3/4/18

Τουρκία και πυρηνικά - Θα εμπιστευτεί ο πλανήτης βόμβα υδρογόνου στα χέρια του Ερντογάν;


Παναγιώτης Μπαλακτάρης
Η επαρχία της Μερσίνας στην Τουρκία φιλοξενεί περίπου 2 εκατομμύρια ψυχές και έχει μια ακτογραμμή 321 χιλιομέτρων με αμμώδεις παραλίες. Η πρωτεύουσά της είναι η πόλη Μερσίνα και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη η Ταρσός, γενέθλια γη του Αποστόλου Παύλου. Η πόλη Μερσίνα που πήρε την ονομασία της από το φυτό μυρσίνη «βλέπει» στη Μεσόγειο. Διαθέτει πανεπιστήμιο και είναι το μεγαλύτερο μεσογειακό λιμάνι της Τουρκίας. Έχει διυλιστήριο πετρελαίου, βιομηχανική ζώνη και θεσμοθετημένη ελεύθερη εμπορική ζώνη (άλλως, Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη).
Στην πόλη Büyükeceli κατοικούν 1.068 άνθρωποι. Η πόλη υπάγεται διοικητικά στην Μερσίνα, είναι εγκατεστημένη στους πρόποδες του Ταύρου σε υψόμετρο 60 μέτρων και απέχει 3 χιλιόμετρα από τη Μεσόγειο. Οι άνθρωποι ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τη γεωργία και ειδικότερα την καλλιέργεια μελιτζάνας, τομάτας και αγγουριού. Είναι μια πόλη στην οποία δεν έχουν παρατηρηθεί ταραχές και δεν έχουν διαδραματισθεί σοβαρά γεγονότα τα προηγούμενα χρόνια.
Η Μερσίνα έχει τουρισμό, η Büyükeceli όχι. Εκεί ακριβώς, λοιπόν, που δεν επισκέπτονται πληθυσμοί τουριστών έχει σχεδιάσει η Τουρκία την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού της εργοστασίου. Η περιοχή Ακκούγιου εξάλλου βρίσκεται στην Büyükeceli και το εγχείρημα φέρει την πλήρη ονομασία «Akkuyu Nükleer Enerji Santrali» (ANES), δηλαδή «Εργοστάσιο Πυρηνικής Ενέργειας Ακκούγιου». Το τουρκικό κράτος προτίμησε εξαρχής αυτήν την περιοχή επειδή δεν έχει τουρισμό και συγχρόνως δεν παρατηρείται σεισμική δραστηριότητα, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο και το έργο αλλά και ανθρώπινες ζωές σε περίπτωση ενός ατυχήματος για παράδειγμα. Η άδεια για την περιοχή αυτή χορηγήθηκε το μακρινό 1976.
Οι υπογραφές για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου τέθηκαν τον Μάιο του 2010 μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και την ανέγερσή του ανέλαβαν θυγατρικές της ρωσικής ROSATOM. Η συνολική αξία της επένδυσης ανέρχεται στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια και αποτελεί το πρώτο από τα 4 παρόμοια φιλόδοξα έργα της γείτονος. Το δεύτερο έχει σχεδιαστεί να γίνει στη Σινώπη του Δυτικού Πόντου,  πατρίδα του Μιθριδάτη του Μεγάλου, από μια γαλλοϊαπωνική κοινοπραξία. Το τρίτο σχεδιάζεται για την περιοχή Igneada του Ευξείνου Πόντου με τη συνεργασία Κίνας και ΗΠΑ και το τέταρτο – που περισσότερο θα είναι ένα μικρό ορυχείο – ουρανίου, στην Κωνσταντινούπολη.
Άμεσες προτεραιότητες της Τουρκίας είναι η ενεργειακή αυτάρκεια και η ενεργειακή ασφάλεια δοθέντος ότι εισάγει ενέργεια κατά ποσοστό ακόμη και 75% με στοιχεία του 2015. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Τουρκία επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου, το οποίο βέβαια θα μετασχηματίσει και ολόκληρη την τουρκική οικονομία. Μια οικονομία η οποία μέχρι τώρα είναι προσανατολισμένη σταθερά στην αμυντική βιομηχανία και τα οφέλη της, που ωστόσο γρήγορα εξατμίζονται, εκτός και αν πρωταγωνιστήσει σε παγκόσμιο πόλεμο. Η τουρκική στόχευση να βρίσκεται το 2023 στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου περνάει και μέσα από την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου. Η εκτιμώμενη τεράστια μείωση της ανάγκης της Τουρκίας για εισαγωγή ενέργειας και αντιθέτως, η δυνατότητα εσωτερικής χρήσης και περαιτέρω εξαγωγής ενέργειας αναμένεται ότι θα θωρακίσει την τουρκική οικονομία. Γι’ αυτό σχεδιάζει να έχει το 2023 πυρηνική ικανότητα 4,8 GWe. Το Ακκούγιου προγραμματίζεται να λειτουργεί με 4 μονάδες ικανότητας 1200 MWe. Μακροπρόθεσμα αναμένεται οι θυγατρικές της ROSATOM να αναλάβουν το 51% της ιδιοκτησίας και η κοινοπραξία 3 τουρκικών εταιρειών το 49%. Στην επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στις 3/4/2018 θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος του έργου.     
Φυσικά, το βλέμμα της Τουρκίας είναι στραμμένο και στην ευκαιρία που έτσι θα αποκτήσει να μετατραπεί σε χώρα που θα έχει πυρηνικά, όπως είναι το Πακιστάν, η Ρωσία, το Ιράν, η Γαλλία κ.λπ. Και αυτή η προοπτική εμβάλλει σε προβληματισμό και ανησυχία πολλές ισχυρές χώρες – μεταξύ των οποίων και τη σύμμαχο Ρωσία – με αποτέλεσμα να καθίσταται αβέβαια.
Η Τουρκία από το 1945 και εντεύθεν αποτελούσε τη νοητή γραμμή σύγκρουσης Δύσης – Ρωσίας, ήτοι το πεδίο των επιχειρήσεων σε περίπτωση που οι δύο αντίπαλοι του Ψυχρού Πολέμου οδηγούνταν σε θερμό πόλεμο. Η χρησιμότητά της αυτή την είχε καταστήσει στρατηγικό σύμμαχο της Δύσης, η οποία ουδέποτε ήθελε στην πραγματικότητα την ουσιαστική ενδυνάμωση της Τουρκίας ώστε η τελευταία να μην είναι ικανή να αυτονομηθεί. Εξέλιξη που παρακολουθούμε αυτόν τον καιρό να παίρνει σάρκα και οστά. Η κατάρρευση της πολυπόθητης και δύσκολης ισορροπίας δυνάμεων οδηγεί εξάλλου σε ανισότητα. Άλλες χώρες ακμάζουν και άλλες παρακμάζουν. Την παρούσα στιγμή η Τουρκία έχει σπάσει την αλυσίδα της ισορροπίας δυνάμεων και αυτονομείται από τους παλιούς πάτρωνές της. Αυτομάτως ο υπαρκτός κίνδυνος είναι να στραφεί και εναντίον τους. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος για τον οποίον η Ουάσιγκτον δεν βλέπει με καλό μάτι τις πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας.
Σε επόμενο κείμενο θα εξετάσουμε τον τρόπο που η κατασκευή του ANES θα επιδράσει στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και ποια θα πρέπει να είναι η – ανύπαρκτη μέχρι στιγμής για το θέμα – στάση της πατρίδας μας.

