4/10/16

Τζέιμς Σταυρίδης: «Δεν τίθεται κανένα θέμα για την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ
Την έντονη ανησυχία του για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης εκφράζει ο πρώην ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ερώτημα για την κυριαρχία στο Αιγαίο και στα νησιά του. Οπως δήλωσε στην «Κ» στο περιθώριο εκδήλωσης του Hellenic Initiative στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο βασικός ομιλητής, η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Τούρκο πρόεδρο «είναι πολύ ανησυχητική. Αυτή είναι κανονισμένη, διεθνής έννομη τάξη. Είναι πάντα ανησυχητικό όταν βλέπει κανείς αμφισβητήσεις σε λυμένα εδαφικά θέματα. Γνωρίζω ότι από την πλευρά του διεθνούς δικαίου δεν τίθεται απολύτως κανένα ζήτημα για την κυριαρχία στο Αιγαίο και στα νησιά που βρίσκονται εκεί».
Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη, αυτός είναι και ο λόγος που είναι σίγουρος, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι «η Τουρκία θα ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις και θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο». Στην εκδήλωση του Hellenic Initiative, η Ελένη Κουναλάκη, υποστηρίκτρια και σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον, παρουσίασε τον ναύαρχο Σταυρίδη ως τον υψηλότερα ιστάμενο Ελληνοαμερικανό που υπηρέτησε ποτέ στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ αποκάλυψε ότι ήταν επίσης στην «εξαιρετικά μικρή λίστα» των πιθανών αντιπροέδρων της κ. Κλίντον. Οπως δήλωσε άλλωστε και στη συνέντευξή του την Κυριακή στην «Κ», είναι πρόθυμος να υπηρετήσει τη χώρα του και από άλλες θέσεις.

Στην ομιλία του, ο πρύτανης σήμερα στη Σχολή Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκτός από τις αξίες της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού που πηγάζουν από την αρχαία Ελλάδα, τόνισε επίσης τη γεωγραφική σημασία της σε μια «καυτή γωνία» του πλανήτη, οι προκλήσεις της οποίας δεν επηρεάζουν μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, άρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο ίδιος αναφέρθηκε επιπλέον στη συνεισφορά και την ικανότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, στην επιρροή της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και στη σχέση της με τη γεωπολιτική και στο «απίστευτο» ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Ο ναύαρχος Σταυρίδης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον ακριβώς λόγω αυτού του ανθρώπινου δυναμικού, που εκτίμησε ότι θα βοηθήσει τη χώρα να γυρίσει σελίδα, όπως υπονοεί ο τίτλος του συνεδρίου «Greece’s Turn», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Fletcher στα μέσα Οκτωβρίου για την Ελλάδα. Ερωτώμενος ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο, απαντά πως «πρακτικά χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να εκκινήσει κανείς την οικονομία. Σε συνδυασμό με την κατάλληλη γεωπολιτική υποστήριξη μέσω του ΝΑΤΟ, θα θέσουν την Ελλάδα στην καλύτερη θέση που θα μπορούσε να βρίσκεται».

Σε σχετική ερώτηση, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέπεμψε για διευκρινίσεις στην τουρκική κυβέρνηση. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία «έχουν επί μακρόν αναπτύξει διπλωματικές οδούς για να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα του Αιγαίου». Όπως τόνισε, «ενθαρρύνουμε την Τουρκία και την Ελλάδα, ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, να συνεργασθούν για να διατηρήσουν καλές σχέσεις γειτονίας και να καλλιεργήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ένα σταθερό Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής».
Καθημερινή

8 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης euripidesb173@gmail.com

    Ίσως κάνω λάθος.

    Αλλά όλα δείχνουν ότι η Τουρκία μπλοφάρει με το Αιγαίο για να πάρει την Κύπρο με σύμφωνη γνώμη των αιδώ ημετέρων του Ευρωπαϊκού "δημοκρατικού" τόξου.

    Αν κρίνουμε και που αποτείνεται ΜΟΝΟΝ ο Κασουλίδης, για βοήθεια, φαίνεται ότι η συμφωνία έκλεισε.

    Με αναμενόμενο μπράβο στον Τσίπρα, που «γλύτωσε» το Αιγαίο.

    Εξ άλλου την Κύπρο την έχουν ξεγράψει από την εποχή το 2004 του σχεδίου τους Αάν. Οι «όλοι μαζί η Ελλάδα μπορεί» «Ευρωπαϊστές», νεοταξικοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε κατεβαινε κανα νιμιτζ εδω κατω φορτωμενο με ντολλαρς κιασε τα σαπια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κόλπο είναι. Πλάτες στον τσίπρα κάνει ο ερντογάν να ανακηρυχθεί πατριώτης ο ΓΑΠ Νο2 εδώ και ο τσίπρας στον έρντο που συνέχεια τον σεγοντάρει στην ΕΕ..Δεν θα γίνει πόλεμος για τίποτε στην περιοχή. Τα έχουμε δώσει όλα, απλώς πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες να τα καταπιεί ο λαός όμορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι λες ωρε ιωαννη;
      Κολπο χωρις αμφιβολια,αλλα τι κολπο;
      COLPO GROSSO!!! To Mεγαλο κολπο!!!
      Προσεξε:Θα γινει ενα μπομπουνιδι τριημερο...θα μπουκαρουν οι τουρκοι με δεκα βατραχανθρωπους στο καστελοριζο...η ελληνικη φρουρα μετα απο δυο-τρεις ντουφεκιες θα παρει διαταγη να παραδοθει,θα γινει ενας χαμος για κανα μηνα,γενικη επιστρατευση,σειρηνες,μαιναδες,μαναδες θα κλαινε,πανικος στους δοκτωρες οι οποιοι θα αναθεματιζουν γιατι δεν την εκαναν για γερμανια ενω μπορουσαν,οι τραπεζες θα κλεισουν εντελως και στο τελος θα επεμβουν οι αγγλογαλλοι με νεες συνθηκες του Βερολινου οπου το καστελοριζο θα πεσει στα χερια των τουρκων,παει κιη γειτνιαση με την ΑΟΖ της Κυπρου και το βασικοτερο:οι καταθεσεις θα μηδενιστουν...χεχεχεχε! το κρατος θα χασει μεν το καστελοριζο,αλλα θα εγκολπωσει το χρημα των καταθεσεων...;)

