2/3/17

Ανάλυση - Η Τουρκία σε χρόνους διεθνούς πολιτικής

Μάρκος Τρούλης
Δικαιολογημένα διερωτώνται πολλοί για την Τουρκία και τις εκτιμήσεις Ελλήνων αναλυτών: Αφού λέτε και ξαναλέτε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα κατακερματισμένη πολιτικά και ανθρωπολογικά, γιατί δεν «εξαϋλώνεται»; Εδώ και δεκαετίες λέτε ότι η Τουρκία είναι «ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια της Ανατολής, ως μια άλλη Οθωμανική Αυτοκρατορία», αλλά παραμένει εκεί αποκομίζοντας κέρδη και αυξάνοντας διαρκώς τις αξιώσεις της. Οι λέξεις που χρησιμοποιώ δεν είναι τυχαίες, καθώς κάπως έτσι σκεφτόμαστε συνήθως. Η πραγματικότητα έχει δύο πτυχές, οι οποίες αναφέρονται γιατί όντως η Τουρκία συνιστά μια προβληματική περίπτωση. Επιστροφή στα βασικά, λοιπόν.

Η πρώτη πτυχή σχετίζεται με την αίσθηση του χρόνου στη διεθνή πολιτική και στη συμπαρομαρτούσα ιδιοσυστασία μιας διεθνολογικής ανάλυσης.
Οι μελετητές των διακρατικών σχέσεων σκέφτονται μακροϊστορικά ή έστω μεσοπρόθεσμα, πάντως ποτέ με άξονα τους χρόνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου – οι οποίοι είναι εξαιρετικά βραχείς. Είναι θελκτικές οι Σειρήνες που αποζητούν τη γρήγορη και εύκολη εκτίμηση, αλλά είναι εξίσου ριψοκίνδυνες οι αξιολογίες που δεν πατούν στο στέρεο έδαφος της καλής θεωρίας και της ιστορίας, αλλά επαφίενται στην ανακλαστική αντίδραση.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.