23/12/17

Μοσχονήσια του Αϊβαλί: Οι «γκρίζες ζώνες» της Τουρκίας


Του Νίκου Μελέτη
Με άνοιγμα θέματος «γκρίζων ζωνών» για νησίδες που σήμερα ανήκουν στην Τουρκία απείλησε ο Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας ουσιαστικά στην αμφισβήτηση του status quo στο Αιγαίο από τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον πρωθυπουργό Μ. Γιλντιρίμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έξι τουλάχιστον νησίδες και βραχονησίδες στο σύμπλεγμα των Μοσχονησίων μεταξύ της Λέσβου και του Αϊβαλί (Κυδωνιών) θεωρείται ότι έχουν αποδοθεί στην τουρκική κυριαρχία κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών επιχείρησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από τα όσα είπε ο κ. Ερντογάν και εξειδίκευσε λίγες ημέρες αργότερα ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, που απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για 130 νησίδες που σήμερα κατέχει η Ελλάδα και είναι αμφισβητούμενης κυριότητας, η ελληνική πλευρά αντιλαμβάνεται ότι το casus belli και η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» αποτελούν κεντρικό σημείο της τουρκικής πολιτικής.

Για τη συνέχεια Liberal

4 σχόλια:

  1. Eνταξει...ενταξει...ας τα παρουμε πισω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήν πέσουμε στην παγίδα, να δεχτούμε να συζητήσουμε για γκρίζες ζώνες, με την Τουρκία.
    Δέν θα έχουμε κανένα ώφελος, ακόμα και αν υποθετικά κερδίσουμε κάποια νησιά στο ανατολικό άκρο του Αιγαίου. Αντιθετως, Θα είναι καταστροφή αν κερδίσουν οι Τούρκοι έστω και μία βραχονησίδα ΜΕΣΑ στο Αιγαίο. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι έτσι αποκτούν δικαιώματα ΜΕΣΑ στο Αιγαίο, που τώρα δέν έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για μια περιγραφή των Μοσχονησίων διαβάστε Κόντογλου ''το Αιβαλί η πατρίδα μου''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Molon Lave, kai etoimoi yia polemo me thn Tourkia. Oute ta nisia, oute h Kypros einai makria afth thn fora. Sthn Kypro den polemisame. Thn dosane oi prodotes stous Tourkous. Alla kai emeis eimaste poli konta sthn Smyrni kai thn Poli.
    DR. Athanas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.