7/11/17

FT: Το γεωπολιτικό παιχνίδι Μαδούρο με την αναδιάρθρωση χρέους

Γιατί είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να προχωρήσει το σχέδιο της Βενεζουέλας για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Τα φορτία πετρελαίου, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και η εξόφληση των Αμερικανών πιστωτών. Γιατί ο Πούτιν φαντάζει ως η μοναδική ελπίδα.




Η Βενεζουέλα είναι το «κακό παιδί» για τους διεθνείς δανειστές. Εχει πτωχεύσει έναντι των πολιτών της μέσω του υπερπληθωρισμού. Εχει πτωχεύσει έναντι όσων παρέχουν υπηρεσίες στην κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA, που της επιτρέπουν να συνεχίσει να λειτουργεί. Εχει πτωχεύσει και αναδιαρθρώσει χρέη συμμάχων, όπως η Κίνα και η Ρωσία.
Κι όμως, το Καράκας δεν έχασε ούτε μία πληρωμή προς τη Wall Street. Με αποδόσεις έως 30%, τα ομόλογα της Βενεζουέλας προσέφεραν σε επενδυτές -περιλαμβανομένων ντόπιων με καλές διασυνδέσεις- κάποιες από τις πιο «χυμώδεις» αποδόσεις που κυκλοφορούν.
Αλλά το πόσο ακόμα το Καράκας θα μπορεί να πληρώνει είναι εδώ και καιρό ένα ανοικτό ερώτημα: για την πτώχευση, το θέμα ήταν το «πότε», όχι το «εάν». Αυτή η στιγμή μπορεί τώρα να έφτασε και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι γεωπολιτικές, όσο και οικονομικές.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.