      Διαγραφή
    2. ετσι πανε κιοι S300,πανε και τα zubr,πανε και τα apache στα αζητητα,οπως πηγαν και τα φαντομ το ΄74...δηλ.δεν παιζομαστε...
      Το τελικο αποτελεσμα: Θα γειτνιασουν προσεξτε οι τεσσερις ΑΟΖ ως εξης:ΙΣΡΑΗΛ-ΚΥΠΡΟΣ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ... Κιο Σταυριδης τσιμουδια κιοι αποδημοι στην αμερικη θα συνεχιζουν τις ασχολιες τους δινοντας κανα μποναμα στον ταδε υποψηφιο για να εξευμενισουν τον οποιο προεδρο, δηθεν για θεματα της πατριδας,αλλα επι της ουσιας για τα προσωπικα τους ωφελη...κιολα μελη γαλα...κιαλλοι πακιστανοαφγανοι "ομογενεις" θα εισρεουν κιαλλοι αριστουχοι θα εκρεουν...αμην...

      Διαγραφή
  4. Απόγονος Σμυρναίων προσφύγων του 1922, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι τι συνέβει στους γονείς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ναι,αλλα το χρημα του απο που σταζει;
    Απο την FED...Oποτε μπορει να σκαει με το ως ανω σεναριο,αλλα "θαναι αργα αγαπη μου γλυκια"...
    Βλεπετε,δεν σας εκανε η μητερα πατρις...θελατε να πατε την ισχυ σας στο αμερικα...
    Αλλα,ειπαμε,μπορει να κανω παντα λαθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκθέτουν πράγματι κόσμο (Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, Στρατηγούς, Ναυάρχους κλπ. κλπ.) ή η ελληνική διχόνοια... «γκρεμίζει» συνεχώς σπίτια στους κόλπους του Απόδημου Ελληνισμού, τώρα που ζητούν την «επιστολική» ΨΗΦΟ, που - έτσι όπως το πάνε - ΔΕΝ πρόκειται να εφαρμοστεί ΠΟΤΕ στην ΕΛΛΑΔΑ;;;

    οΟο

    Οι... «κροίσοι Ομογενείς» της Hellenic Ιnitiative , που ΘΑ έκαναν... «μεγάλες επενδύσεις» στην Ελλάδα και άλλα γραφικά, στην εκδήλωση-δείπνο, 3 Οκτωβρίου 2013 στο Μανχάτταν, με την παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, έβαλαν... φακέλους στα τραπέζια, ζητώντας από τον κόσμο... «να δώσει ότι έχει ευχαρίστηση» για την Ελλάδα!

    Από τις προσφορές που γίνονται για την Ελλάδα - μέσω μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στις ΗΠΑ (SOS-Villages κ.ά.) - περίπου τα μισά καταλήγουν στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα κρατούνται στις ΗΠΑ για... λειτουργικά τους έξοδα.

    «Αυτόν τον Τζίμυ δεν τον κάνω καθόλου trust» (Astoria "Greek-American" jargon/alaburnese)... χαχαχα!

    Επίσης, στο εν λόγω «τιμητικό δείπνο», με την παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας A. Σαμαρά (που... χειροκροτούσε!), τίμησαν και το βασικό στέλεχος του τουρκικού λόμπι στις ΗΠΑ, Muhtar Kent, για τις... «υπηρεσίες του στον Ελληνισμό»!!! O φιλοχρήματος Μπιλ Κλίντον, που ήταν στην εκδήλωση-δείπνο και έκανε βαρύγδουπες «φιλελληνικές» δηλώσεις, ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ για την παρουσία του, ενώ η εφημερίδα New York Times «γκρέμισε» πρόσφατα (!) το αμαρτωλό «'Ιδρυμα Κλίντον». O γαμπρός του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ, ο Μαρκ Μεζβίνσκι (σύζυγος της προεδρικής πρώτης κοράκλας Chelsea) κερδοσκόπησε εις βάρος της Ελλάδας μέσω hedge fund (Eaglevale Partners), ελπίζοντας στην αναβίωση της ελληνικής οικονομίας (*)... μάλλον θα ήταν τότε που - στο τσακ - θα μας έβγαζε ο Tony στις αγορές... χαχαχα!

    ΠΗΓΗ

    (*) Με απώλειες 90% ο γαμπρός του Κλίντον κλείνει το hedge fund του για την Ελλάδα (Μάρτιος του 2015, New York Times)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.