16/3/17

Η σημασία των Διεθνών Ασκήσεων Έρευνας και Διάσωσης στην Κύπρο

Προϋπόθεση επιτυχίας, οπωσδήποτε, η με αυστηρά κριτήρια επιλογή προσωπικού, ταγμένου στον αντικειμενικό σκοπό
Με αφορμή ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας για τη διεξαγωγή Κοινής Άσκησης Έρευνας και Διάσωσης υπό την επωνυμία «SAREX ‘CYPFRA - 01/17’» (http://www.mod.gov.cy/mod/mod.nsf /All/9EC60F30E2CCCFE5C22580CD0020B3FD?OpenDocumen), επισημαίνεται ότι είναι μία σημαντική δραστηριότητα στον τομέα έρευνας και διάσωσης, ιδιαίτερης σημασίας για όλα τα κράτη. Ιδιαίτερα, δε, στην περίπτωσή μας, δεν πρέπει να μείνει απαρατήρητη.
Η συχνή παρουσία εναέριων και πλωτών σωστικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ), για επιτήρηση του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της, ή και η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, με ή χωρίς τη συμμετοχή και άλλων χωρών, και οπωσδήποτε σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος, με συντονιστικό επιχειρησιακό φορέα το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κ.Δ., αναμφισβήτητα επιφέρει τα πιο κάτω σημαντικά οφέλη:
1. Ενισχύει την οντότητα και την κυριαρχία της Κ.Δ.

2. Στέλλει μηνύματα προς όλες τις πλευρές, ιδιαίτερα, προς την επικίνδυνη επεκτατική πολιτική της Τουρκίας εναντίον της Κ.Δ. με τις αυξανόμενες απειλές, παραβάσεις και παραβιάσεις του εναερίου χώρου, των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ

3. Μια από τις αρχές της μάθησης είναι η επανάληψη. Οι συχνές ασκήσεις του προσωπικού και η δοκιμασία των μέσων επιφέρουν σημαντικά οφέλη, όπως εμπιστοσύνη και αξιοπιστία των σωστικών μέσων, εμπειρία και γνώση στο προσωπικό, αναβάθμιση της αυτοπεποίθησής του και εξύψωση του ηθικού του, παράγοντες που ενδυναμώνουν τη μαχητική ισχύ και επιτυχία της όποιας Επιχείρησης.

4. Η συμμετοχή χωρών με σωστικά μέσα σε ασκήσεις και όχι μόνο, επενεργεί προσθετικά στο κύρος και την αναγνώριση της Κ.Δ., λόγω των δοκιμασμένων παραγόντων, του Αξιόμαχου Προσωπικού, της Αξιοπιστίας και Αποτελεσματικότητας των Επικοινωνιών, των Πλωτών και Εναερίων Μέσων και, οπωσδήποτε, ενισχύεται η επαγγελματικότητα τού τρόπου Διαχείρισης της όποιας Επιχείρησης από πλευράς του Έμπειρου Στρατιωτικού Προσωπικού του ΚΣΕΔ.

Όλα τα πιο πάνω ενισχύουν την προοπτική οργάνωσης και λειτουργίας Περιφερειακού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, στο έδαφος της Κ.Δ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται προς όφελος ενός κράτους, του οποίου το 37% του εδάφους και όχι μόνο είναι υπό κατοχή από την Τουρκία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το Κράτος, διά των αρμοδίων φορέων οφείλει να διοργανώνει και να διεξαγάγει τέτοιες ασκήσεις με ή χωρίς τη συμμετοχή άλλων χωρών. Να διατηρεί την επιχειρησιακή ετοιμότητα προσωπικού και μέσων στο ύψιστο δυνατό επίπεδο. Αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί, παράλληλα, με την ενίσχυση της ΕΦ, με σύγχρονα, έξυπνα και αποτελεσματικά οπλικά συστήματα και τη συνεχή εκπαίδευση των χειριστών.
Προϋπόθεση επιτυχίας, οπωσδήποτε, η με αυστηρά κριτήρια επιλογή προσωπικού, ταγμένου στον αντικειμενικό σκοπό, τον αποτελεσματικό χειρισμό των συστημάτων, όπως και η αξιοποίηση των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων στον μέγιστο βαθμό, σε τόπο και χρόνο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ
Ταξίαρχος ε.α.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.