18 σχόλια:

 1. Wake up. Turkey will use the nuclear reactor to get nuclear weapons. Turkey will become a nuclear weapon state within two to three years with the help of Russia and Pakistan, and the tolerance of the USA and the West. Turkey will use its nukes against both the West and Russia in the end. I hope that Israel will react properly to prevent a nuclear armed Turkey. It is time for Greece to begin its own nuclear armament with a crash secret program to counter the Turkish.
  The Greek Lion

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μέ ἀγάπη γιά ὅλους- καί τούς Ρώσους!
  Ἀπό τούς μύθους τοῦ Αἰσώπου:_ Γεωργός τις χειμῶνος ὥρᾳ ὄφιν εὑρὼν ὑπὸ κρύου πεπηγότα, τοῦτον ἐλεήσας καὶ λαβὼν ὑπὸ κόλπον ἔθετο. Θερμανθεὶς δὲ ἐκεῖνος καὶ ἀναλαβὼν τὴν ἰδίαν φύσιν, ἔπληξε τὸν εὐεργέτην καὶ ἀνεῖλε· θνῄσκων δὲ ἔλεγε· "Δίκαια πάσχω, τὸν πονηρὸν οἰκτείρας."
  Ὁ λόγος δηλοῖ ὅτι ἀμετάθετοί εἰσιν αἱ πονηρίαι, κἂν τὰ μέγιστα φιλανθρωπεύωνται.

