19/12/17

Ρωσόφιλοι και κομισάριοι σε καιρούς αγωνίας

Ο​​ταν το 1999 η ιστορικός Judith Devlin εξέδωσε το βιβλίο της με τίτλο «Σλαβόφιλοι και κομισάριοι: εχθροί της δημοκρατίας στη σύγχρονη Ρωσία», ήταν μάλλον δύσκολο να φανταστεί πως στο τέλος εκείνης της χρονιάς οι εχθροί της δημοκρατίας στη Ρωσία θα είχαν κιόλας πάρει το πάνω χέρι και θα κατάφερναν σε σύντομο διάστημα να θέσουν υπό απόλυτο έλεγχο τους δημοκρατικούς θεσμούς. Σήμερα όλοι το ξέρουμε πως στη Ρωσία υπάρχει στην καλύτερη περίπτωση μια αυταρχική αντιφιλελεύθερη δημοκρατία και στη χειρότερη μια κλεπτοκρατική δικτατορία, όπως την αποκαλεί ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παλιός παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ.
Αυτό που πέρασε σχετικά απαρατήρητο είναι πως η Ρωσία έφτασε ώς εδώ όχι απότομα, αλλά γλιστρώντας σταδιακά. Μια σειρά λόγοι όπως η οικονομική χρεοκοπία, οι αδύναμοι θεσμοί, η διαφθορά της πολιτικής εξουσίας, η βουλιμία των ολιγαρχών, η αντιδυτική πολιτική κουλτούρα και η ανευθυνότητα των ΜΜΕ συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος αντιφιλελεύθερου και αυταρχικού εθνικισμού, που στην πορεία ευνόησε τον βιασμό της ήδη εύθραυστης και προβληματικής ρωσικής δημοκρατίας. Αυτός ο αντιφιλελεύθερος εθνικισμός δεν κατέλυσε τη δημοκρατία διαμιάς, με ένα βίαιο και ξαφνικό χτύπημα, με την εμφάνιση των τανκς ένα πρωί στους δρόμους. Οχι! Τέτοιου είδους εικόνες ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα πλέον οι δημοκρατίες δεν ανατρέπονται απότομα, πριονίζονται. Ισως να διεξάγονται εκλογές, ίσως υπάρχει κάποια ανοχή στη διατύπωση διαφορετικών απόψεων, αλλά μέχρι εκεί.

Για τη συνέχεια Kathimerini

2 σχόλια:

  1. Εντυπωσιακο το αντιρωσικο παραληρημα του κ. Νίκος Μαραντζίδης. Δεν θα πω οτι πληρωνεται για την βρωμοδουλεια αυτη. Σε καμια περιπτωση.
    Απλα ομως πρεπει να του πει καποιος, οτι χωρις την Ρωσια του Πουτιν, σημερα θα ειχαμε μια νεοοθωμανικη αυτοκρατορια αποκεφαλιστων.
    Μια αυτοκρατορια απο την οποια πηραμε μια μικρη γευση.
    Eδω δινω μερικες φωτο και video στον κυριο αυτον
    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSb7sTk91DxAXMO5SkrhuuqCYtS8nYVt-QQcTlOa96Bv_w7it9s
    http://www.protothema.gr/files/1/2014/11/20/tz6.jpg
    https://www.youtube.com/watch?v=K8b5bGq_RQg.
    Οταν πλεον εχει γινει παγκοσμια συνειδηση οτι χωρις στην Ρωσια, η ανθρωποτητα θα βυθιζοταν σε εναν νεο σκοταδιστικο μεσαιωνα
    φοβου και μισους, απορω πως λεει αυτα τα πραγματα. Σαν καθηγητης πανεπιστημιου, θα επρεπε να ντρεπεται για αυτα που λεει.
    Τετοιες τοποθετησεις προκαλουν αηδια. Οταν δε, διατυπωνονται απο πανεπιστημιακους, τοτε το πραμα παει αλλου. Αυτες οι αηδιες δεν λεγονται τυχαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.