14/8/18

Τι εξηγεί τον τουρκικό αντιαμερικανισμό

Του Κώστα Ράπτη
Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Tαγίπ Ερντογάν προειδοποιεί τις ΗΠΑ μέσω του άρθρου του στους New York Times ότι η χώρα του διαθέτει και "εναλλακτικές” γεωπολιτικές επιλογές, και που οι οπαδοί του εμφανίζονται στους δρόμους να καίνε συμβολικά αμερικανικά δολάρια, το ερώτημα του αντιαμερικανισμού της τουρκικής κοινής γνώμης αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα. 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, οι Τούρκοι πολίτες σε ποσοστό 60% κατονομάζουν τις ΗΠΑ ως απειλή. Αντίθετα η Ρωσία αντιμετωπίζεται πλέον με περισσότερο θετικό πνεύμα.
Πρόκειται ασφαλώς για μέγα παράδοξο, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι η γειτονική χώρα αποτελεί εδώ και 66 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ και μάλιστα διατηρεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της Συμμαχίας.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Γκεκχάν Μπατζίκ του Ahval News, ο τουρκικής κοπής αντιαμερικανισμός δεν προκύπτει από αριστερές ή ισλαμιστικές ιδεολογικές τοποθετήσεις, ακόμα και αν σε ρητορικό επίπεδο ενσωματώνει στοιχεία και από τις δύο πλευρές, παρά αποτελεί κατά βάθος δημιούργημα των πολιτικών ελίτ για την εξυπηρέτηση της ατζέντας τους στην εξωτερική πολιτική.

Για τη συνέχεια Capital

1 σχόλιο:

  1. [...]ο τουρκικής κοπής αντιαμερικανισμός δεν προκύπτει από αριστερές ή ισλαμιστικές ιδεολογικές τοποθετήσεις[...]. Αυτή η διατύπωση που κάνει ο συγγραφέας του άρθρου κατά την γνώμη μου είναι απλά ένας αφορισμός χωρίς καμία τεκμηρίωση.

    Αντιθέτως όλα στην Τουρκία δείχνουν να βασίζονται επάνω στον ολοένα και περισσότερο ισλαμισμό (που βλέπει την δύση για μισητό εχθρό) τον οποίο "καλλιεργεί" και η πολιτική ηγεσία με πρώτον και καλύτερο τον Ερντογάν.
    Στον ισλαμικό κόσμο δε, ο αντιαμερικανισμός για να τονωθεί και να εκδηλωθεί δεν χρειάζεται κάποιον ιδιαίτερο κόπο. Γίνεται δηλαδή κατά κάποιο τρόπο αυθόρμητα. Τουναντίον ή άμβλυνση του αντιαμερικανισμού (πχ Ιορδανία, Σ. Αραβία) όποτε αυτη έχει επιχειρηθεί απαιτεί για να διαχυθεί προς τα κάτω την πίεση της ελιτ. Στα μάτια των μουσουλμάνων της Μ.Ανατολής η δύση είναι μισητός αντίπαλος που πρέπει να εξουθενωθεί και οι ΗΠΑ ως πρώτη δυτική -και παγκόσμια- δύναμη είναι για αυτούς η πιο μισητή.

    ΥΓ: Κάποιοι λένε ότι η δύση καταπίεσε του μουσουλμάνους της Μ.Ανατολής αλλά αυτό το ευφυολόγημα δεν αποδεικνύεται στα αλήθεια. Το αντίθετο μάλιστα αποδεικνύεται ότι όπου η δύση καταπίεσε πληθυσμούς της Ασίας και μάλιστα περισσότερο από αυτούς της Μ. Ανατολής η αντίδραση αυτών των κοινωνιών δεν υπήρξε στην συνέχεια τόσο μνησίκακη και εχθρική όπως με τους μουσουλμάνους με την ίδια λογική λόγω της προγενέστερης καταπίεσης θα περίμενε κανείς. Για παράδειγμα: Ιαπωνία (Ναγκασάκι - Χιροσίμα), Βιετναμ, Ινδία και Βιρμανία με τους Εγγλέζους. Επίσης αρκετές φορές το ισλαμ καταπίεσε ευρωπαϊκούς λαούς και μάλιστα το έκανε φανερά στο όνομα του. Όπως με τους οθωμανούς για παράδειγμα εμάς τους ίδιους τους Έλληνες και άλλους Βαλκάνιους ή Μικρα-ασιάτες, και όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις κανένας ευρωπαίος βαλκάνιος ή μη δεν προέβη σε τυφλές ενέργειες εναντίον αθώων μουσουλμάνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.