26/2/18

Τρέχουν για Σκόπια, ανησυχούν για Τουρκία

Ραβανός Αρης    
Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τα μέτωπα με πΓΔΜ και Αλβανία, καθώς η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει «κόκκινο»
Τρέχουν για Σκόπια, ανησυχούν για Τουρκία
Το ιταλικό σκάφος-γεωτρύπανο της ENI αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ μετά τις απειλές της Αγκυρας
Παρτίδα σκάκι για γερά νεύρα είναι σε πλήρη εξέλιξη στο γήπεδο της εξωτερικής πολιτικής, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το ονοματολογικό της πΓΔΜ να κυριαρχούν. Στη σκιά του νέου σοβαρού επεισοδίου το πρωί της Παρασκευής στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς η Τουρκία απείλησε να βυθίσει το ιταλικό γεωτρύπανο, ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσαν στους ευρωπαίους ηγέτες το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.Δύσκολη παρτίδα

Με δεδομένες τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων που πιέζονται στο μέτωπο της Συρίας, η Αθήνα επιχειρεί να «κλείσει» δύο βασικά ζητήματα: το πρώτο με την πΓΔΜ για την ονομασία και το δεύτερο με την Αλβανία όσον αφορά τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών του 2009. Η παρτίδα είναι δύσκολη, καθώς εξελίσσονται παράλληλα οι διεργασίες της ΕΕ με την Τουρκία, την Αλβανία και την πΓΔΜ.

Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη, συζήτησαν τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, την τουρκική προκλητικότητα εκεί και στο Αιγαίο και επιβεβαιώθηκε η αυτονόητη κοινή γραμμή πλεύσης.

Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του το 20σέλιδο προσχέδιο του συμφώνου το οποίο η Ελλάδα θα προτείνει στην πΓΔΜ και θα αποτελεί τη συνέχεια της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), αλλά έθεσε και τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές» για την αλλαγή του Συντάγματος και την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων.
Η συζήτηση Μέρκελ - Τσίπρα επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (τον αποκάλεσε «Μακεδόνα») στο Βερολίνο, ο οποίος όμως προχθές ανέφερε σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας του ότι δεν πρέπει να ανοίγουν ζητήματα που θα κάνουν αδύνατη μια λύση.

Για τον Απρίλιο είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθεί το «Διευρυνσιακό Πακέτο» για όλες τις υποψήφιες χώρες (άρα και για Αλβανία και για πΓΔΜ), ενώ τον Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τις σχετικές αποφάσεις και ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα, στην οποία σήμερα αναμένεται να βρεθούν, εκτός από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν (προ ημερών στην «Die Welt» δήλωσε ότι «η ΕΕ θα προτείνει, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Μακεδονία»), και η επικεφαλής για θέμαρα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αισιοδοξία στο Μαξίμου


Κατά τη συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Φ. Μογκερίνι υπήρξε σαφής στήριξη στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, αλλά και σαφής αναγνώριση ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών και του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φ. Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες Ελλάδας με πΓΔΜ και Αλβανία, τονίζοντας πως η Ελλάδα αποτελεί χώρα-κλειδί της ΕΕ στην περιοχή. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μια ικανοποιητική συμφωνία, παρά το ενδοκυβερνητικό πρόβλημα του Πάνου Καμμένου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ευελπιστώντας σε ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μηνύματα στήριξης από Βερολίνο και Βρυξέλλες


Η συνεχής τουρκική προκλητικότητα ετέθη στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής από τον Νίκο Αναστασιάδη που επεσήμανε την ανάγκη να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, μιας χώρας-μέλους της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Κύπρου και ο κ.Τσίπρας είδαν με ικανοποίηση τα μηνύματα στήριξης από Βερολίνο και Κομισιόν έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ αυτή συζητήθηκε με επίκεντρο την κυπριακή ΑΟΖ και μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του ιταλού ομολόγου του Πάολο Τζεντιλόνι.

Ωστόσο, το προχθεσινό άκρως σοβαρό επεισόδιο στο οικόπεδο 3, που προκάλεσαν οι Τούρκοι εμποδίζοντας το γεωτρύπανο της Eni (ιταλικής εταιρείας) να προσεγγίσει τον στόχο στο οικόπεδο 3, έχει σημάνει συναγερμό και θέτει με ένταση το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην ευρωτουρκική Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου.

Στην τετραμερή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον Αλ. Τσίπρα, η Ανγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπόρισοφ και ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, το μενού ήταν οι ευρωτουρκικές σχέσεις και η εντατικοποίηση της συνεργασίας στο Μεταναστευτικό. Από όλους τονίστηκε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί. 
BHMA

1 σχόλιο:

  1. Τι είδους σχέση έχει η πΓΔΜ με την Αλβανία και την Τουρκία και πως η οποία λύση κατά βάση εις βάρος της Ελλάδας του σκοπιανου και των θαλάσσιων ζωνών με την Αλβανία θα μας ωφελήσει με την Τουρκία η οποία έχει στο τσεπάκι της τις δύο χώρες είναι μια μυστήρια τουλάχιστον σκέψη στα λιωμένα κυβερνητικά μυαλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.