5/11/17

Στρατιωτική Θητεία: «Ο ασθενής νοσεί σοβαρά»


Του Γιάννη Νικήτα*
Ένας από τους βασικούς συντελεστές της Μαχητικής Ισχύος ενός  στρατεύματος είναι το προσωπικό του και το επίπεδο εκπαιδεύσεως αυτού. Να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από τον αριθμό των διαθέσιμων-χρηστικών (και όχι απλά των υπαρχόντων) οπλικών συστημάτων  και τις επιχειρησιακές δυνατότητες αυτών (τεχνολογία), άλλοι συντελεστές είναι το δόγμα, το φρόνημα-ηθικό, η πειθαρχία, η εμπειρία καθώς και οι τακτικές που εφαρμόζονται στο πεδίο!
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν δει το φως τις δημοσιότητας αρκετές αναφορές περί νέας μείωσης της θητείας, δηλαδή από τους εννιά στους έξι μήνες. Πρόκειται για άλλη μια λαϊκίστικη ενέργεια που είναι ξεκάθαρα σε βάρος της Εθνικής Άμυνας αφού αποδυναμώνει περαιτέρω τις οροφές προσωπικού ιδιαίτερα των Σχηματισμών του Ελληνικού Στρατού! Δυστυχώς οι οροφές προσωπικού του Ελληνικού Στρατού βρίσκονται σε εξαιρετικά οριακό επίπεδο από πλευράς επάνδρωσης και στελέχωσης κάτι που επιδρά αρνητικά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Μονάδων του Έβρου (Δ’ΣΣ) και Νήσων (ΑΣΔΕΝ).

Για τη συνέχεια Liberal

8 σχόλια:

  1. Θα συμφωνήσω στα περισσότερα που αναφέρει το άρθρο, αλλά θα διαφωνήσω σθεναρά σε ένα, αυτό της κατάργησης των κέντρων νεοσυλλέκτων και της απευθείας κατάταξης στις μονάδες εκστρατείας. Το ότι δεν γίνεται επαρκής εκπαίδευση στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) τα τελευταία χρόνια δεν σημαίνει ότι αυτά θα πρέπει να καταργηθούν και ότι οι μονάδες πρώτης γραμμής οι οποίες αιμορραγούν να επιφορτιστουν και με την εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων αντι να επικεντρώνουν στην επιχειρησιακή εκπαίδευση της μονάδας. Θα έπρεπε να μειωθούν τα ΚΕΝ, να επανδρωσουν καλύτερα, να αυξηθεί ο χρόνος εκπαιδεύσεως σ αυτα και αυτή να γίνει πιο ποιοτική. Οι μονάδες εκστρατείας ήδη αναλωνουν πολύ χρόνο σε εθιμοτυπια γιορτες-τελετές και άλλες σαχλαμάρες της ιεραρχίας. Αυτοί δε που υποστηρίζουν την κατάταξη των νεοσυλλέκτων στις μονάδες είτε είναι χαρτογιακάδες άσχετοι με το στρατό είτε είναι χαρτογιακάδες αξιωματικοί που έχουν χρονια να πατήσουν σε μάχιμη μονάδα και χαϊδεύουν τα αυτιά των μεγάλων "στρατηλατων" Στεφανή και Καμμενου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά τα λες. Αλλά αυτούς δεν τους ενδιαφέρει το χρήσιμο και ωφέλιμο, για το ακριβώς αντίθετο εργάζονται, αφού πρώτα πληρωθούν ποικιλοτρόπως.

      Διαγραφή
  2. Connect special forces to specialized professions. For example, Nave Seals to Underwater Atchaeology, Marine Biologu, etc.
    You serve at these elites groups and academic doors open.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανατωτιέται κανείς γιατί να θέλει η ηγεσία να μειώσει τη στρατιωτική θητεία από εννιά σε έξι μήνες.Από όσα ξέρω οι μονάδες του Τουρκικού στρατού έχουν πλήρη επάνδρωση,από το καιρό της ειρήνης, σε αντίθεση με τις δικές μας.Οι απειλές υπάρχουν και κατά καιρούς διατυπώνονται από τα πλέον επίσημα χείλη.Μόνο μία ανεύθυνη κυβέρνηση θα προχωρούσε σε περαιτέρω μείωση της στρατιωτικής θητείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι σαφες: εχουμε πλεον κρυφιως και με την βοηθειαν της τουρκιας,αθροα προσελευση στο στρατευμα νεων αρτι εξελληνισθεντων εκ της πλημμυριδας των λαθρο.Μην το ψαχνετε...Ειναι ιδιοφυϊες οι αθρώποι.

      Διαγραφή
    2. @ Σπαρτακος.
      Μονος σου ρωτησες,μονος σου απαντησες.

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ με τον Σπάρτακο, και αναρωτιέμαι, ποιοί και γιατί διακινούν τέτοια σενάρια σ' αυτούς τους καιρούς, καθώς η απειλή για την ακεραιότητα της χώρας μας κάθε μέρα γίνεται πιό σύνθετη και εκτοξεύεται πλέον από επίσημα χείλη ως στόχος της αναθεωριτικής πολιτικής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.