηση της χωρας απο τον ευρωναζισμο με ορους εθνικης κ λαικης κυριαρχιας. Ο,τι απεργαζεται τα παραπανω, ειναι εκ του πονηρου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Αν χρειαζόταν να πει κανείς με λίγα λόγια το τι είναι και τι θέλει το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο(ΕΠΑΜ) θα έλεγε ότι... Το ΕΠΑΜ έχει σαν σκοπό να πάρει πίσω ότι έχει στερήσει από τον εργαζόμενο λαό και τη χώρα το καθεστώς της δουλοπαροικίας του χρέους που έχει επιβάλει η τρόικα...Να επιβάλει τη μη αναγνώριση του δημόσιου χρέους και το σταμάτημα της πληρωμής του εδώ και τώρα. Να απαλλάξει τη χώρα από τον ζουρλομανδύα του ευρώ και με την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ...." .
    Η καλή πίστη επέβαλε να δώ τι ζητάει και προτεινει το ΕΠΑΜ .
    Όταν έφτασα στην επιστροφή σε εθνικό νόμισμα κατάλαβα. Φτάνει.
    http://www.epamhellas.gr/τι-είναι-και-τι-θέλει-το-επαμ/.
    Αντε πάλι με το νερό τού Καματερού. Δραχμούλα μας, μανούλα μας και λοιπές απίθανες κατασκευές που φορτώνουν στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα όλες τις αμαρτίες μας.
    "Την 20ετία 1980-2000 διώχναμε με τις κλωτσιές από την Ελλάδα την Pirelli, την Nissan, τις χημικές βιομηχανίες και βιομηχανίες τροφίμων που έδιναν ένα κόσμο λεφτά σε 40.000 εργάτες στην Βόρεια και στην Νότια Ελλάδα. Κλείσαμε μεταλλευτικά συγκροτήματα, χαρτοποιίες, μεταλλουργίες, και βιομηχανίες συναρμολόγησης με 400.000 εργάτες γιατί έπρεπε οι κομματικοί Δήμαρχο να κερδίσουν στις εκλογές με χατίρια και σε οικοπεδοφάγους.
    Το ευρώ μάς φταίει που σβήσαμε από τον βιομηχανικό χάρτη της χώρας την κολοσσιαία ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, τη βιομηχανία προϊόντων αμύνης και τη λιπασματοβιομηχανία μαζί με εκατοντάδες δορυφορικούς κλάδους με χιλιάδες εργαζόμενους. Και γιατί έχουμε αναγάγει σε επίσημο οικονομικό κλάδο... το λαθρεμπόριο καυσίμων που γιγαντώθηκε μετά το 1993 με την απελευθέρωση των τιμών...". (http://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3161964/oute-i-draxmi-tou-soimple-mas-sozei). Αλλά και το Χρηματιστήριο τού Σημίτη το 1999 με δραχμούλες το "γλεντήσαμε" ώστε να ρουφήξουν οι επιτήδειοι όλα τα αποθέματα τής μικραστικής και μέσης αστικής κοινωνίας ("όλοι αγοράζουμε", "ο δείκτης πάει στις 7.500 μονάδες") και να καταστραφεί τελείως ο ιστός τής οικονομίας.
    Δραχμή χωρίς τις υποδομές που ήδη καταστρέψαμε από τα μέσα τής δεκαετίας τού 1980 και εφ' εξής, πολύ απλά δεν γίνεται.
    Είτε κατά λάθος είτε εσκεμμένα το χάσμα δημιουργήθηκε και όποιος το παραβλέπει ή δεν έχει πάρει είδηση τίποτε (οπότε γιατί να ασχοληθώ μαζί του; τι σωστό να περιμένω από αυτόν;) ή δεν είναι έντιμος (οπότε και πάλι δεν με ενδιαφέρει).
    Τόσο απλά κύριοι ΕΠΑΜ. Καληνύκτα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.