25/3/17

Η πολιτική αυτοχειρία Ερντογάν

του Σάββα Καλεντερίδη
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μια χαρισματική πολιτική προσωπικότητα, ίσως η πιο σημαντική μετά τον Μουσταφά Κεμάλ, στη διαμόρφωση και την εξελικτική πορεία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Κεμάλ είναι ο άνθρωπος που έκανε συμβιβασμούς και συγκερασμούς, και πάνω στα ερείπια, τους ποταμούς αίματος και τα κόκαλα των γενοκτονημένων Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων κατόρθωσε να χτίσει ένα κράτος αποδεκτό από τη χριστιανική Δύση και εν μέρει από τη μουσουλμανική Μέση Ανατολή.
Το κράτος του Κεμάλ στηρίχτηκε πάνω στους εξής τέσσερις πυλώνες: «Ένα έθνος, ένα κράτος, μία γλώσσα, μία θρησκεία».
Όλα αυτά τα χρόνια που ο κεμαλισμός ήταν η βασική και μοναδική ιδεολογία του κράτους, όλες οι πολιτικές ιδεολογίες αλλά και το λεγόμενο πολιτικό Ισλάμ ήταν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των κρατικών μηχανισμών, αυτό που λέμε «βαθύ κράτος».
Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο άνθρωπος που έσπασε τα στεγανά του κεμαλισμού και διέσπασε τους μηχανισμούς του βαθέος κράτους, εγκαθιδρύοντας το πολιτικό Ισλάμ και καθιστώντας το σταδιακά ως τη νέα κυρίαρχη ιδεολογία στην Τουρκία. Ταυτόχρονα διεύρυνε και επέκτεινε τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που είχε αρχίσει να θεσπίζει ο Τουργκούτ Οζάλ τη δεκαετία του 1980, δίνοντας έτσι μια ιδιαίτερη ώθηση στην τουρκική οικονομία.
Χαρισματική φυσιογνωμία, μιλώντας εκτός κειμένου, από στήθους –ή μάλλον από καρδιάς– στους πολίτες, κατόρθωνε να συναρπάζει τα πλήθη πετυχαίνοντας αλλεπάλληλες εκλογικές νίκες από το 2002.
Και όλα αυτά μέχρι τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.
Γιατί τη δεύτερη δεκαετία αρχίζει μια νέα περίοδος. Ο Ερντογάν απομακρύνει από κοντά του σταδιακά τους παλιούς συντρόφους του, με τους οποίους ίδρυσε το AKP, και δημιουργεί τον οικογενειακό του κύκλο με παιδιά, γαμπρούς και ανίψια.
Το χειρότερο: απομονωμένος από τους παλιούς συντρόφους του, που του έδιναν μια ευσταθή ισορροπία, μπαίνει στον πειρασμό της συγκέντρωσης πολιτικού χρήματος για να αντισταθμίσει το πολιτικό έλλειμμα και το έλλειμμα ευστάθειας που δημιουργήθηκε γύρω του με την αποχώρηση της ηγετικής ομάδας του ΑΚΡ.
Όμως η συγκέντρωση πολιτικού χρήματος γίνεται ένας πειρασμός που οδηγεί στη διαφθορά, και ο φόβος της αποκάλυψής της, στον αυταρχισμό και τον απολυταρχισμό.
Αυτό ακριβώς έπαθε ο Ερντογάν.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news
και στη δημοκρατία 

16 σχόλια:

  1. Ερώτηση στον κ.Καλεντερίδη:
    Πως θα επιρρεαστούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις από το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στις 16/4/17 ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο το αποτέλεσμα, γιατί αυτό δεν θα επηρεάσει τα τεκταινόμενα στο μαλακό της υπογάστριο.
      Από εκεί θα εξαρτηθούν όλα.

      Διαγραφή
    2. Ήττα στο μαλακό της υπογάστριο θα μας επηρεάσει?

