7/3/17

Πόσους φόρους θα αποφεύγαμε χωρίς προσλήψεις ημετέρων στο Δημόσιο;


Μια από τις κύριες αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία ήταν η υπέρογκη αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων τα έτη 1980-2010. Στα πλαίσια της πελατειακής λογικής και της αντίληψης περί κράτους – κομματικού φέουδου, δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις λάμβαναν χώρα κάθε χρόνο. Ακόμα και μετά τη θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ το πολιτικό σύστημα έβρισκε τρόπους να το παρακάμπτει και να διορίζει αφειδώς φίλους και ημετέρους, χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο.
Ήταν άλλωστε η εποχή που η χώρα κατέγραφε ραγδαία ανάπτυξη, στηριγμένη στην υπερκατανάλωση και το κρατικοδίαιτο επιχειρείν, με δανεικά από τις αγορές και τις τράπεζες, καθώς και με επιδοτήσεις της Ε.Ε. Ο παραγωγικός και βιομηχανικός ιστός της οικονομίας σταδιακά ξηλώθηκε, την ίδια στιγμή που μια θέση στο δημόσιο φάνταζε περίπου ως «η γη της επαγγελίας» για πολλούς νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ως αποτέλεσμα, το 2009, έτος που το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα €35 δις και το δημόσιο χρέος στα €300 δις, ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων ανήλθε στις 970 χιλιάδες. Αν μάλιστα σε αυτούς προσθέσουμε και τους πάνω από 50 χιλιάδες υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, τότε ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο. 
Ο παρακάτω πίνακας εμφανίζει με βάση επίσημα στοιχεία του υπουργείου την εξέλιξη του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ανά κατηγορία στα χρόνια της κρίσης, δηλαδή από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι το Δεκέμβριο του 2016.

Για τη συνέχεια Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.