9/3/17

Guardian: Πού Πήγαν Τα Λεφτά Που Δόθηκαν Στην Ελλάδα Για Το Προσφυγικό

Ενα χρόνο μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού και τον εγκλωβισμό περίπου 60 χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, ο Guardian διερωτάται πού πήγαν τα λεφτά της πιο ακριβής στην ιστορία, όπως την χαρακτηρίζει, ανθρωπιστικής βοήθειας που δόθηκε σε πρόσφυγες.
Ανώτερος αξιωματούχος που επικαλείται ο Guardian εκτιμά ότι τα 70 από τα 100 δολάρια που προορίζονταν για κάθε πρόσφυγα είναι άγνωστο πού δαπανήθηκαν
Μια ακολουθία γεγονότων που αρχίζει με τον αριθμό ρεκόρ των προσφύφων που καταφτάνουν στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015 και με αποκορύφωμα τη φωτογραφία του μικρού Σύρου Αϊλάν Κουρντί που πνίγηκε στην Αλικαρνασό αφυπνίζει την διεθνή κοινότητα που βρίσκεται ενώπιον της προσφυγικής κρίσης σχολιάζει ο Guardian στο ρεπορτάζ που υπογράφουν οι Ντάνιελ Χάουντεν και Αποστόλης Φωτιάδης. Το αποτέλεσμα αυτής της αφύπνησης ήταν να ανατραπεί στο σύνολό της η δομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Πόροι που αφαιρέθηκαν από αναπτυσσόμενες χώρες κατευθύνθηκαν προς την ΕΕ και τελικά την Ελλάδα.
Ενας πρωτοφανής αριθμός εθελοντών από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις έφτασε στην Ελλάδα με την Yπατη Aρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης εντός της ΕΕ η οποία με τη σειρά της ανέπτυξε την δική της μονάδα αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων για πρώτη φορά εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.
Αυτή η διαδικασία  εξελίχθηκε στην  πιο ακριβή ανθρωπιστική βοήθεια στην ιστορία με βάση το το κόστος ανά δικαιούχο, πόση δηλαδή βοήθεια αντιστοιχεί σε κάθε πρόσφυγα-μετανάστη.  Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ειδικοί που επικαλείται ο Guardian.
Το πόσα ακριβώς χρήματα έχουν δαπανηθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι στο οποίο πολλοί έχουν αναφερθεί,  όμως έχει γίνει ελάχιστα κατανοητό.  Η διαδικτιακή πλατφόρμα ενημέρωσης Refugees Deeply έχει υπολογίσει ότι από το 2015 έως σήμερα έχουν διοχετευτεί στην Ελλάδα 803 εκατ. δολάρια, ποσό που περιλαμβάνει  όλα τα κεφάλαια που χορηγήθηκαν πραγματικά ή δαπανήθηκαν, καθώς και τις ιδιωτικές δωρεές.

Για τη συνέχεια Analytis

5 σχόλια:

  1. Τα λεφτά πήγαν κυρίως στα Γενικά Έξοδα των διάφορων ΜΚΟ, που ιδρύθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν για να κάνουν Γενικά Έξοδα.

    Ενδεχομένως μερικά Γενικά Έξοδα να αφορούσαν και τους μετανάστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα... πώς θα λειτουργήσει (*) τρεφόμενος ο «Αμειβόμενος Εθελοντισμός»... χαχαχα! Με αέρα κοπανιστό σε κονσέρβα;;;

      http://iaathethelontismos.gr:8001/mod/book/view.php?id=76&chapterid=60

      (*) σαν διοικητικό κόστος (administrative costs) ή γενικά έξοδα (overheads) συνδέουν π.χ. τους ΜΙΣΘΟΥΣ και τις ΑΜΟΙΒΕΣ του διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού τους προσωπικού, τις ΑΜΟΙΒΕΣ νομικών συμβούλων, έξοδα ασφάλισης κλπ. κλπ.

      Να πας κι εσύ δεθελοντής

      Διαγραφή
  2. Καλά ρε παιδιά πήρατε λεφτά για τους μετανάστες και δε δώσατε και λίγα στους εγκριτους δημοσιογράφους του γκάρντιαν.... Τσ.τσ.τσ.
    Μα πρώτα εκεί δίνουμε εκατό φορές το είπα πρώτα στο γκάρντιαν και μετα στη διεθνή αμνησία Εεεε αμνηστία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κομματάκι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο - ιδίως - με την... «αριστερής πλεύσης» (*) Guardian, που φημίζεται για «το αταλάντευτο και το αλάνθαστο της ερευνητικής δημοσιογραφίας» της, αφού τα μάτια όλων (και των ανταγωνιστών της ακόμη) ήταν και είναι συνεχώς καρφωμένα πάνω στις εκάστοτε αποκαλυπτικές (βάσει ατράνταχτων στοιχείων) δημοσιεύσεις της.

      Πρόσφατο παράδειγμα τέτοιας γενικής αποδοχής αποτελεί και η δημοσιοποίηση (τον Ιούνιο του 2013) της μεγάλης έρευνας (The NSA Files) γύρω από τα προγράμματα παρακολουθήσεων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που ήταν βασισμένη σε πληροφορίες του πρώην τεχνικού της μυστικής υπηρεσίας (The Story of) Edward Snowden. Για την αποκάλυψη αυτή η αμερικανική έκδοση της εφημερίδας Guardian, μαζί με την εφημερίδα της Washington Post, βραβεύτηκαν το 2014 με το βραβείο Πούλιτζερ (**).


      (*) το «επιτάσσει» - λένε - και το σχετικό «καταπίστευμα» της οικογένειας του ιδιοκτήτη C. P. Scott, ώστε «η αριστεροσύνη να μπορεί να θωρακίζει την Guardian απέναντι στις όποιες καθημερινές εμπορικές πιέσεις / σειρήνες του χρήματος»... χαχαχα! Πάντως διαχρονικά, τα κύρια στελέχη της (***) δήλωναν και δηλώνουν «κεντρο-αριστερή» πολιτική ευθυγράμμιση. Στην Βρετανία μάλιστα οι πολίτες που ανταποκρίνονται σε αυτά τα χαρακτηριστικά αποκαλούνται συχνά με τον χαρακτηρισμό «Guardian readers».

      (**) Η προφορά του όρου Πούλιτζερ είναι λανθασμένη, καθώς, σύμφωνα με τους διαχειριστές του βραβείου, θα έπρεπε να προφέρεται όπως η φράση, ‘Pull it, sir’... χαχαχα!

      (***) όπως π.χ. είναι ο πρώην (1995–2015) αρχισυντάκτης Alan Rusbridger και η νυν (2015–σήμερα) αρχισυντάκτρια Katharine Viner.

      [στοιχεία από Wikipedia, www.theatlantic.com, www.usatoday.com]

      Διαγραφή
  3. NGOs were formed to laundry money and pay off political favors. So the money did find its way to the intended target.
    As far as managing funds, the rule of thumb is an NGO cannot spend more than 10% of the money it receives in administrative costs. In our case it is closer to 80%. What does it mean? The hosting country pays the bill.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.