      Διαγραφή
  2. Τελικά κύριε Καλεντερίδη,
    μπορούμε να πούμε ότι αποκαλύφθηκε εσχάτως ο πραγματικός Ερντογάν και ότι πριν το 2010 είμασταν θεατές των υποκριτικών του ικανοτήτων ή απλώς παραφρόνησε λόγω έλλειψης πνευματικής καλλιέργειας να διαχειριστεί την ποσότητα εξουσίας που του έλαχε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανδρέα
      το θέμα είναι πολυσύνθετο.
      Με λίγα λόγια, φοβήθηκε τον Νταβούτογλου και τους άλλους συντρόφους του ότι θα τον υπονομεύσουν και τους έφαγε.
      Μπορεί να διαδέχτηκε το Βυζάντιο η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Τουρκική Δημοκρατία, όμως η ζώσα ψυχή του Βυζαντίου είναι εκεί στην Ανατολία και ειδικά στα τείχη της Βασιλεύουσας και εκφράζεται υπό τη μορφή βυζαντινισμών.

      Διαγραφή
  3. "Όμως η συγκέντρωση πολιτικού χρήματος γίνεται ένας πειρασμός που οδηγεί στη διαφθορά, και ο φόβος της αποκάλυψής της, στον αυταρχισμό και τον απολυταρχισμό."
    Eίναι η αναπόδραστη παγίδα της άμετρης εξουσίας, που τελικά οδηγεί στην ανατροπή ή στη σήψη και κατάρρευσή της.
    Το έχει επισημάνει, με το περίφημο γνωμικό, ο ΄Αγγλος ιστορικός Λόρδος ΄Ακτον:
    Αll power tends to corrupt, absolute power corrupts absolutely!
    "Kάθε εξουσία τείνει να διαφθείρει, η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα."
    ΄Ενα και μοναδικό υπάρχει εμβόλιο εναντίον αυτού πανάρχαιου ιού, που καραδοκεί ως
    Νέμεσις την Ύβριν, αλλά αυτό το προληπτικό φάρμακο έχει εξαφανισθεί στην εποχή μας: Η σοφία, δηλαδή η υψηλή πνευματική και ψυχική καλλιέργεια, που υποτάσσει το Εγώ και τους πειρασμούς του, στο αίσθημα του χρέους προς τον λαό και το έθνος σου και κατ' επέκταση στους συνανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην πραγματικοτητα είναι κυβερνητικος εκπρόσωπος του ISIS,'πλυντηριο'χρηματων από πετρελαιο,ανθρωποδιακινηση,αρχαιοκαπηλια αλλα και θεραπευτηριο των τραυματισμένων ισλαμιστων.
    Φυσικα δεν γλυτωσε από την διαφθορα που φερνει η εξουσια και το χρημα αλλα τουλάχιστον εκανε εργο προς οφελος της χωρας του σε αντιθεση με πολλους 'δικους' μας που προτιμησαν χρημα και διαφθορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το ζουμί είναι στην τελευταία φράση, μάλλον θα δάσκαλος κάποιο μήνυμα ήθελε να επισημάνει προς αυτούς που διαβάζουν.... ή μήπως δεν είναι έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Ερντογάν δεν είναι τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από έναν αφέντη πάνω σε ένα λαό ανατολίτη, δούλο εκ πεποιθήσεως και ιδιοσυγκρασίας. Όπως αναφέρεται στον Βίο του Απολλωνίου Τυανέως οι ανατολίτες αδυνατούντες να κατανοήσουν τον Ορφέα ως σοφο και το μέγεθος της ορφικής φιλοσοφίας τον εικόνιζαν με τιάρα και αναξυρίδα (περσική βράκα). Ίδιοι είναι και σήμερα. Δεν άλλαξαν.Ισως δούμε συντομα τον Σουλτάνο (αν επιβιώσει) με τη στολή του Σουλεϊμαν του λεγομενου μεγαλοπρεπούς και τα στίφη να τον δοξάζουν!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οφειλω να υπενθυμισω οτι κιο Αλεξανδρος φοραγε περσικα ρουχα οταν βασιλευε στην Περσεπολη πριν την πυρποληση της...

