25/3/17

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Προειδοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία για τις έρευνες στην ΑΟΖ

Ανακοίνωση-προειδοποίηση της Άγκυρας για την Κυπριακή ΑΟΖ – «Η Άγκυρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο»
Ανακοίνωση μέσω της οποίας προειδοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία να μην προχωρήσει στις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ εξέδωσε το Τουρκικό ΥΠΕΞ.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι επαφές (συνάντηση του ΠτΔ με στελέχη της ExxonMobil στις Ηνωμένες Πολιτείες) «δείχνουν για άλλη μια φορά ότι η ελληνοκυπρική διοίκηση, στο πλαίσιο των μονομερών δραστηριοτήτων σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην αυτόκλητη ΑΟΖ της, παραγνωρίζει τα αναφαίρετα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του τουρκοκυπρικού λαού, των συνιδιοκτητών του νησιού».
Υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζει επίσης και με αφορμή την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης με τη χορήγηση αδειών σε εταιρείες κολοσσούς, ότι «η ελληνοκυπρική διοίκηση αδυνατεί να αντιληφθεί την ευεργετική για όλους δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας τόσο στο νησί όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να προκύψει από λύση του κυπριακού». Και επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία και οι Τ/Κ καταβάλουν εντατικές προσπάθειες για να υπάρξει διευθέτηση.

Συνεχίζοντας καλεί «την ελληνοκυπριακή πλευρά που δεν αναγνωρίζει τους Τουρκοκύπριους ως ισότιμους εταίρους, να αποφύγει ενέργειες ως να ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης των φυσικών πόρων του νησιού και να σταματήσει τις δραστηριότητες στον τομέα των υδρογονανθράκων».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία «υπενθυμίζει πάλι πως θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ».
Cyprustimes 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.