  ΥΓ. Στοιχειῶδες! Καί δή προκειμένου γιά Τούρκους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Oι Ρωσοι ,τα αγαπητα αδερφια μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και οι Αμερικανοι...Γαλλοι....Ιαπωνες...τα προαιωνια φιλαρακια και συμμαχοι..και ...εταιροι...και κατασκευαστες ...καλαμακιων για το σιμμα που μας πινουν διαρκως....συμπεριλαμβανομενου ενος πραξικοπηματος...μισης Κυπρου....ενος απιστευτου μνημονιου....των Σκοπιων...των Τσαμουριων....και χιλιαδων αυτοκτονιων...Θαλεγα οι Ρωσοι ειναι ...παιδικη χαρα αναλογικα με την κολαση των ανωτερω..
   .

   Διαγραφή
 4. Την βομβα....υδρογονου που την ειδε ο αρθρογραφος ?? Υδρογονου κιολας....!! Δεν ανοιγει κανενα βιβλιο φυσικης ?? Πως δεν ειπε ...βομβα....αντιυλης !!!!???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή τύχη με την ρωσοτουρκική φιλία.
   Στο τέλος δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιος έγινε το γιουσουφάκι ποιανού...

   Διαγραφή
 5. Επιβαλλεται εδω και τωρα να ξαναδιαβαστουν οι "προφητειες" εκδοσεων Λιακοπουλου-Βελοπουλου κλπ!!!!! Μηπως δεν τα καταλαβαν καλα αυτοι που πιπιλιζουν το κεφαλι του Ελληνα με τερατολογιες εκπορευομενες απο υποπτα "πατριωτικα" κεντρα??????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ας πουμε Χασαν οτι εχεις δικιο.Τοτε ειναι οπως τα λες...αν και βιαζεσαι...διοτι το εργο τωρα αρχισε..και το τελος αργει αρκετα.Αν ομως δεν εχεις δικιο...διοτι βιαστηκες θα τα παρεις πισω οσα λες ?? Θα θυμηθω να σε ρωτησω....και θα χαρω αν τα παρεις εντιμα....( ανεξαρτητα απ τα ατομα που αναφερεις..ετυχε...το ετος 1991 ...τυχαια ..ναχω την ιδια αποψη γιαυτα τα πραγματα ..με σενα...οταν πηγα με δυο φιλους πολυ πιστους στο Ορος...και με πηγαν στον αγνωστο για μενα γεροντα Παισιο....σε μια ρεματια...στο πουθενα.Καποια στιγμη με φωναξε απο μακρυα με το ....ονομα μου τρεις φορες....επαθα πλακα....δεν με ηξερε....πηγα καταπληκτος...μιλησαμε...με ηξερε καλα πολυ..ειπε και για την Τουρκια....για οτι τωρα γινεται ακριβως.Δεν διεφερα απο σενα πολυ..τοτε μου φανηκαν εξωφρενικα....δεν ειναι τερατολογιες φιλε....τωρα το ξερω....σκεψου ειπε για την πεινα που θαρθει...σε μια εποχη που ηταν αδιανοητη και η σκεψη της..στο μυαλο μου τουλαχιστον....και του το ειπα κιολας...Τελος παντων βιαζεσαι πολυ....το εργο μολις αρχησε...και μην σπευδεις....ειρωνικα....μπορει να διαψευστεις....)

   Διαγραφή
 6. Παναγιώτη,

  Συγχαρητήρια για το άρθρο σου. Το δυστύχημα είναι ότι εμείς πόρρω απέχομε απ' αυτούς, οι οποίοι έχουν την θέληση και την δύναμη να φροντίζουν για την ασφάλειά των.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Παναγιωτη...δεν ειναι οι ατομικες βομβες ιδιες με τις υδρογονου.Διαφερουν.Τεχνολογικα...απεχουν καποια χρονια προοδου.Απ το εργοστασιο δεν πας απ ευθειας στην υδρογονου.Πας πρωτα στην ατομικη.Και παλι ...θες πολλα....και βαλε.Οι κατασκευαστες εργοστασιων ελεγχουν πληρως το θεμα.Αν θελουν ...φτιαχνεις.Δεν
  Ειναι το εργοστασιο κρητηριο οπλων.Αν ακουσεις οτι η τουρκια αγοραζει κρυφα ..φυγοκεντρικους διαχωριστες....τοτε ναι...παει για οπλα....αν της πουλησει καποιος...αν....οχι το εργοστασιο δεν ειναι κρητηριο..... το καυσιμο ...οι ραβδοι...ελεγχονται πληρως απ τον κατασκευαστη...Δεν ξερω αν οι ρωσοι...Γαλλοι...κλπ....ειναι τοσο χαζοι...ωστε να μην ελεγχουν το καυσιμο...η ακομη χειροτερα...να πουλησουν διαχωριστες στην Τουρκια..Δεν ειναι τοσο απλο ολο...κινδυνευουν και οι ιδιες πολυ....Εδω οι ρωσοι δεν δινουν λογισμικα των Σ-400...ουτε συμπαραγωγες...αντιθετα οι αμερικανοι προτειναν να δωσουν για τους πατριοτ....Οσο για την υδρογονου...αστο...ειναι καπου εξωφρενικο....απεχει ακομη πιο πολυ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η βόμβα υδρογόνου είναι πυρηνικό όπλο.-

