7/10/16

Η Τουρκία δεσμεύει περιοχές εντός FIR Αθηνών και ζητά αποστρατιωτικοποίηση νησιών

  • Φωτογραφία από το φυλάκιο Παναγιά στο Φαρμακονήσι (φωτ.: ΥΠΕΘΑ)
Συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία, καθώς στις 11 και 12 Οκτωβρίου αποφάσισε να κάνει ασκήσεις δεσμεύοντας μεγάλη περιοχή εντός του FIR Αθηνών, μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου.

Με τη NAVTEX 626/16, σε συνδυασμό με τα άλλα πεδία βολής που έχει δεσμεύσει μέχρι το τέλος του χρόνου (που έχουν κηρυχθεί άκυρα από τις ελληνικές Αρχές), η Τουρκία εγκλωβίζει την Ικαρία, τη Χίο και τον Αϊ-Στράτη.
Παράλληλα, με νέες ΝΟΤΑΜ, επαναφέρει το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, τα οποία αναφέρει με τουρκικές ονομασίες. Μάλιστα η Άγκυρα επικαλείται τη συνθήκη της Λοζάνης, την οποία κατήγγειλε πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν!
Οι τούρκικες Αρχές κάνουν συγκεκριμένη αναφορά στη Χίο και στα Ψαρά, επιμένοντας ότι ισχύει υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης τους, και απαιτούν τα δύο νησιά να μην συμπεριλαμβάνονται σε οποιοδήποτε σενάριο άσκησης – με αφορμή τις ασκήσεις που έχουν αναγγείλει οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΝΟΤΑΜ Α2157/16).
Η αντίδραση της Αθήνας
Από τη μεριά της η Αθήνα με νέα NOTAM (Α2168/16) χαρακτηρίζει άκυρη την τουρκική, επισημαίνοντας ότι αφορά καταρχήν περιοχή του FIR Αθηνών (που υπεύθυνη για την έκδοση ΝΟΤΑΜ είναι η ΥΠΑ), και επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να σχεδιάζει και να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτές τα περιοχές, όπως συνήθως κάνει.
Επίσης καταγγέλλει την Άγκυρα επειδή χρησιμοποιεί τις τουρκικές και όχι τις διεθνώς αναγνωρισμένες ονομασίες των ελληνικών νησιών.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.