20/3/17

Ο πρέσβης Κασκαρέλης θυμάται: Το ναυάγιο του Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ

Μία άγνωστη, κωμικοτραγική ιστορία με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Παπανδρέου και την Μαντλίν Ολμπράιτ, όταν αμφότεροι ήταν υπουργοί Εξωτερικών, αποκαλύπτει ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης.
Πρόκειται για μία μεταξύ τους συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΝΑΤΟ-ΕΕ, στις 14 Δεκεμβρίου 2000, στην οποία κυρίαρχο θέμα ήταν η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ESDP).
Ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ την περίοδο 2000-2004 περιγράφει στο βιβλίο «Η τέλεια καταιγίδα» (Εκδόσεις Μεταίχμιο) το παρασκήνιο εκείνης της Συνόδου και το «Βήμα» δημοσίευσε τα επίμαχα αποσπάσματα.
Οπως λέει ο ίδιος:

«Μέχρι τη Σύνοδο όλοι είχαν στραφεί κατά της Τουρκίας, καθώς στην πρώτη αυτή φάση δεν είχαν εκδηλωθεί οι ελληνικές θέσεις για τον απλό λόγο ότι δεν υπήρχαν. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μου, κανείς στην Αθήνα δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα που φάνταζε ακόμη απόμακρο, δυσνόητο και ως εκ τούτου ''κράτα το μακριά''».

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου έφτασε με τους συνεργάτες του στην έδρα του ΝΑΤΟ και ο Κασκαρέλης ξεκίνησε ως είθισται την ενημέρωση. «Κράτησε 10 λεπτά περίπου. Αντιλήφθηκα ότι τόσο ο υπουργός όσο και οι εξ Αθηνών συνοδοί του είχαν εικόνα διάφορων θεμάτων εκτός από το κρίσιμο του ESDP», αφηγείται.

Στη συνέχεια οι υπουργοί Εξωτερικών, συνοδευόμενοι από τον μόνιμο αντιπρόσωπο και πέντε μέλη των αντιπροσωπειών τους πήγαν στην αίθουσα 1 που σύντομα θα μετατρεπόταν σε «αρένα ρωμαϊκού σταδίου».

Ξεκίνησαν οι προσυνεννοήσεις σε «ένα πανδαιμόνιο παρόμοιο με τις αίθουσες των χρηματιστηρίων πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Η ελληνική αντιπροσωπεία κρατούσε πολύ χαμηλούς τόνους λόγω έλλειψης γραμμής και παρά τις προσπάθειές μου για τη δημιουργία του αναγκαίου κλίματος συναγερμού, ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει ήρεμος».
Πηγή: Ιεφημερίδα

1 σχόλιο:

  1. "The Green Horse Has Fallen"

    (ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ... ΜΑΝΕΚΕΝΕ και ως Π/Υ)

    Σε ένα μήνα - σαν σήμερα - δλδ στις 20/4/2017 (ημερομηνία πληρωμής «εξωτερικού» χρέους προς ΕΚΤ / CEB), θα θυμηθούμε και πάλε την επέτειο (20/4/2008) της άτυχης (*) βόλτας του πρώην πρωθυπουργού στη Σταμάτα, όπου - τότε - ανεπιβεβαίωτες φήμες, κάτι δλδ σαν αστικός μύθος / hoax, ανέφεραν πως ο ΓΑΠ είτε προσπάθησε να διορθώσει την αλυσίδα του ποδηλάτου του… εν κινήσει (OMG!) ή ότι - λέει - αποσπάστηκε η οδηγική προσοχή του, όταν κάτι πιτσιρικάδες της γειτονιάς του φώναξαν: «Μάστορααα, σου ξεφούσκωσε η αλυσίδα!»... χαχαχα!

    (*) το ατύχημα του ανθρώπου που έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ / IMF και ονειρεύτηκε την «πράσινη (**) ανάπτυξη» και την Ελλάδα ως... «Δανία του Νότου» ... «Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» (από τον «Αμλέτον» του Σακεσπίρου aka «Το Καμάκι του Σεξ»)

    (**) «πράσσειν άλογα» ή/και «πράσινα άλογα» (κατά τον «χλωρόν» ίππον της... Αποκάλυψης του Ιωάννη!)

    https://www.youtube.com/watch?v=q6bkLP3Mz9M

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.