   Διαγραφή
  2. Ναι ειναι....το ιδιο και η ατομικη....Ομως ειναι διαφορετικα οπλα.Το ενα ειναι οπλο σχασης του πυρηνα...το αλλο συντηξης πυρηνων.Διαφερουν αρκετα...Η υδρογονου ειναι πιο δυσκολη να γινει....ειναι πρακτικα αδυνατον να πας στο υδρογονο αν δεν πας πρωτα στην ατομικη.Και αν ..αν..πας θελει χρονια το δευτερο.Το Πακισταν πχ. Εχει χρονια ατομικες.Υδρογονου δεν εχει.Το αρθρο ελεγε υδρογονου.Γιαυτο σχολιασα.Ειναι πολυς κοσμος που νομιζει οτι ειναι το ιδιο.Ετσι σχολιασα για να ενημερωθει καπως...

   Διαγραφή
  3. Αντί να σχολιάσεις για να ενημερωθεί ο κόσμος προτίμησες να προσβάλεις τον αρθρογράφο.
   Η βόμβα υδρογόνου είναι πυρηνικό όπλο.
   Μπορεί να διαφέρει από την ατομική βόμβα και να είναι πολύ ισχυρότερη, όμως είναι πυρηνικό όπλο.
   Το κεντρικό νόημα είναι ότι αν επιτρέψουμε στην Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικό εργοστάσιο τότε θα αποκτήσει και πυρηνικό οπλοστάσιο.
   Κατανοητό τώρα;

   Διαγραφή
 8. Εδω εμπιστευτικαμε τη βομβα στους Σουνιτες του πακισταν, τι διαφερουν απο τους Σουνιτες της τουρκιας;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχοι στο Πακισταν ...την εδωσαν δυτικοι....οχι Ρωσοι...με διαφορα κολπα...δηθεν ενας Πακιστανος επιστημονας ..που δουλευε σε δυτικα προγραμματα...διεφυγε...και ...μονος ...διοτι ηταν ...ιδιοφυια...ταφτισξε ολα με τα..
   .χερια του....διαχωριστες...καυσιμα...εργοστασια...( οι Γαλλοι...Γερμανοι)....κλπ.Παλι αυτοι οι ...καλοι συμμαχοι....ενω οι κακοι ...Ρωσοι...μονο κανουν ...αμσρτιες..Και τρια αυγα Τουρκιας....Εδω το Ισραηλ εκανε οπλα ιδια...απο ...μονο του...απ ευθειας...χωρις ουτε μια πυρηνικη δοκιμη....τοσο ...σιγουροι ηταν οτι πετυχαν και ...δουλευε ολο !!!! Δεν ξαναγινε απο κανενα κρατος χωρις δοκιμη !!! Μιλαμε για ρεκορ ..ευφυιας διαπλανητικο !!!!!

   Διαγραφή
 9. Για την γενικη ενημερωση...η λεγομενη ατομικη βομβα η βομβα διασπασης πυρηνων...διασπα βαρεις πυρηνες εκλυοντας ενεργεια.Η βομβα υδρογονου συντηκει...ενωνει ...ελαφρους πυρηνες υδρογονου σε εναν βαρυτερο πυρηνα Ηλιου....εκλυοντας πολλαπλασια ενεργεια της πρωτης....ειναι πολυ πιο ισχυρη απ την πρωτη...( κστα εναν παραξενο τροπο δεν μπορεις να κανεις εκρηξη υδρογονου σε Ηλιο....αν δεν εκρηξεις πριν μια βομβα σχασης....μια ατομικη.Δεν ξεκιναει αλλιως η συντηξη πυρηνων υδρογονου.) Μολις περιεγραψα τι ειναι βομβα υδρογονου.Ειναι ...δυο βομβες σε ...ενα ....!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.