26/3/17

Αλήθειες και (ταξικοί) μύθοι για το 1821

Σε εκδήλωση της εφημερίδας «Εστία» και της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας «φωτίστηκαν» πτυχές της Εθνικής Παλιγγενεσίας

Ρεπορτάζ: Στάθης Βασιλόπουλος
Φωτό: Δημήτρης Γκολφομήτσος
Το έπος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 «φώτισαν» Από πάνω προς τα κάτω: Ελευθέριος Σκιαδάς, Τηλέμαχος Μαράτος,  Ανδρέας Ζαΐμηςοι ομιλητές που συμμετείχαν στη λαμπρή εκδήλωση που διοργάνωσαν, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας και η εφημερίδα «Εστία», στην κατάμεστη αίθουσα του μεγάρου της Αρχαιολογικής Εταιρείας, στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου, στο κέντρο της Αθήνας.
Την «κουρτίνα» της εκδήλωσης, η οποία ήταν αφιερωμένη στην Εθνική Παλιγγενεσία, τράβηξε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας και αρθρογράφος της «Εστίας» Τηλέμαχος Μαράτος.

Ο γενικός διευθυντής της «Εστίας» και αρθρογράφος της «δημοκρατίας» Ελευθέριος Σκιαδάς, αφού αναφέρθηκε στον πατριωτικό και εθνωφελή χαρακτήρα της εφημερίδας, κάλεσε τους παρισταμένους να στρέψουν το βλέμμα τους στο μέλλον για να συναντήσουν το 1821, όταν θα γιορταστούν τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της μεγάλης Εθνεγερσίας.

Ο ίδιος τόνισε: «Οφείλουμε να φέρουμε στην επιφάνεια νέες πηγές και δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι έχουν εξαντληθεί». Αναγνώρισε πως «είναι καιρός να συζητήσουμε εκ νέου για το 1821, αλλά τηρώντας αποστάσεις από μικρόψυχα δημοσιεύματα, που συχνά υπαγορεύονται από ταπεινά προσωπικά και κομματικά κριτήρια».

Ο κ. Σκιαδάς έδωσε τον λόγο στον πρώην βουλευτή και υπουργό Ανδρέα Ζαΐμη, ο οποίος «αποδόμησε» τα επιχειρήματα των ιστορικών που παρουσιάζουν την Ελληνική Επανάσταση ως μία Επανάσταση ταξική, παραλληλίζοντάς την εσφαλμένα, όπως τόνισε, με τη Γαλλική.

Στην ομιλία του ο κ. Ζαΐμης στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του ορθόδοξου κλήρου και του κρίσιμου ρόλου του στην επιτυχία της μεγάλης εθνικής εξόρμηση του 1821.
Την αυλαία της εκδήλωσης έριξε ο Αντώνης Πετμεζάς, απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος έκανε μνεία στην απαράμιλλη δεινότητα των θαρραλέων μπουρλοτιέρηδων της Επανάστασης (Κανάρης, Μιαούλης, Παπανικολής, Πιπίνος, Τομπάζης, Τσαμαδός κ.ά).

Οπως είπε, οι Ελληνες, με βασικό «όπλο» τους τον επιδέξιο χειρισμό των μικρών αλλά ευέλικτων πυρπολικών τους κατάφεραν να επικρατήσουν στην άνιση αναμέτρηση εναντίον του οθωμανικού στόλου, που διέθετε βαρειά πλοία με δεκάδες πολυβόλα.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο βουλευτής της Ν.Δ. και αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας, βουλευτής Θεσπρωτίας, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου π. Δημήτριος Νίκου, ο τέως γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Αντώνης Βογιατζής και ο -αειθαλής- δημοσιογράφος Ζάχος Χατζηφωτίου.
δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.