25/3/17

Η πρώτη πολιτική αντίδραση από τη Μόσχα στη νέα ρωσοτουρκική κρίση

(Φωτ.: russiancouncil.ru)
Μπορεί να υπάρχουν διάφορες δηλώσεις και ενέργειες που τις τελευταίες εβδομάδες προοιωνίζονται μια νέα ρωσοτουρκική κρίση, όμως το πρώτο χειροπιαστό αποτέλεσμα σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο αφορά την εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων και των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δυο χωρών.
Η Μόσχα «πάγωσε» το θέμα της άρσης απαγορεύσεων που αφορούν εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από Τουρκία.
Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Γεωργίας της Ομοσπονδίας της Ρωσίας ακύρωσε την επίσκεψη «επιτροπής του υπουργείου που είχε προγραμματιστεί να μεταβεί στην Τουρκία τον Απρίλιο, για να συζητηθεί το θέμα και να ληφθούν αποφάσεις για την άρση ορισμένων απαγορεύσεων που αφορούν εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από Τουρκία».
Η απόφαση έρχεται μετά την απόφαση της τουρκικής πλευράς να παγώσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία έξι αγροτικών προϊόντων, αξίας 1,3 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση. Η απαγόρευση αφορά καλαμπόκι, σιτηρά, ηλιέλαιο, ηλιόσπορος, μπιζέλια και ρύζι. Η Τουρκία φέρεται να έλαβε την απόφαση αυτή, μετά την άρνηση της ρωσικής πλευράς να άρει πλήρως το εμπάργκο εισαγωγής γεωργικών προϊόντων από Τουρκία, που είχε αρχίσει με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F-16.
Να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα, στις 14 Φεβρουαρίου, η ρωσική πλευρά αποφάσισε να απελευθερώσει τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων, των οποίων η αξία δεν ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση. Τα προϊόντα αυτά είναι κρεμμύδια, μπρόκολα, πράσα, αλάτι, γαρύφαλλα και μαστίχα.
Μετά από αυτό ακολούθησε η απαγόρευση της Τουρκίας των εισαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία, για να ακολουθήσει η ανακοίνωση της ακύρωσης της επίσκεψης της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα, τον προσεχή Απρίλιο.
Πάντως, πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν να δουν εάν η ένταση που παρουσιάζεται στις ρωσοτουρκικές σχέσεις λόγω Κουρδικού αλλά και λόγω των περιορισμών των εισαγωγών, επηρεάσει τη μετάβαση Ρώσων τουριστών στην Τουρκία αλλά και άλλα ζητήματα στρατηγικού χαρακτήρα, που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των δυο πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.