15/10/16

Πολυεθνική αστυνομία ή αυξημένη εντολή της ειρηνευτικής δύναμης αντί εγγυήσεις

Για επίτευξη συμφωνίας και σημαντικής προόδου στα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα στη συνάντηση του με τον Τ/κ ηγέτη, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έγινε μια παραγωγική συζήτηση προσθέτοντας ότι «έχουν συζητηθεί τα θέματα του λεγόμενου effective participation, δηλαδή της αποτελεσματικής συμμετοχής, και του τρόπου λήψεως αποφάσεων στις διάφορες επιτροπές όπως επίσης και οι ποσοστώσεις». Είπε επίσης ότι συζητήθηκε το θέμα της Μεικτής Επιτροπής της Ε.Ε. και ο τρόπος λήψεως αποφάσεων «έτσι ώστε να μπορεί το κράτος να λειτουργεί  αποτελεσματικά και να παίρνει αποφάσεις εγκαίρως με τη συμμετοχή του στην Ε.Ε.».Ο Πρόεδρος είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν και τα «θέματα που άπτονται της σύνθεσης και λειτουργίας της Αστυνομίας σε ομοσπονδιακό και σε επίπεδο συνιστωσών πολιτειών», κάνοντας λόγο για την ύπαρξη συμφωνίας. Όπως υπέδειξε, «παραμένουν κάποιες επιμέρους πτυχές που παραπέμφθηκαν στους διαπραγματευτές, προκειμένου να υπάρξει μια ολική συμφωνία στα όσα έχω αναφέρει». Κληθείς να διευκρινίσει την αναφορά του περί συμφωνίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «υπήρξε σημαντική πρόοδος στα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής και του τρόπου λήψης αποφάσεων στα διάφορα όργανα του κράτους, Επιτροπές και Ρυθμιστικές Αρχές, όπως υπήρξε και σημαντική πρόοδος στη Μικτή Επιτροπή που θα επιλαμβάνεται των θεμάτων που άπτονται της ευρωπαϊκής ευρύτερα πολιτικής που θα ακολουθεί το κράτος έτσι ώστε να μην παρουσιάζονται κενά».

Το εδαφικό Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει η συζήτηση επί του Εδαφικού και πότε θα μεταβούν οι ηγέτες στο εξωτερικό για συζήτηση του, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχουμε ακόμα αρκετές συναντήσεις να πραγματοποιήσουμε στην Κύπρο. Μετά το τέλος θα διαφανεί πού οδηγούμεθα, εάν χρειάζονται κάποιες νέα συναντήσεις κατά το Νοέμβριο ώστε να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στα κεφάλαια που εξετάζουμε και εν συνεχεία θα αποφασιστεί πότε και πώς θα γίνει η συζήτηση και του Εδαφικού».

Ενδιαφέρον και από άλλους Σε ερώτηση αν αναμένουμε πρωτοβουλίες και από άλλες χώρες για τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ο Πρόεδρος είπε ότι «ναι φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κάποια Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία είναι και ευπρόσδεκτα βεβαίως. Κάθε προσπάθεια παρέμβασης σε ένα απόλυτα αιτιολογημένο αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς που δεν πλήττει ποσώς βεβαίως την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμη». Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε χθες με τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, και αν είναι πιο αισιόδοξος, ο Πρόεδρος είπε «να μην είστε απογοητευμένοι». Πρόσθεσε ότι «έγινε ένα brainstorming το οποίο απασχόλησε και την ίδια και τους συνομιλητές μας».

Το Εθνικό Συμβούλιο Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάποια κόμματα ζητούν τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα έρθει και η ώρα του Εθνικού Συμβουλίου και βεβαίως δεν θα παραλείψω να ενημερώσω διότι μιλώ για πρόοδο κλπ. Συνεπώς θα πρέπει να γνωρίζουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ποια είναι η πρόοδος. Αλλά αυτή την ώρα, λόγω της ενασχόλησης με τις συνομιλίες είναι αδύνατον να έχεις ταυτόχρονα συνομιλίες και ταυτόχρονα Εθνικό Συμβούλιο και ταυτόχρονα διακυβέρνηση του τόπου και ταυτόχρονα ένα σωρό άλλες υποχρεώσεις».

Ιθαγένεια και ελευθερίες Ερωτηθείς τι θα απασχολήσει τη συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας την ερχόμενη Κυριακή, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα είναι τα θέματα της ιθαγένειας και των ελευθεριών».
Κληθείς να πει αν παραμένουν μεγάλα εμπόδια στα τρία κεφάλαια που συζητούνται τώρα, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα εξαντληθούμε για να βρούμε λύση αρκεί να υπάρχει από πλευράς Τουρκίας ανταπόκριση στα κεφάλαια που την αφορούν και στα οποία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Πολυεθνική αστυνομία Ερωτηθείς για το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, ο Πρόεδρος είπε ότι «προς αποτροπή ή εξουδετέρωση του ισχυρισμού ότι επιβάλλεται να έχουμε τουρκικές εγγυήσεις ή τουρκική παρουσία, είναι η πρόταση που κατέθεσα και που προβλέπει την πολυεθνική αστυνομία είτε μια αυξημένη εντολή της ειρηνευτικής δύναμης που να προλαμβάνει να καταστέλλει και να αποτρέπει κίνδυνους που τάχα εμφανίζονται ότι μπορεί να δημιουργηθούν».
Σε ερώτηση αν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την πρόταση που καταθέσαμε ο Πρόεδρος είπε «πάντα μέσα στις παραμέτρους όπως τέθηκαν, με βασικές αρχές και προϋποθέσεις, που υπάρχει μια σημαντική επιχειρηματολογία γιατί δεν δικαιολογείται να προβάλλεται το αίτημα για παρουσία τουρκικού στρατού ή εγγυητικά δικαιώματα ή παρεμβατικά δικαιώματα μιας χώρας που εκ των τριών παραμένει μόνη να διεκδικεί αυτό το δικαίωμα».

1 σχόλιο:

  1. λογικα λοιπον ο μακαριος δεν ηθελε την ενωση με το ελληνιο κρατος αλλα βεβαια κιαν το σκεφτοταν,σιγουρα θα του το αρνουνταν οι λωζανιοι εδω...
    τωρα η κυπρος βολοδερνει οντως αναδελφη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.