      Διαγραφή
    2. Αυτό ακριβώς το γεγονός επιβεβαιώνει την ανατολίτικη δουλική νοοτροπία και ήθος. Επειδή ήταν ανίκανοι να καταλάβουν την σοφία έντυσαν τον Ορφέα με τιάρες και βράκες. Επειδή ήταν ανίκανοι να κατανοήσουν το Μεγαλείο ενός ανδρός (του Αλεξάνδρου εν προκειμένω) παρά μόνο από την εξωτερική του εμφάνιση, περιεβλήθη και αυτός το γνώριμο στους ανατολίτες σχήμα εξουσίας ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

      Διαγραφή
  7. Να μην εκπλαγείτε αν σύντομα μαθευτεί ότι ο αλ-Μπαγκντάντι βρήκε καταφύγιο στην Τουρκία και ότι η συμφωνία ανάμεσα σε ISIS και Τουρκία που αποκάλυψε η Κουρδική ηγεσία είναι τελικά κατά πολύ βαθύτερη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. παρολα αυτα,εχει ο καιρος γυρισματα...και τα γυρισματα ειναι πολλα και πολλες φορες γινονται ταχυτατα...το ΑΚΡ ηλθε στην εξουσια της τουρκιας προφανως ως αντιπαλος του Κεμαλισμου...και ως αντιπαλος του ενεργει...ο Νταβουτογλου πιθανως να μην εξεφραζε απολυτα την ισλαμικη τουρκια και αρα θαπρεπε να αποβληθει για αυτο και μονον τον λογο.
    Προφανως τωρα η δυση που ειχε βρει ικανοποιητικη εστω την συνεργασια με το κεμαλικο καθεστως,δεν θα πρεπει να βλεπει λογικα τον μετασχηματισμο της τουρκιας,ουτε τον Ερδογαν με πολυ καλο ματι...
    Ειναι ομως ετσι;
    Ερωτηματικο παραμενει,το γιατι οι Κεμαλιστες επετρεψαν στο ΑΚΡ την ανοδο στην εξουσια;
    Γιατι δεν κατεστειλαν την ανοδο του Ερδογαν οπως ειχαν κανει πριν με τον Ερμπακαν;
    Εντασσεται αυτο στα πλαισια καποιου σχεδιασμου της Δυσης και δη των Αμερικανων για την Μεσοποταμια και την Μ.Ανατολη;
    Ειναι ο Ερδογαν ο νεος φορεας των δυτικων σχεδιων στην περιοχη μετα και τον πολεμο του κολπου ή τουλαχιστον μηπως ετσι υπολογιζαν οι Δυτικοι;
    Μηπως ο Ερδογαν απεβαλε τον Νταβουτογλου διοτι ηταν ο τοποτηρητης των Δυτικων μεσα στο ΑΚΡ;
    Μηπως ο Ερδογαν αυτονομειται τωρα απο τα σχεδια των Δυτικων;
    Και το επομενο ερωτημα ειναι:Εστω οτι ο Ερδο οντως αυτονομειται και τους εχει κανει ολους (δυτικους,συριους,ιρανους & ρωσους) εστω μη φιλικους,ποιο το αποτελεσμα για την τουρκια;
    Και ποιο ειναι το αποτελεσμα για τον ιδιο;
    Πιστευω λοιπον,οτι ο Ερδο θα επικρατησει στο δημοψηφισμα εστω και με νοθεια και στην συνεχεια θα πρεπει να ελισσεται συνεχως μεταξυ των Δυτικων απο την μια και των Ρωσων-Συριων-Ιρανων απο την αλλη,αλλα χωρις να φερει την τουρκια σε αμεση αντιπαραθεση με κανεναν...
    Ετσι,θα ζηση εν μεσω ασταθειας μεν,αλλα για πολλα χρονια ακομη...
    Οσον αφορα την τουρκια,δεν εχει κανενα λογο να ανησυχει οσο εχει απο πισω της τα πετροδολλαρα της Αραβικης χερσοννησου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. προσεξτε και την τουρκοισραηλινη συνεργασια επι του FSA που αναδεικνυει κατωθι το βιδεακι και θα καταλαβετε τι εννοω για τον πολυχρονεμενο ερδο :
    https://youtu.be/Es0J7aF0b-8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. και αυτο επισης που αφορα επισης την περιοδο ερδογαν:
    https://youtu.be/_BwGAl_5ZyA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.